Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '16

 
Kategori
Blog yazarları tartışıyor!
 

Bugün, üç milyon Suriyeli'yi "vatandaş" yapan, yarın onların topraklarını da vatana katar!

Bugün, üç milyon Suriyeli'yi "vatandaş" yapan, yarın onların topraklarını da vatana katar!
 

internetten alınmıştır


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriyeli göçmenlere vatandaşlık hakkı verileceğini açıklaması, Türkiye içindeki "ırkçı" ve "mezhepçi" takımını huzursuz etti.

Esasen bunlar öteden beri Suriyelilerin varlığından huzursuzdular...Şimdi bunların bazılarına vatandaşlık tanınması ihtimali bu huzursuz ruhları iyice çileden çıkarıyor.

Oysa, yetkililerin açıklamaları, tüm Suriyeli göçmenlere kayıtsız şartsız vatandaşlık tanınacağı yönünde değil...Aksine, herkese uygulanan prosedür uygulanarak, suça bulaşmamış, Türkiye vatandaşı olma kriterleri taşıyanların vatandaşlık kazanacağı yönünde.

Ama işin bu yönünü düşünen, dinleyen yok...Sanki, seksen milyonluk ülkeyi, üç milyon masum ve mazlum insan işgal edecekmiş ve bunlara yer ve yemek kalmayacakmış gibi vicdansız bir tepkiyle feryat ediyorlar.

Dediğim gibi, bu isyanın birincisi Suriyeden gelenlerin Sünni Müslümanlar olması dolayısıyla mezhepçi bir yaklaşım sergileyenler...İkinciler de bunlar Arap asıllı olduğu için- içlerinde Türkmen asıllı da çok ama bunu da dikkat alan yok- ırkçı yaklaşım benimseyenler...Belki bir üçüncü grupda ekmeğimden eksilir korkusu taşıyan eyyamcılar...

Tabii Washinton Post gibi gazetelerin manşetten dile getirdiği emperyalist tepkilerini saymıyorum...Onlar, kendi siyasetleri adına Türkiye'nin büyümesinden korkuyorlar...Asıl sorun, içimizdeki uzantıları...

İnsanların duygu dünyası ve beyni küçüldükçe bakışları ve algıları da küçülüyor...Biz, ülke ve millet olarak bunu yaşadık...Osmanlı'dan sonra başlayan küçülme sürecimiz bazılarının akıllarını, merhametlerini ve algılarını da küçülttü.

Bu yüzden büyük düşünemiyorlar...Bu yüzden daima küçük olsun benim olsun, fikrine saplanıp kalıyorlar...Tam bir gelişmemiş çocuk aklı bu!

Bir an Suriyeli mültecilerin hepsine vatandaşlık verileceğini düşünelim...Bunların tamamı üç milyon civarında...Yani, Türiye nüfüsünün yüzde üçü kadar...Çoğu da kadın ve çocuk.

Türkiye, yaklaşık beş senedir bu insanlara baktı; yedirdi içirdi, giydirdi...Peki ne oldu?..Soframızdan ekmek eksildi mi?...Tüm öteki krizlere rağmen, ekonomimiz ayakta durmayı ve hatta büyümeyi başardı...Bu, misafir rızkıyla gelir, inancımızın bir yansımasıdır.

Asıl önemli olan da şu: Türkiye bu insanları vatandaş yaparsa, Suriye'de işler durulup masalar kurulduğunda, bu insanlar da elbette Suriyedeki evlerini, tarlalarını, bağ ve bahçelerini isteyecekler...Yani, hukuki anlamda geldikleri yerlerdeki topraklarını almak isteyecekler.

Bunun en pratik sonucu, Türkiye'nin güneye doğru genişlemesidir...

Bugün aradan yüz yıl geçmişken Ermeni tehcirinden dolayı Türkiye'ye hak hukuk davası açma yoluna girilirken, Suriyeliler bu zorunlu göçten dolayı hak ve hukuklarını isteyemeyecek mi?

Üstelik, bunlar Türkiye vatandaşı olmanın gücünü arkalarına almış olacaklar...Yani, Türkiye vatandaşı olan insanlar, Suriyedeki yerlerine yeniden kavuşacaklar ve sonuçta, Türkiye devleti güneye doğru genişlemiş olacaktır.

İşte, büyük düşünmek budur!...

Bölgelinin geleceği bizim geleceğimizdir...Ve bu ortak gelecek yine bizim irademizle şekillenecektir...Burada küçük düşünenlere yer yoktur...Ya olması gerektiği gibi büyüyüp güçleneceğiz ya da bizi daha da küçültecekler.

Halep, Şam, Humus,Kerkük, Musul ne kadar bizimse, Urfa, Dıyarbakır, Maraş ve Antep de o kadar Suriyelilerindir...

Bunu anlamaktan aciz olanlar, bir gün çıkıp Çanakkale Şehitliğini gezsinler: Baksınlar bakalım orada kimler, hangi şehirlerden insanlar yatıyor!

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..