Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '07

 
Kategori
Projeler
 

Bu ülkeyi seven bir gençten " Aydınlık Anadolu Projesi "

2005 ve 2006 yaz dönemlerinde Boğaziçi Üniversitesi’nde verdiğim Liderlik ve Yönetim Becerileri dersini ve sevgili öğrencilerimi halen unutamıyorum. Yüzde yüz proje bazlı, takım çalışmalı, performans değerlendirmeli bu derste öğrencilerim mezuniyet sonrası gerçekleştirmek istedikleri idealleri somutlaştırıp harika sosyal sorumluluk projelerine dönüştürdüler. Bugün sizlerle değerli öğrencim Seyfettin UĞUZ'un dersimiz için yaptığı projeyi paylaşmak istiyorum.

Derste "Türkiyemiz için sizin hayalleriniz nelerdir? Siz ne yapacaksınız?" diye bir sorgulamaya yer vermiştik. Herkes ülkesi için sosyal sorumluluk projeleri üretti. Biliyorum ki, ülkemizin aydınlık geleceği, gençlerimize emanet. Biliyorum ki, bu ülke üniversite mezunu gençlerin idealist omuzlarında yükselecek. Biliyorum ki, Atatürk'ün izindeki üreten ve idealist genç nesil Türkiyemizi 21. yüzyılda küresel platformda zirveye taşıyacak. Biliyorum ki Boğaziçi'liler ve tüm üniversite öğrencilerimiz, bu ülkeyi çok seviyorlar. Biliyorum ki üniversitelilerimizin pek çok hayalleri ve projeleri var. İşte onlardan biri.

Sevgili öğrencim Seyfettin'in de Türkiye ile ilgili yüksek idealleri ve hayalleri var. O, Anadolu'nun aklına, yüreğine, gücüne, kültürüne, mayasına güveniyor. Seyfettin'in hazırladığı projeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Bu projeyi buradan bu ülkeyi seven herkes ile paylaşmak istiyorum.

Türkiyemiz için gelecekte büyük hayallerim var. İleride Seyfettin gibi idealist öğrencilerimle bu ülke için çok güzel projeler üretmek istiyorum. Bir gün gelecek, sosyal sorumluluk ile, bilimle, ARGE ile, eğitim ile Türkiye'mizin çehresi değişecek. Ve değişimi gençler başaracak. Yeni nesil, bu ülkeyi 21. yüzyıla taşıyacak.

Şimdi lafı uzatmadan sözü Seyfettin'e, onun projesine ve güçlü kalemine bırakıyorum. Tavsiyem, satır satır okuyun. Sabredin ve sonuna kadar okuyun. Kendinizi müthiş bir fikir fırtınasının ve idealizmin ortasında bulacaksınız. Ellerine, yüreğine, aklına, vicdanına sağlık sevgili Seyfettin.

AYDINLIK ANADOLU PROJESİ

"GELECEĞİMİZ ŞU ANDA YAPTIĞIMIZ SEÇİMLERDEN OLUŞACAK...
ORTAYA KOYACAĞIMIZ YÜREĞİMİZ VE HİÇ BİTMEYECEK ENERJİMİZLE GELECEĞİN AYDINLIK TÜRKİYE’SİNİ BİZLER KURACAĞIZ."

SEYFETTİN UĞUZ

“Medeniyetin kökleri bu topraklarda atıldı. Bilimin ilk filizleri de bu topraklardan fışkırdı...Siyasetten ekonomiye, sanattan felsefeye, dünyaya bu toprakların evlatları örnek oldu.Tarihe yön veren, tarihin seyir defterinde bıraktıkları izlerle asırlar boyunca takip edilen liderler de bu topraklardan çıktı. Burada medeniyet tarihle yaşıt. Burası ANADOLU...”

Bizler inanıyoruz ki, gelecek yüzyılda dünyanın yol haritasının çizilmesinde yine bu topraklardan yetişmiş kişiler rol oynayacak.

