Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '13

 
Kategori
Futbol
 

Bu yazıyı yazmak farz oldu ! (Necip Uysal'a ithafen)

Bu yazıyı yazmak farz oldu ! (Necip Uysal'a ithafen)
 

Ufak bir araştırma yaptım. Beşiktaş 27 gol yemiş bunların 17 tanesini orta saha ve defans menşeili oyuncular atmış. Özellikle ofansif orta saha oynayan oyuncular (Battalia, Sapara, Holmen, Necati gibi.) ve kanatlarda oynayan (Atıf Şeşu (kısa yazdım), Doka, Promise gibi oyuncular ortaya girdiklerinde) çok tehlikeli olmuşlar. Hatta gol olmayan pozisyonları da düşündüğümüzde Beşiktaş'ın özellikle göbeği çok büyük arızalar vermiş. Bu arızalar sadece göbekte oynayan Sivok, Toraman, Ersan üçlüsüne bağlanamaz tabi. Sonuçta bu oyuncular karşı takımın santraforlarına odaklanmak zorunda. Hal böyle olunca....

Orta sahadan gelen oyuncuları karşılayacak ön liberoyada büyük iş düşüyor. Beşiktaş'ta bu işi Necip ve İbrahim Toraman dönüşümlü yapıyorlar. Samet hocam kuvvetle muhtemel ön liberodan istemiş olduğu kesicilik ve defansif özellikleri Toraman'da (haklı olarak) daha çok bulduğu için onu ön libero oynatıyor. Lakin defansta sakatlıklar ya da zaruri değişiklikler olduğu zaman bu mevkide Necip Uysal oynuyor. İşte o zaman film kopuyor.

Son İBB maçını şöyle bir gözünüzün önüne getirin. Golleri hatırlayın. İlk gol Holmen. Orta sahadan boş geliyor. Necip Uysal tam arkasında ve gölge olarak takip ediyor. (son bir kaç metrede de bırakıyor peşini.) sonuç gol. İkinci golde. 2-1 önde oynayan bir takım, orta saha öyle bir açık veriyor ki Doka elle karışık topu önüne alıp 20 metre topu sürdükten sonra şansının da yardımıyla golü atıyor.

Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. (Akhisar'ın golü, Antep'in 3. golü, Kayseri'nin golünün hazırlanışı Eskişehir maçının son dakikasında ön liberonun baskıya gidişi... gibi. ) Futbol ustaları derler ki.. Aynı golü iki kere yememek lazım. Haklılar. Ama bunun önlemi Beşiktaş'ta alınamıyor. Ön libero olarak tabir ettiğimiz yerde oynayan oyuncular defansın arasına giremiyorlar. Çok yer kaybediyorlar. Ben Necip kardeşimize burdan sesleniyorum. C.tesi günkü maçın tekrarını mutlaka izleyecektir. İki golde de nerde olduğuna baksın. Hatta diğer maçların kasetlerini de mutlaka incelesin. Yer paylaşımındaki hatalarını görsün. Sadece defansif değil ofansif anlamda da yerini çok kaybediyor. Lütfen bir izlesin.

Necip genç ve hırslı bir oyuncu ama her futbolcu gibi oyun zekasını da geliştirmek zorunda. Saha içinde insiyatif almalı. Bazı durumlarda da saha içinde oyunu okuyarak pozisyon almak gerekir. Beşiktaş bu hatalardan en az 10 puan kaybetti. (Eskisehir son dakika golü, Bursa Maçı,  İBB Maçı hatta Antep maçı)

Netice olarak Beşiktaş'a forvet ve kanat oyuncusundan önce bir defansif orta saha (ön libero) lazım. Yerini kaybetmeyen, pas yüzdesi yüksek, güçlü ve en önemlisi kesici özelliği olan. Ama maalesef Beşiktaş böyle bir arayış içinde değil. İşte ben buna şaşırıyorum asıl. 

 
Toplam blog
: 106
: 1591
Kayıt tarihi
: 11.07.11
 
 

Metin ve haber yazarı ..