Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ekim '15

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Bu soruların Cevabını Bilen Çocuklar Daha Güçlü

Bu soruların Cevabını Bilen Çocuklar Daha Güçlü
 

Güçlü Çocuklar için Sorular


Hepimiz ayakları yere basan , zorluklarla başedebilen çocuklar yetiştirmek isteriz. Bugün bu nedenle sizlere Atlanta'daki Emory Universitesi'ndendeğerli psikologlar Marshall Duke ve Robyn Fivush'un araştırmasını paylaşmak istiyorum.

Marshall Duke özellikle "Zorluklarla Başa Çıkma" konusu üzerine yaptığı araştırmada kişinin zorluklarla karşılaştığı zaman tekrar ayağa kalkabilmesinin etkenlerine bakıyor. Dayanıklı çocuklar yetiştirmek için onların kendi içbenliklerini ve karakterlerini güçlendirmek lazım ki karşılaştıkları zorlukları yenebilsin ya da düştüklerinde tekrar ayağa kalkabilsinler. 

Emory Üniversitesi'nde Dr. Marshall Duke ve Dr. Robyn Fivush beraber yaptıkları  çalışmada ise ailelerin geçmişlerini ve başlarından geçen önemli olayları çocukları ile paylaşmalarının onların dayanıklılığını arttırdığını saptamışlar.

Buradan yola çıkarak çocuklara aile hikayelerimizi, ailenin, anne-babanın hatta büyükanne ve büyükbabanın başına gelen önemli olayları paylaşmanın, çocukları güçlendirdiği ve onlara "annem, babam neler yaşamış ama pes etmemiş, daha da güçlenerek yoluna devam etmiş" hissini vererek dayanıklılıklarını arttırdığı ispatlanmış. En sıradan görünen ailelerin bile geçmişlerinde başarı hikayeleri veya zorluklardan geçme ama yine de yoluna devam etme gibi sadece onlara özel durumlar olabilir. Duke ve Fivush'un yaptıkları araştırmalarda "Aile geçmişlerini bilen çocukların hayatlarını daha iyi kontrol ettikleri, özgüvenlerinin yüksek olduğu, stres seviyelerinin daha az olduğu ve ailelerine güvendikleri' görülmüş.


Marshall Duke ve Robyn Fivush'un bu çalışmasının önemi 11 Eylül'de Amerika'da yaşanan talihsiz olaylardan sonra daha fazla ortaya çıkmış; 20 sorunun cevabını bilen, aile hikayesinden güç alan çocuklar 11 Eylül olayını daha rahat ve stressiz atlatmışlar.

Do You Know Scale - Biliyor musunuz Ölçeği ise bundan yola çıkarak hazırlanan ve çocukların duygusal sağlık ve mutluluk seviyelerini yükseltmelerini sağlayan bir araç.

Kısacası şimdi bu soruları çocuklarımızla konuşmanın zamanı. 20 sorunun ve çalışmanın özetini

http://www.leadershill.com/cocugunuza-sormaniz-gereken-20-soru/

adresinden ulaşabilirisniz.

 

Çocuklar ile ilgili araştırmaları ve önemli ipuçlarını paylaşmaya devam edeceğim.

 

Sevgilerimle,

Işıl Tabağ

Leaders Hill

 
Toplam blog
: 189
: 6400
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Endüstri Mühendisi olan Işıl Tabağ, Avrupa Okullar Birliği görevinden sonra 1998 yılından bu yana..