Yeni Mimar Sinanlar yetişecek bu topraklardan ve hayranlıkla onların eserlerini takip edecek dünya....

Yeni Mevlanalar doğacak bu topraklarda ve yeni Fuzuliler.. ve ortaya attıkları fikirlerle felsefe bilimindeki bir çok kavrama yeni bir boyut kazandıracaklar....

Yeni Kanuniler yetiştirecek bu topraklar ve yeni Fatihler.. ve uluslararası siyasetin nasıl yapılması gerektiğini anlayacak dünya.

Ve yeni Mustafa Kemaller çıkacak, yeni Nazım Hikmetler, yeni Necip Fazıllar, yeni Zeki Mürenler, Hacı Bektaşi Veliler, Yunus Emreler, Aşık Veyseller, Fazıl Saylar, Semih Saygınerler..... ve uzadıkça uzayacak bu listeler.
Ve bizler inanıyoruz ki bu topraklardan yetişecek bu kişiler; bizlerin arasından çıkacak....

Bizler, kendilerini bu ülkenin geleceği ve umudu olarak gören genç gönüllüler; geleceğimizi şekillendirmedeki en büyük unsur olduğuna inandığımız Türk Gençliğini bir hedef üzerinde yoğunlaştırarak, 21. asrın getirdiği yenilikleri, sahip olduğumuz kültürel ve tarihi zenginliğimiz ile harmanlayıp; Atatürk’ün yıllar öncesinden gösterdiği muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkacak atılımları gerçekleştirerek, çağdaş, atılımcı, güçlü bir ekonomiye ve geniş bir vizyona sahip, dünya çapında bilimsel çalışmalara imza atan ve ileri teknolojiye sahip geleceğin Türkiye’si için bir aradayız. Ortaya koyacağımız projeler, fikirler ve çalışmalar 21. yüzyılın Türkiyesi’ni oluşturmada çok önemli rol oynayacak. Hedefimiz; Doğu’nun medeniyeti ve Batı’nın teknolojisini, sahip olduğu kültürel ve tarihi birikimiyle harmanlamış; bölgesinin ekonomi, teknoloji ve bilim merkezi haline gelmiş bir Türkiye....

Bizler, bu potansiyele sahip olduğumuza gönülden inanıyor ve koymuş olduğumuz hedeflere en kısa zamanda ulaşmak için son hızla çalışıyoruz.

Bu amaçla da sesimizi tüm Türkiye’ye duyurmak, bizimle aynı duygu ve düşünceleri paylaşan milyonlarca gönüldaşlarımızla, bu yolda bir tuğla daha koyabilmek; ortaya koyacakları fikir ve projelerle ülkemiz ve bu topraklar adına somut bir şeyler üretecek gönüllülere ulaşmak; sahip olduğumuz potansiyeli gözler önüne sermek adına, “Geleceğin Aydınlık Türkiyesi için Biz de varız” sloganıyla tüm ülkemizde ulusal bir düşünce, aydınlanma ve paylaşım platformu oluşturmaya karar verdik.

Projenin amacı, dil, din, ırk, cinsiyet, uyruk ayrımı yapmaksızın, aydınlanma amaçlı “Sürekli Bilgi Topluluğu” oluşturmak, aydınlanmayı “Evrensel İnsan Toplumu Ülküsü” doğrultusunda, farklı kültürler ile insanlık uygarlığı bağlamında ve tarih sürecinde ele almak, incelemek, eleştirmek ve yorumlamak, Anadolu kültürel yapısı içinde oluşan ve değişen düşünce ve kavramların bütün boyutlarıyla anlaşılmasını, diğer kültürlerde yer alan kavramlarla olan ilişkilerinin kurulmasını ve böylece düşünce yönetiminin ve düşünce aletlerinin tanımlı ve işlevsel kılınmasını sağlayarak, bireyin ve toplumun kendisini yeniden üretebilme ve gerçekleştirebilmesine katkıda bulunmaktır. Bu sayede bir birini kucaklayan, farklılıkları anlayışla karşılayan, ortak çözümlerde birleşebilen, ezberi değil, analitik düşünceyi yeğleyen; sorgulayıp çözüm üreten; bireyci değil toplumcu; eleştiren değil değiştiren; kendisiyle, tarihiyle ve dünya ile barışık; ulusal kimliğine, örf ve adetlerine bağlı; geçmişi ile bağlarını koparmamış, çağın gereklerinden uzak kalmamış; demokratik ve çağdaş bireylerin çoğalacağını biliyor ve hedefliyoruz.

