Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '08

 
Kategori
İnançlar
 

Bu ülke sünni (Hanefi) Müslümanlardan ibaret değildir.

Bu ülke sünni (Hanefi) Müslümanlardan ibaret değildir.
 

Son dönemde Sayın Başbakanın Alevi vatandaşlarımızla beraber iftar yemeği yiyecek olması ve onların acılarını paylaşması. Bunun yanısıra bu durumun bir görsel malzeme olarak kullanılacağının ilan edilip özellikle alevi dedelerinin bu konuda gösterdikleri tepkiler medyanın gündeminde. Ben de bu konuyla alakalı bir yazı yazmaya çalışacağım.

Ben Bir müslümanım, hem de sünniyim üstüne üstlük Hanefi Mezhebine bağlıyım. Yani Türkiye'de büyük çoğunluğun içerisinde ben de varım ama ben büyük çoğunluk gibi katı değilim. Bu ülkede başka dinlere mensup olanların da, hiçbir dine mensup olmayanların da, müslüman olup farklı mezheplerden olanların da özgürce yaşaması gerektiğine inanırım.

Sayın Başbakanın da ifadesiyle Lâiklik inançların en büyük güvencesidir. Ve lâiklik birlşetirici ve bütünleştirici bir üst yapıdır. Farklı din ve mezhepe mensup insanların bir arada kardeşçe yaşamasını sağlayan yegâne sistemdir. Öyleyse bugün ülkemizde eleştirilmesi gereken Sünni (Hanefi) temelinde yapılanmanın ve kuralların belirlenmesidir.

Ülkemizde devletimize bağlılığı konusunda asla şüphemiz olmayan onbinlerce alevi vatandaşımız var. Devletimizin 80 yılı aşkın süredir yapması gereken Sünni kaygılarla davranmak değil ; Alevi vatandaşlarımızın haklarını ve ibadet özgürlüğünü sağlanması idi. Bunun için geç kalınmıştır ama şu anda yapılacak olan düzenlemeler de alevi vatandaşlarımızın sorunlarının büyümeden çözümünü sağlar.

Peki alevi vatandaşlarımız ne talep ediyor? Talepleri o kadar uçuk şeyler mi ki yıllardan beri görmezden geliniyor? Alevi vatandaşlırımızın talepleri kanaatimce oldukça samimi ve masumane...

Onlar ibadethane olarak cemevlerinin tanınmasını ve camilere devlet tarafından gösterilen duyarlılığın cemevlerine de gösterilmesini ve özellikle nüfusunun büyük çoğunluğu alevi olan yerleşim yerlerinde cami yapıp oraya imam-hatip atamak ısrarından vazgeçilmesi alevi vatandaşların yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde cemevlerinin inşa edilmesi ve alevi dedelerinin de tıpkı imam hatipler gibi devlet güvencesinde olmasını talep ediyorlar. Bence bu talepler gayet normal ve derhal uygulamaya geçmesi lazım.

Belki benim buraya almamış olduğum başka talepler de vardır. Devletimizin varlığına ve bütünlüğüne kastetmeyen talepler olduktan sonra inanç özgürlüğünün önündeki engeller derhal kalkmalı ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Sünni (Hanefi) imajı değişmelidir. Diğer dinlere ve mezheplere karşı duyarlı bir devlet anlayışı ortaya çıkmalıdır.

Sayın Başbakanın son dönemde Alevi açılımını samimi bulmak istiyorum. Umuyorum ki bu açılım siyasi bir rantın değil gerçekten içten gelen isteğin bir ürünüdür. Ancak her ne olursa olsun bu açılımı takdir ediyorum. Çünkü yıllarca görmezden gelinen Alevi kimliğini tanımak ve onlara da haklarını eksiksiz vermek gerekir.

Son olarak Hz. Hasan ve Hz. Hüseyinin Kerela'da şehit edilmesinin üzüntüsünü hep birlikte yüreğimizde taşıyor. Hz. Peygamberin torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyinin ve ehli beytin sevgisini yüreğimizde taşımaya devam ediyoruz.
 
Toplam blog
: 47
: 645
Kayıt tarihi
: 28.09.07
 
 

1987 yılında Konya Ereğli'de doğdum İlköğretim ve Lise öğrenimimi Konya'da tamamladıktan sonra 20..