Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '20

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Bugün 1 Mayıs

Bugün 1 Mayıs

SEVGİLİ OKURUM, Sizlerin de bildiği üzere Ülkemizde, 1 Mayıs İşçi Bayramı 2008 yılından bugüne “Emek ve Dayanışma Günü” adı altında kutlanmaktadır. Türkiye’de, 1 Mayıs İşçi 2009’da resmi tatil kabul edilmiş ve bu bayram dolayısıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa vesaire büyükşehirlerimiz ile ülkemizin diğer İl ve İlçeleri’nde, bir çok etkinlikler düzenlenmiştir ve düzenlenmeye devam etmektedir.

PEKİ, 1 Mayıslar İşçi Sınıfı için neden önemlidir ve ne ifade eder? : 1 Mayıs’ı başlıkta olduğu gibi ele alınca öncelikle ve özellikle altını kalın çizgilerle çizerek, belirtmemiz gerekir ki, Alman Filozofu (Feylezofu, düşünürü, bilgini, sosyoloğu, iktisatçısı.), Karl Marx’ın Komünist Manifesto’da ifade ettiği, “Tüm dünya işçileri birleşin” sloganı etrafında, (Günümüz Literatür Bilgisi için bakınız. Yeni Dünya Düzeni-Yeni Marxsizm.), sömürülen, her alanda çalıştıkları üretimleri olan emeklerinin karşılığını alamayan aynı şekilde günümüzde de zamanın ruhuna göre güncellenen kapitalist siyasal-ekonomik-sosyal sistemler gereği ‘-piyasa üretim biçimi, İlişkileri’-nin son biçimini aldığı bir çok kapitalist ülkede (bugünkü anlamıyla küreselleşen dünya düzeninde yerini alan ülkeler.) ortaya çıkan iş piyasaları, işçilerin çalışma koşulları, çoğu zaman kurumsal sendikal haklarından mahrum kalan, uzun ve kötü çalışma saatlerine karşın yasal çerçevede  ‘asgari geçim şartı’ düşüncesiyle belirlenen-tanımlanan-kanunlaşan ‘yetersiz düşük ücret alan’ işçilerin - emekçilerin haklarının korunması-alınması bahsi bugünde çok büyük önem taşıyor.

BU KISA bilgilendirici girişten sonra şunları söylememiz icap eder. Tüm dünyada İşçi sınıfı ülkeler bazında nüfus olarak toplumun büyük bir bölümünü oluşturur. Adına memur da deseniz, işçi de deseniz, aslında her çalışan bir işçi sayılır diyebiliriz. Bu şekilde toplumun gerçek üreten üreticileri olan işçi kesimlerinin, haklarının-sorunlarının-taleplerinin bilincinde olarak, birlik ve dayanışma ruhu içerisinde hareket etmesi bu anlamda sosyal haklara kavuşması yukarıda saydığım ve işçi sınıfının tarihin her döneminde ayrı ayrı verdiği emek-hak-hukuk mücadelesi çağımızda da, gerçek yaşam durumlarının bir gereği olarak ortada durmaktadır. Ayrıca bugün de, Evrensel bir işçi hakkı olan ‘grev hakkı’ da, işçi ile işveren arasındaki bir çok anlaşmazlıkta kanun yapıcılar tarafından yürürlüğe konan- konulması gereken bir olgu, bir gerçektir.

GÜNÜMÜZ TOPLUMLARINDA DA, İşçilerin ağırlıkta olmadığı bir dünya düşünemeyiz. Dolayısıyla üretim-paylaşımın yapıldığı sanayi, teknoloji, gıda, sağlık, turizm gibi çok yaşamsal önemde sektörlerde de, işçiler-emekçiler karşımıza çıkar. Bu sebeple üretimin olmadığı bir dünya aynı zamanda insanlığın duracağı-yaşayamayacağı bir dünya olacaktır.

ÖZETİN ÖZETİ: Ülkelerin olduğu kadar Dünya nüfusunun da önemli bir bölümünü oluşturan ve tek veya gerçek sermayesi alın teri olan işçi sınıfının 1 Mayıs dayanışma ve insan hakları temelli günlerini, çok daha yaşanır, paylaşımcı, eşitlikçi, özgürlükçü ve güzel bir dünya özlemiyle coşku içinde kutlamalarını dilerim.

KUTLAMA NOTUM: Bu yıl Koronavirüs Salgın nedeniyle sokağa çıkmak yasak. İşçiler bayramlarını evlerinde ve sanal alemde kutlayacak. Ülkemiz ve Dünya İşçilerinin, 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı Kutlu Olsun…

 

 
Toplam blog
: 643
: 67
Kayıt tarihi
: 20.02.17
 
 

Eğitim Durumu Halkla İlişkiler Yüksek Lisansı İsletme Fakültesi Sosyoloji Bölümü Gazeteci ..