Bu yolda yürüken bizleri bekleyen tehditlerin, fırsatların, eksikliklerimizin ve üstünlüklerimizn farkındayız. Bizler bu çalışmanın başarılı olmasındaki en önemli unsurların neler olduğunu da çok iyi biliyoruz. Ve hepsinden daha önemlisi biz bunları bir ütopya yada hayal olarak görmüyoruz. Bizler; bunları yapabileceklerine inanan bireylerle çalışmak istiyoruz. Çünkü biz “ İnanmanın, kazanmak olduğunu.” Biliyoruz.

Vizyonumuz; 21. Yüzyılın Türkiye’nin yılı olması.... Bu asıra damgasını vuran; susan değil konuşan ve hakkını savunan; çözümü başkaların yardımlarında, siyasi kriterlerinde ya da ekonomik reçetelerinde aramayan; barışçıl ve insan odaklı; refah ve huzur ortamında vatandaşlarına en iyi hizmeti sunan; bilim ve teknoloji alanında kendini sürekli yenileyebilen tüm dünya ile barışık bir Türkiye.

Bizler bu zamana kadar kalıplaşmış fikirleri redddeden; hedefleri ve stratejileri doğrultusunda yılmadan, planlı bir şekilde çalışan; sahip olduğu farklı bakış açılarını tezat değil bir artı olarak değerlendiren; tüm enerji ve dikkatini verimli bir şekilde kullanan; takım çalışmasına ve paylaşmaya özen gösteren; aldığı yükümlülükleri yerine getirmek adına elini taşın altına sokan; hedef ve vizyon birliği içinde hareket etme felsefesiyle yola çıktık. Temel felsefemiz de bilimin açtığı aydınlık yoldan ilerleyerek belirlemiş olduğumuz hedeflere acele etmeden, hızlı bir şekilde ulaşmaktır.

Bu yolda, kültürümüzden ve geçmişimizden bize miras kalan önemli değerler, en büyük yol göstericilerimiz olacaktır. Mevlana'dan etkilenip;

“Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi olacağız
Şevkat ve merhamette güneş gibi
Başkalarının kusurunu örtmede ise güneş gibi.
Hiddet ve asabiyette ölü,
Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak,
Hoşgörülülükte deniz gibi olacağız.
Ya olduğumuz gibi görüneceğiz ya da göründüğümüz gibi olacağız”...

Yunus’un dergahında oturacağız ve “Yaradılanı seveceğiz, Yaradan’dan ötürü”...

Aşık Veysel’den öğüt alacağız;

“Ne Kürt’ü Türk’ü ne Çerkez’i Kur’an’a bak, İncil’e bak
Hep Ademin oğlu kızı Dört kitabın dördü de hak
Beraberce şehit gazi Hakir görüp ırk ayırmak
Yanlış var mı ve neresi? Hakikatte yüz karası”.........

Ve sahip olduğumuz farklılıklardan rahatsız olmayacak, herkese kucak açaçacağız.

Bunların yanı sıra;

? Adalet, dürüstlük, evrensellik, ahlak, erdemlilik, gayret ve azim..
? Paylaşma, yardımlaşma, anlama ve dayanışma..
? Aza kanaat etmek ve çoğa şükretmek..
? Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için mantığıyla hareket etmek..
? Cesaret ve dayanıklılık
? Saygı, diyalog ve işbirliği; benimsediğimiz başlıca değerlerimiz olacaktır.

