Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '12

 
Kategori
Ekolojik Yaşam
 

Bugün ''yaşıyorum'' diyebiliyor muyuz? Nazım Hikmet'e kulak verelim,

Bugün ''yaşıyorum'' diyebiliyor muyuz? Nazım Hikmet'e kulak verelim,
 

ekolojik anayasa


İstanbul'da yapılması planlanan 3.Boğaziçi Köprüsü ihalesine, teklif veren firma bulunamadı. Başbakan ve Bakan açıkladı, ihale şartlarının değiştirilerek iki etapta yapılacağını söylediler. İlk etabın 2.5 milyar dolara çıkabileceğinden söz ettiler.

Daha önce, MB'de birçok blog yazıldı. 3. Köprünün ekololojik dengeleri bozacağı, İstanbul'un akciğerleri olan son ormanların ve su havzalarının zarar göreceği. İstanbul gibi mega kentte yaşam kalitesinin düşeceği, soluyacak hava ve içecek suya hasret, taş yığını bir kente dönüşecek olması..

İnsanoğlu bu güzel dünya'yı kendi elleriyle yok ettiğinin farkına vardığında, iş işten geçmiş olacak.Şahit olduğum, bazı görüşler ise insanı çileden çıkarırı cinsten; onların derdi, 5x5 lüks cipleriyle Anadolu yakasından, Sarıyer'e birbuçuk saatte gidildiğinden yakınıyorlar. Onca kesilecek ağaçlar, kirletilecek dereler, umurlarında bile değil, ağaç nasıl olsa başka yere dikilirmiş, acaba ömrü hayatlarında kaç ağaç dikmişler veya dikilmesine vesile olmuşlar, varsa yoksa onlar için 5x5'leri!

Nazım Hikmet 1948'de yazdığı, ''Yaşama Dair'' şiirinde bu güzel dünyada yaşadım diyebilmek için ,bu güzelliğin farkında olmaktan bahsediyor. 68 Yıl önce ''birgün bu dünya boş bir ceviz gibi uzayın boşluklarında yuvarlanıp gidecek'' diyor.

Bu dünyanın, sönmesini, yok olmasını insanoğlu kendi elleriyle hazırlıyor.İnsanın doğa ile mücadelesinin giderek hükmetme ve kendini doğadan üstün görme noktasına gelmesi, doğayı yaşanmaz hale getiriyor. İnsan, kendini doğanın bir parçası olarak gördüğü zaman, varlığınıda sürdürebilecektir..

''Yaşama Dair''

Bu dünya soğuyacak,

yıldızların arasında bir yıldız,

hem de en ufacıklarından,

mavi kadifede bir yaldız zerresi yani,

yani, bu koskocaman dünyamız.


Bu dünya soğuyacak günün birinde,

hatta bir buz yığını

yahut ölü bir bulut gibi de değil,

boş bir ceviz gibi yuvarlanacak

zifiri karanlıkta uçsuz bucaksız.


Şimdiden çekilecek acısı bunun,

duyulacak mahzunluğu şimdiden.

Böylesine sevilecek bu dünya

''Yaşadım'' diyebilmen için...


Şubat 1948


 

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..