Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Aralık '08

 
Kategori
Siyaset
 

Bu ülkede bir Maraş Katliamı yaşandı !..

Bu ülkede bir Maraş Katliamı yaşandı !..
 

Tarihimizin kara suratlı bir fotoğrafıdır Maraş katliamı..


Bugünlerde Ermeni katliamı adında bir eylemin tartışması ve imza kampanyaları gündeme gelip, olayın tartışılması yeniden alevlendi ya, tarihimizde doksan üç yıl önceki olaylardan dolayı, bir grup aydın birilerinden özür dilediler ya, yakın tarihimiz pek de önemli değil galiba. Yakın geçişimizde, üzerine gitmemiz ve olayları tartışmamız gereken o kadar çok olay var ki !.. İşte onlardan biri 1978 Kahramanmaraş olayları !..

Maalesef tarihimizde, kara ve kalın harflerle yazılmış olan bir eylemdi Kahramanmaraş olayları. 1978 yılının 19 Aralık–26 Aralık günlerinde Kahramanmaraş'ta meydana gelen eylemler, küçük bir alevle alevlenmiş ve olaylar Cumhuriyet tarihinin en önemli katliamlarından biri haline gelmiştir.

Kahramanmaraş olayları, 12 Eylül Darbesine gerekçe olarak hazırlanan olaylardan biri olarak kabul edildiği ifade ediliyor bazı kaynaklarda. Kahramanmaraş olaylarının gerçekleşmesi, ortalıkta güvenilir belgeler var denilen, belgelerde, bu olaylar MİT ve Alparslan Türkeş'in birlikte düzenledikleri bir hadisedir. Bu belgelerin de rahmetli Bülent Ecevit’in kasasından çıktığı söyleniyor.

Adı Katliamlar listesine geçen Maraş olaylarında sol görüşlü kişiler ve Aleviler hedef alındığı ifade ediliyor. Yerel güvenlik güçlerinin önlemekte yetersiz olduğu ve Kayseri ve Gaziantep'ten askeri birliklerin takviye olarak gönderildiği, önlenemeyen saldırılar sonucunda dönemin içişleri bakanını da istifa ettiren ve günlerce süren saldırıların çıkış sebebi neydi ?

Siyasal nedenlerle körüklenen Alevi-Sünni ayrılığının Kahramanmaraş'ta gerginliği tırmandırdığı bir dönemde, 19 Aralık'ta kentteki Çiçek Sineması'na, Güneş Ne Zaman Doğacak isimli filmin gösterildiği sırada, içeriye patlayıcı madde atıldı. O sırada içeride bulunan sağ görüşlü bazı kişiler, bombayı Solcuların attığını söyleyip, “koministler Moskova’ya” diye bağırır. Bombalama eyleminin karşı görüşlü kişiler tarafında yapıldığını ileri süren sağcı bir grup kalabalık, CHP il merkezine, PTT ve TÖB-DER <ı>(Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği) binalarına saldırdı. 20 Aralık'ta akşam saatlerinde "Alevi ve Solcuların çoğunlukla gittiği Yeni Mahalle'de bulunan Akın Kıraathanesi'ne patlayıcı madde atılır ve iki kişi yaralanır. 21 Aralık günü öğle saatlerinde Hacı Çolak ve Mustafa Yüzbaşıoğlu adlı iki sol görüşlü öğretmen silahlı saldırı sonucu yaşamlarını yitirdiler. Öğretmenlerin cenazelerinin kaldırıldığı 22 Aralık'ta büyük olaylar oldu. Cenazelerin getirildiği camide bulunan bir grup, ölenlerin cenaze namazının kılınmasına karşı çıkarak engellerken bir yandan da <ı>cenaze törenine katılanların camileri ateşe verdiği söylentisi, çoğunluğu Sünni olan kentin halkı arasında yayıldı. Bunun üzerine harekete geçen silahlı ve sopalı kalabalık gruplar Kahramanmaraş'ın Alevi mahallelerine saldırdılar. Daha sonra yaklaşık beş bin kişinin katıldığı bir kortej Ulu Cami'ye doğru yola çıkar. Bu arada sağcı gruplar cenaze törenine saldırmak için geceden çevre il, ilçe ve köylerden adam getirmek için <ı>"Koministler, Aleviler Cuma namazında camileri bombalayacaklar, Müslüman kardeşlerimizi katledecekler. Bunun hazırlığını yapıyorlar. Müslüman kardeşlerimizi katliamdan korumak için toplanalım ” yollu çağrı propagandalarında bulunurlar. Öte yandan Maraş Müftüsünün de resmi araçlarla kenti dolaşarak Sünni halkı kışkırttığı ifade edilmektedir. Güvenlik güçlerinin bu yürüyüşü haber almasından sonra, kalabalığı dağıtmak ve kargaşayı önlemek istemesi üzerine, kalabalık güvenlik güçleri ile taşlı, sopalı çatışır. Çatışma ve kargaşayı Jandarma da yetersiz olduğu için tam olarak kargaşayı bastıramaz. Gruplar halinde kent içine yayılarak Aleviler’in yoğun olarak bulunduğu mahallelere saldıran grup önlerine çıkanları dövmeye, ev ve işyerlerini tahrip etmeye başlamışlardır.