Ulusal tarihimizin ve kültürel mirasımızın bizlere yüklediği sorumlulukları ve erdemleri benimseyip, bu çalışmada ve hayatımızın her aşamasında kendimiz için “değerler silsilesi” olarak kabul edecek ve her ne şart ve koşulda olursa olsun sahip olduğumuz kimliğimizden asla taviz vermeyeceğiz.

Geliştireceğimiz projelerimizle ve beyin fırtınaları ile ülkemizde gençlerin öncülüğünde başlatılmış ilk en geniş tabanlı halk hareketini başlatmış olacağız.
Dünya üzerindeki mevcut sivil toplum kuruluşları içinde bu projemiz kadar geniş katılımlı birçok proje gerçekleştirildi ve bunların ülkelerin kaderlerini ne kadar etkilediğine hepimiz şahit olduk.

Bizler; farklılığımızın farkındayız. Ne yapmak istediğimizi, amaçlarımızı, araçlarımız çok iyi biliyoruz. Bu proje için bir araya gelen bizler vizyon, organizasyon ve işbirliği yaptık. Çıktığımız bu “gelecek” yolculuğunda siyasi partilerimizle, diğer sivil toplum kuruluşlarıyla, özel sektör temsilcileriye, üniversite ve akademilerimizle ve en önemlisi de halkımızla bir gönül birlikteliği içine girmemiz halinde, en önemli misyonumuza; “21. yüzyılın Aydınlık Anadolu’suna” ulaşabileceğimize gönülden inanıyoruz.

Güçlü yönlerimiz;
? Gelişmiş ve nitelikli insan gücümüz
? Hızla büyüyen ekonomik yapımız
? Köklü tarihi derinliklerimiz
? Farklı kültürlerin kaynaştığı çok kültürlü yapımız
? Artan genç nüfusumuz
? Jeopolitik ve jeostratejik konumumuz
? Artan gönüllü faaliyetleri

Geliştireceğimiz Yönlerimiz

? Yeterince kurumsallaşamamız
? Ar-Ge çalışmalarının yeterince yapılamaması
? Hızla değişen teknolojiye ayak uydurmada yaşadığımız sorunlar
? Sivil Toplum kavramının tam anlaşılamaması
? Takım çaışmasının eksik olması

Sahip Olduğumuz Fırsatlar

? Avrupa Birliği
? Sponsorluk kavramının önem kazanması
? AB ve devlet fonlarının artması
? Görsel ve yazılı medya imkanlarının artması
? Özel sektörün STK’ları desteklemesi

Karşılaşabileceğimiz Tehditler

? Yasal düzenlemelerdeki eksiklikler
? Dış güçlerin etkisi
? Özgüven eksikliği
? Demokratik olmayan uygulamalar
? Benzeri kuruluşların olumlu bir hava yakalayamamaları

Projemizin maddi açıdan büyük bir yük getireceği gerçeği ile yola çıktık. Çalışmalarımızı ve fizibilite etüdümüzü bu doğrultuda hazırladık. Finansman kaynağı olabilecek her türlü fikir ve çalışma üzerinde titizlikle durduk. Ve bizi çıktığımız yolda madden destekleyecek; projelerimizin hayata geçirilmesinde çok büyük rol oynayacak faktörleri ve kaynakları belirledik.

