Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '08

 
Kategori
Deniz Mahsulleri
 

Bugulama hamsi yapılması

Bugulama hamsi yapılması
 

fosfor zengini harika bir canlı


Hamsi buğulamasını herkesin kendine göre bir yapış şekli vardır. Ben burada Rize'li anamın yaptığı bugulamayı anlatmaya çalışacağım. Şimdiden afiyet olsun.

2 kilo kadar taze hamsi alınır. Balıklar gırtlak altından parmak ile kopartılarak bagırsakları çıkartılır. Tatlı su ile temizlenirler. Hafif sıcak suda balıklar 5 dakika kaynatılır ve sogutulur. Amaç hamsinin kılçıklarının çok rahat bir şekilde çıkmasını saglamaktır.

Temizlenen Hamsiler büyük bir tepsi içerisine kafaları başbaşa gelecek şekilde yerleştirilirler. Üzerine sızma zeytin yagı lave edilir ve yan tarafta bekletilirler.

Diğer taraftan, 4 veya 5 adet domates kabuklarından elma gibi soyularak temizlenir ve rendeden geçirilir. Ayrıca 4 veya 5 adet soğanda rendelenir ve ateşte hafifçe kavrulduktan sonra, birbirleri ile iyice karıştırılır.

Bu karışım tepsideki hamsilerin üzerine iyice dökülür. Ardından 5 adet limon balıkların üzerine sıkılır ve sıkılan bu limonlar dilim halinde tepsi üzerine yerleştirilir. Defne yapraklarıda koku vermesi açısından Hamsilerin üzerine yerleştirilirler. 4 su bardağı su ilavesi yapılır.

Bu arada 170C'ye getirilmiş olan fırında hazır olduğundan, tepsi fırında 20 dakika pişirilir.

 
Toplam blog
: 282
: 4843
Kayıt tarihi
: 03.08.08
 
 

1949 istanbul doğumluyum, 1973 yılında Kimya ve işl. mühendisligini bitirdim. Halen agabeyimle bi..