Üç gün süren saldırılar sonucunda; resmi olmayan beyanlara göre 500'e yakın olan ölü sayısı, resmi verilere göre ise 105 kişi olup, 176 kişi de yaralanmış. Ayrıca, 210 ev ve 100’e yakın işyeri tahrip edilir. DİSK, TÖB-DER, Pol-DER, CHP, TİKP, Tekstil Sendikası ve Sağlık Müdürlüğü binaları yıkılıp yakılır. Göstericiler av tüfeği satan dükkânları talan ederek silahları alırlar. Sokak aralarındaki çatışmalarda bazı saldırganlar hayatını kaybeder. Geç saatlere kadar süren çatışmalar, askerler tarafından denetim altına alınır.

Kahramanmaraş olayları nedeni ile Diyarbakır, İzmir, Suriye-İran-Irak gibi sınır boylarını çevreleyen iller de dahil olmak üzere birçok ilde sıkıyönetim ilanı gündeme gelmiş olmasına rağmen, 26 Aralık 1978 saat 07.00 den itibaren İstanbul, Ankara, Kahramanmaraş, Adana, Elazığ, Bingöl, Erzurum, Erzincan, Antep, Kars, Malatya, Sivas ve Urfa olmak üzere, toplam 13 ilde Sıkıyönetim ilan edilmiştir. Daha sonra bu İllerin sayısı arttırılmıştır.

Dönemin sıkıyönetim mahkemelerinde açılan davalar 1991 yılına kadar sürmüş, çoğunlukla sağ ve aşırı sağ görüşlü olarak nitelenen toplam 804 kişi hakkında dava açılmış; yapılan mahkemeler neticesinde sanıklardan 29 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1 ile 24 yıl arasında hapis cezaları ile cezalandırılmıştır. İdam ve müebbet hapis cezaları dışındakilere 1/6 oranında cezai indirim uygulanmış ve cezaları azaltılmış. Daha sonra sıkıyönetim mahkemesinin kararı Yargıtay tarafından bozulmuş, yeniden yapılan yargılama sonucunda idam cezaları uygulanmamıştır. Ceza alanların cezaları 1991 yılında çıkarılan Terörle Mücadele Kanunu nedeniyle, ertelenerek serbest bırakıldılar. Bu kişilerden bazıları daha sonra milletvekili olarak TBMM çatısı altında yer aldılar. Olaylardan sonra Maraş`ta yaşanan yoğun göç nedeni ile sol görüşlü ve Alevi yurttaşların büyük çoğunluğu Maraş'ı terk etmişler.

Görüldüğü üzere yakın tarihimize kara harflerle yazılan bu olaydan maalesef kimse bahsetmiyor. Bir iki gün önce Alevi yurttaşlar yürüyüş yapmasalardı, basında yer alacak mıydı acaba ?


../..

 
Toplam blog
: 671
: 2572
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..