? AB projeleri
? Devlet yardımları
? Sivil Toplum Kuruluşlarına yapılan yardımlar
? Ayni ve nakdi gönüllü yardımları
? Kermesler
? Sponsorluk Anlaşmaları
? Reklam Gelirleri
? Kitap, Dergi satışarından gelecek gelirler
? Eğitimlik Hizmetlerinden elde edilecek gelirler
? Bağışlar

NELER YAPACAĞIZ

1) ULUSAL EĞİTİM SEFERBERLİĞİ

Eğitimin ve öğretimin sahip olduğumuz en güçlü silah olduğunu bilerek, cehalete karşı yüzyılın savaşını başlatacağız. Anadolu’nun her köşesine, özellikle geri kalmış bölgelerimize uzanacak; eğitim ve öğretim hayatına başlamamış ya da çeşitli nedenlerle devam edememiş her bir ferde elimizi uzatacağız. Yurdumuzun her köşesinde devletin yetişemediği yerlere biz elimizi uzatacağız. Kurmuş olduğumuz çoğunluğu üniversite öğrencilerinden oluşan “Gönüllü Öğretmenler” ekibimizle her yaştaki vatandaşımıza okuma ve yazma öğreteceğiz.

2) YEREL ÇALIŞMA ATÖLYELERİ

Öncelikle belirli pilot bölgelerde başlayan bu çalışma ile toplumun her kesiminden katılımcıya spordan, sanata, siyaset felsefesinden küresel ekonomiye, uluslararası siyasetten halkla ilişkilere kadar çeşitli konularda seminerler, konferanslar ve paneller düzenlenecek. Bu organizasyonların ne denli rtkili olacağını ve ne kadar talep alacağını tespit etmek adına da öncelikle büyük yerleşim yerlerinde pilot uygulama olarak başlatılacak. Katılımcılardan başarılı olanlara başarılı oldukları konu ile ilgil danışmanlık hizmetleri verilecek ve bu kişilere Bölgesel Bilim Akademilerinde çalılma yapma imkanı verilecek.

3) BÖLGESEL BİLİM AKADEMİLERİ

Bu akademilere sadece Yerel Çalışma Atölyelerinden seçilenler ile üniversite öğrencileri katılabilecek, ama öncelik olarak belli pilot bölgelerde uygulamaya konacak bir proje. Katılımcılar, çoğunluğu üniversite hocalarından oluşan danışmanları önderliğinde, belli konularda yoğunlaşacak olan gruplara kaydolacaklar ve istedikleri alanlarla ile ilgili araştırma yapabilecekler. Yapılan araştırmalar sonrasında ortaya konacak projeler, çalışmanın yapıldığı bölgenin sosyal, ekonomik ya da eğitim alanında karşılaştığı sorunlara çözüm getiren projeler olacak ve uygulamaya konan projeler için her ekip ödüllendirilecek. Böylellikle hem bölgenin sorunlarına çözümler üretilecek hem de yeni çalışmaların ortaya çıkması için gerekli fon sağlanmış olacak. Bunun yanı sıra aynı konu üzerinde farklı fikir, din, dil ya da ırktan olan öğrenciler hem ekip çalışmasını, özgürlükçü düşünceyi, birlik ve beraberliği öğrenecekler, hem de bu ülke adına bu çorbada tuzları bulunduğu için başarmanın muhteşem hazzını tadacaklar.

4) ULUSAL BİLİM AKADEMİLERİ

Bu çalışmayada Bölgesel Bilim Akademilerinde ortaya koydukları üstün performansları sayesinde seçilen kişiler katılacak. Burada tartışılacak konular ve ortaya çıkarılması beklenilen çalışmalar yerelden daha çok ulusal sorunlara çözüm getirecek projeler olacak. Bu ekibin içinde eğitimden yönetim bilişim sistemlerine, bilgisayardan ekonomiye, tarihten felsefeye, müzikten güzel sanatlara, toplum bilimcisinden psikoloğa, makinacısından inşaat mühendisine kadar çok geniş katılımlı bir proje ekibi olacak. Her ekip sadece kendi alanı ile ilgili çalışma yaparken katılımcılar da Anadolu’nun dört bir tarafından gelmiş farklı öğrenciler olacak. Bu akademide danışman olarak görev yapacak kişiler de genel olarak üniversitelerde, eğitim ve danışmanlık firmalarında ders veren hocalar ile, iş hayatının içinde tecrübeleriyle pişmiş konularında uzman kişiler olacak. Gönüllülük prensibine dayalı bu çalışmalar sonrasında ortaya çıkacak projeler de uygulamaya yönelik, başarılabilir, gerçekçi ve belirli zamanla sınırlandırlmış olacak.

