Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Fütürist Ufuk Tarhan M-GEN.biz

http://blog.milliyet.com.tr/futurist

02 Aralık '09

 
Kategori
Futurizm
 

Buckminster Fuller’in liderlik modeli

Buckminster Fuller’in liderlik modeli
 

Richard Buckminster ("Bucky") Fuller; (12 Temmuz, 1895 – 1 Temmuz, 1983)-Mimarlıkta bir mekanı en az


<ı>Buckminster Fuller’in liderlik modeli
<ı>Uzgörünün Temeli; İleriye Yönelik Liderlik,
<ı>"Olağandışı zamanlarda hakkında düşünebildiğimiz en ilginç şey nedir?” - <ı>Kaynak: Medard Gabel’in "The Anticipatory Leader: Buckminster Fuller's Principles from Making the World Work – İleriye Yönelik Liderlik> Dünyayı Çalıştırmak- Fuller’in İlkeleri’’ başlıklı makalesinden uyarlanmıştır. Makale The Futurist’in Eylül-Ekim 2006 sayısında yayınlanmıştır. <ı>Fütüristler Derneği Tarafından üyeleri için Future Tips olarak derlenmiştir.


Bu makale, İleriye Yönelik Liderlik, Buckminster Fuller’in yaşamından ve çalışmasından ilham alıyor.

Size şimdiki zamanla gelecek arasındaki boşluğa köprü kurmaya daha iyi hazırlayacak liderlik becerileri sunuyor;

Eğer bir gün dünyayı değiştirmenin hayalini kuruyorsanız, büyük olasılıkla hayatını “dünyayı %100 insanlık için çalıştırmanın” yollarını aramaya harcayan Buckminster Fuller’in liderlik modelinden daha iyisini bulamayacaksınız.

Buckminster Fuller’in liderlik fikirleri nesiller boyu dünyanın her yerinden insanları etkilemiştir. Geliştirdiği kapsamlı düşünme metodu İleriye Yönelik Liderliğin – kritik meseleleri ortaya çıkmadan belirleme ve önceden harekete geçme becerisi - temel kaidesini oluşturur.

Fuller’a göre; Hızlı değişim çağında problem-çözme liderliğinin ardında daima güçlü, ayrıntılı bir plan var ve etkin liderlik; 10 tamamlayıcı beceriyle ifade edilebilir. Burada bunlardan beşini ele alacağız. Diğerlerini araştırmak, Fuller’i derinlemesine okumak size düşüyor… Bulgularınızı paylaşırsanız, biz de tüm dernek üyelerimizle paylaşırız.

İleriye Yönelik Liderliğin ilk beş becerisi:

<ı>1- <ı>Kapsamlı Düşünmek
Problemlerle tecrit edilmiş bir şekilde uğraşmak yerine, bir adım geri gidin ve büyük resme bakın. Problemi daha geniş bir bağlam içine çerçeveleyin. Problemi ortaya çıkaran, gelişiminde etkili olan güçleri araştırırken şairin imgelemini ve bilim adamının evrene bakış açısını birleştireceksiniz. Burada yol gösteren prensip, elinizden geldiğince “uzaktan bakarsanız” ve olabildiğince çok sayıda dış etkeni yerleştirirseniz, en sonunda problemin temel nedenlerini belirleyebileceğiniz inancıdır.

<ı>Örneğin, ; organizasyonunuzun personel devir hızı yüksekse, gidişlerinin temel nedenlerini belirlemeye ve o daha büyük meseleleri ele almaya çalışın. Ancak probleme gerçekte neyin neden olduğunu bulursanız onu ele almaya başlayabilirsiniz. Aksi halde, sadece bulgulara oyalanmakla kalırsınız.

<ı>2- <ı>Gelecek Trendleri Görmek
Bucky Fuller'in 1930 modeli Dymaxion arabası, onu ilk tasarladığında garip ve hayali görünüyordu. Ancak günümüzün en son otomobil şovlarına tam uyardı. Daha sonradan onun jeodezik geometrisinin moleküler seviyede temel tasarım ilkesi olduğu keşfedildi. Fuller, dünyanın önemli anlarda neye ihtiyaç duyacağını tahmin edebiliyor ve daha sonra o meseleleri çözmek için hem felsefi çerçeveyi hem de uygulamaya yönelik araçları sunabiliyordu. Zamanının çok ilerisindeydi, trendleri fark etmede diğer herkesten ışık yılı öndeydi. Trendleri fark etmenin, uzgörmenin önemi tartışılmaz. Eğer gelmekte olan problemleri doğru gösterir, anlatır, ikna eder ve olası en iyi çözümleri bulur, önerirseniz, yaptığınız iş çok önemlidir, mutlak başarı kazanır.

<ı>3- <ı>Gebelik Döneminin Kurallarını Anlamak
Fuller, her şeyin kendi gebelik dönemi hızı olduğunu göstermeyi seviyordu. Farklı süreçlerin farklı büyüme ve olgunluk hızları vardır. Bir bebeğinki dokuz ay; yeni bir bilgisayar çipininki 18 ay; bir otomobilinki üç ila beş yıl. Günümüzde, teknolojik gebelik dönemi hızları eskiden olduklarından çok daha kısalar ve her yıl daha da kısalıyorlar. Daha 1960’larda Fuller bu olguyu fark etmişti. Buna “ivmeye ivme kazandırmak” adını verdi. Gebelik dönemi hızları, “ivmeye ivme kazandırma”nın etkileriyle birlikte, işte liderlik üzerinde derin etkiye sahiptirler. Buluşunuz, çözümünüz ya da fikriniz piyasaya çok erken çıkarsa (ya da fikirler piyasasına), ölü doğma riski taşır. Piyasaya çıkmakta çok geç kalırsanız, bir yakalamaca oynamak zorunda kalırsınız.

<ı>4- <ı>Daha Az ile Daha Çok Yapmak.
Daha az girdiyle daha çok çıktı yaratabilen her türlü teknoloji, ister galon başına daha fazla kilometre giden hibrid bir araba olsun, ister daha yeni, daha hızlı, daha güçlü bir bilgisayar olsun, bugünün birbirine aşırı bağlı küresel ekonomisinde hızla etki kazanacaktır. Bu özellik, yaratıcılık ve inisiyatif gelişme sürecine yön verir. Kaynaklar ek olarak insanın bilgi birikimi, ihtiyaçlarınızı karşılama becerinize eşittir.

<ı>5- İnsanın Doğasını değil Çevreyi Değiştirmeye Çalışmak.
Fuller, alışkanlığın yön verdiği insanların yollarını değiştirmelerini sağlamanın inanılmaz derecede zor olduğunu anladı.
İnsanları yıkıcı davranışlarını değiştirmeye ya da sadece ikna etmeye çalışmak yerine, o davranışlara neden olan ortamı değiştirmenin çok daha akılcı ve etkin bir yöntem olduğunu vurguladı. İnsanların içinde yaşadığı ve çalıştığı fiziki altyapıyı değiştirmenin, istenen sonucu elde etmekte daha başarılı olduğuna dikkat çekti. Fuller daima bu tip değişikliklerin, insanların davranışı üzerinde büyük ve olumlu etki yarattığını, onları yapıcı davranmaya başlamak üzere teşvik ettiğini savundu.

 
Toplam blog
: 47
: 3437
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

Türkiye'nin ilk Fütürist şirketi M-GEN Gelecek Planlama Merkezi'nin kurucusuyum. Kurumsal, kişisel g..