5) GÖNÜLLÜ REHBERLİK PROJESİ

Mevcut eğitim sistemimiz içinde en büyük eksikliklerimizden bir tanesi “rehberlik ya da danışmanlık” hizmetlerinin tam olarak verilememesidir. Liselerimiz ve üniversitelerimiz yanlış yönlendirme ya da danışmanlık eksiliği sebebiyle yanlış tercih yapan binlerce öğrencilerimizle dolu. Onlar için harcanan zaman ve emeği, daha verimli kullanmak adına konusunda uzman gönüllülerin katılımıyla oluşturduğumuz “GÖNÜLLÜ DANIŞMANLIK” hizmetleriyle en etkin çözümleri bulmayı hedefliyoruz. İlk öğretim sonrasında öğrencilerin yetenekleri göz önüne alınarak hazırlanan programlarla öğrencilerin hangi alanlar yatkın olduğunu tespit edilmesinin ve o alanlara yönlendirilmesinin amaçlandığı bir proje olacak. Öğretmen özellikleri öne çıkan öğrencilerin öğretmen liselerine, fen alanına yatkın olanların fen liselerine, el becerileri ve teknik kapasiteleri yüksek olan öğrencilerim teknik ve meslek liselerine yönlendirilmesi elimizdeki genç potansiyelin en verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır. Böylelikle imam hatip lisesinden dini eğitimlerle donatılarak mezun olan bir öğrenciden elektrik mühendisi yetiştirme handikapına bir son vereceğiz. Sporcularımız, müzisyenlerimiz, sinema ve tiyatro oyuncularımız... Hepsi kendi alanındaki eğitimlerini tamamlayarak başlayacaklar profesyonel hayatlarına.

6) “KARİYERDE İLK ADIM: STAJ” PROJESİ

Her ilimizdeki sanayi ve ticaret odalarıyla koordineli bir şekilde yürüteceğimiz bu çalışma ile, özellikle üniversite ve meslek liseleri öğrencilerine eğitimleri süresince elde ettikleri teorileri, pratik ile pekiştirme imkanı sunacağız. İstanbul Ticaret Odasına kayıtlı küçük ölçekli 230.000, orta ölçekli 100.000 ve 20.000 büyük ölçekli firmanın katkıları ile ilk İstanbuldaki üniversitelerden başlayacağımız bu proje ile, öğrencilerimize iş hayatı ile ilgili temel felsefeleri aşılama imkanı sunarken, iş dünyasına da geleceğin mühendislerini, teknikerlerini işletmecilerini görme ve tanıma imkanı sunmuş olacağız. Uzman kişilerden oluşan denetmen kadromuz “naylon staj” uygulamalarını son noktayı koyacak, hem öğrencilerimiz hem de staj olanağı sağlayanlar açısından maksimum verimin alınması için çalışacak. Bu staj programlarımız, her iki kesim içisinden faydalı olması açısından en az üç aylık bir süre zarfı için geçerli olacak. Böylelikle kısa süre içinde firmalara uyum bile sağlayamadan biten, faydasız staj programları yerine; öğrencilerin kurumları ve
gelecekteki mesleklerini daha yakından ve daha uzun bir süre zarfında tanıma imkanı bulacağı uzun soluklu bir program ortaya konacak.

7) YÖNETİCİLİK VE LİDERLİK EĞİTİMLERİ

Liderliğin doğuştan gelen bir özellik olmakla birlikte, alınacak olan eğitimlerle de geliştirileceğine; eğitimli bir yönetici ile kurumların ve çalışanların performanslarının mutlak surette artacağını biliyoruz. Bu noktadan harekettle başlattığımız Aydınlanma Projesinde, sanayicilerimize, iş adamlarımıza, kamu ve özel sektör yöneticilerimize yönelik eğitim programları hedefledik. Öğrenmenin beşikten başlayıp, mezarda son bulacağına inanan bizler, ekonomik gelişmemizdeki en önemli katalizör olan özel sektörde de verimliliği ve kaliteyi artıracak çalışmalara imza atacak projeler ürettik. Özellikle fazla gelişmemiş illerimizdeki kamu ve özel sektör kuruluşlarında toplam kalite yönetimi, strateji ve gelecek odaklı çalışma prensipleri, insan ilişkileri, müşteri ilişkileri yönetimi, takım çalışması, sosyal sorumluluk, etkin yöneticilik ve liderlik, yaratıcılık, sürekli iyileştirme, kriz ve risk yönetimini de içine alan geniş kapsamlı eğitim seminerleri düzenleyeceğiz. Seminerler sonrasında eğitimlerini başarı ile tamamlayan katılımcılara vereceğimiz sertifika, yöneticilerin bu konuda gerekli eğitimleri aldıklarını göstermekle kalmayacak; bunların iş hayatına yansımaları ile hem kamu hem de özel sektörümüzde mütkiş bir sıçrama olacaktır. Katılımcılardan eğitimler için alınacak ücretler de yeni projelerin hayat bulması için bir kaynak olacak. Bu eğitim programlarımıza psikoloji, sosyoloji ve halkla ilişkilerve insan kaynakları konularında uzmanlaşmak isteyen üniversite öğrencilerinin katılımı da sağlanacak ve öğrencilerden hiç bir ücret talep edilmeyecektir. Bu eğitimler sonrası aldıkları belgeleri ile bu öğrenciler de aynı tür seminerlerde eğitim verecekler. Böylelikle sisitem için de bir geri besleme mekanizması da kurulmuş olacak.


8) YENİ KİMLİĞİ İLE HALK ve ÇIRAKLIK EĞİTİM MERKEZLERİ

Eğitimin her yaşta olacağı felsefesiyle yolan çıkan bizler, toplumumuzun her kesimine uzanarak, eğitim ile bu ülkeyi değiştireceğimize inandık. Öğrencilerimize, iş adamlarımıza, akademisyenlere yönelik yaptığımız çalışmaları Halk Eğitim ve Çıraklık Eğitim Merkezlerinde başlattığımız bu proje ile tüm vatandaşlarımıza açtık.
Ev ekonomisi, bilgisayar, iş becerileri, aile planlaması ve temel sağlık bilgilerinin anlatılacağı ve yapılacak olan kampanyalarla daha da verimli hale getirmeyi hedeflediğimiz bu proje ile de tüm halkım ile bir eğitim seferberlik başlatmayı hedefledik.

Ortaya koyduğumuz çıtanın ne kadar yüksek olduğunu biliyor; ve yılmadan, usanmadan çalışıyoruz. Her geçen gün büyüyor ve güçleniyoruz. Çıktığımız yolda en büyük artımızın “GÖNÜLLÜLÜK” prensibiyle yola çıkan bu ülkenin geleceği gençler olduğununda farkındayız.

Bizler cennet vatanımızın yegane mirasçılarıyız. Aldığımız mirası daha iyi bir şekilde gelecek nesillere vermemiz gerektiğinin farkındayız.
Bu ülkenin gelişmek zorunda olduğunu biliyoruz. Gelişmenin sistemlerle olacağını ve bu sistemleri de bizlerin değiştireceğinin de bilincindeyiz.

“Muhtaç olduğumuz kudretin, damarlarımızdaki asıl kanda mevcut olduğunu” da biliyoruz. Ve 21. yüzyılın AYDINLIK ANADOLU’sunu oluşturmak adına sizleri de aramızda görmek istiyoruz.


Sen de geçebilirisin yardan, anadan, serden....
Senin de destanını okuyalım ezberden
Haberin yok gibidir taşıdığın değerden

Elde sensin, dilde sen; gönüldesin baştasın...
Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın

Yüzüne çarpmak gerek zamanenin fendini!
Göster; kabaran sular nasıl yıkar bendini?
Küçük görme, hor görme delikanlım kendini

Şu kırık abideyi yükseltecek taştasın;
Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın

Bilmem neden gündelik işlerle telaştasın...
Kzım sen de Fatih’ler doğuracak yaştasın

Delikanlım, işaret aldığın gün atandan
Yürüyeceksin... Millet yürüyecek arkandan!
Sana selam getirdim Ulubatlı Hasan’dan

Sen ki burçlara bayrak olacak kumaştasın
Fatih’in İstanbul’u fethettiği yaştasın....

Bırak bozuk saatler yalan, yanlı işlesin
Çelebiler çekilip haremlerde kışlasın
Yürü aslanım fetih hazırlığı başlasın

Yürü hala ne diye kendinle savaştasın
Fatih’in İstanbulu’u fethettiği yaştasın

Zaman bir olma zamanı...

Zaman birlikte yola koyulma zamanı....

Uyuyan devin harekete geçip, “ben hep vardım, ve şimdi de buradayım” deme zamanı...

Zaman geçmişten ders ve ilham alıp, geleceğe yönelme zamanı...

Ayrımları unutup, el ele, gönül gönüle verme; kenetlenme zamanı...

Biz gücümüzü, neleri başardığımızı ve neleri başarabileceğimizi biliyoruz.

Biz koyduğumuz hedefleri gerçekleştireceğine inanan, paylaşımcı, değer üreten, çalışan, değiştiren, sorgulayan, olaylara ve olgulara büyük pencereden bakabilen, farklılıkları kucaklayabilen, evrensel değerlere saygılı, positif düşünen, ahlak sahibi, sorumluluk alabilen, gerçekçi, ve çağdaş bir Türkiye için, Türk gençliği ve geleceği için yola çıktık

Biz geleceğin AYDINLIK ANADOLU’su için yola çıktık...

SEYFETTİN UĞUZ, 2005

Sevgili Seyfettin'e bu idealist projesi, emeği, değerli fikirleri, ve hayalleri için tekrar teşekkür ediyorum. Seyfettin gibi onlarca öğrencimi, onların gözlerindeki ışığı, umudu ve aydınlığı düşünüyorum. Her birinin bu topraklar için nice hayalleri, umutları, projeleri var. Bu ülke için benim umudum gençlerimizde. Ve inanın, idealist ve ülkesini seven bir genç nesil geliyor. Ümitsizliğe kapılmaya gerek yok. Biz gençler bu ülkeyi çok seviyoruz. Hepimiz delicesine bu ülke için çalışacak ve üreteceğiz. Mesleğimizde zirveye ulaşacağız. Yaptığımız her işte en yüksek kaliteyi yakalayacağız. Evrensel standartları yakalayacağız. Eğitime ve insana yatırım yapacağız. Teknoloji üreteceğiz. Çok okuyacak ve araştıracağız. Bir olacağız, beraber olacağız. Ve bir gün gelecek, 21. yüzyılda dünyanın dört bir yanında Anadolu'nun çiçeklerinin mis gibi kokuları duyulacak. Bir gün gelecek, Türkiye'miz yeni dünya düzeninde Avrasya'nın parlayan yıldızı olacak.

Saygılarımla, Fahri


 
Toplam blog
: 279
: 2488
Kayıt tarihi
: 09.09.06
 
 

Dr. Fahri Karakaş, Londra’da University of East Anglia’da görev yapmaktadır (Norwich Business Sch..