Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '07

 
Kategori
İnançlar
 

Bugün 13. cuma

Bugün 13. cuma
 

İngiltere' de bulunduğum zamanlarda bir sabah dışarı çıktığımda her zaman güler yüzlü olarak görmeye alıştığım İngilizlerin o gün suratları asıktı. Bulunduğumuz yer küçük bir yerdi ve her zaman herkes birbirine selam verirdi. Tanıdığım birine bugün neden canının sıkkın olduğunu sorduğumda bana verdiği cevap, " Bugün ayın 13 ü, üstelik Cuma" dedi. Ne olmuş yani dediğimde, 13 üne rastlayan Cuma gününün kendileri için şanssız bir gün olduğunu söyledi. O günlerde, nişanlanılmaz, evlenilmez ve sözleşme yapılmazmış. Avrupalılar bu günün kendilerine uğursuz geldiğine kendilerini inandırmışlar. Aslında böyle düşündükleri için de bir çok aksilikler o gün başlarına geliyor olmalı diye düşündüm.

28 yılda toplam 48 defa yaşanan 13. Cumanın uğursuzluğunu Hristiyanlar, İsanın son yemeğinde toplam 13 kişi bulunması ve 13. havarinin ona ihanet etmesine bağlıyorlar.

İskandinav dinlerindeki bir öyküye göre de düzenbaz Tanrı Loki, diğer 12 Tanrının, katıldığı bir şölene 13. olarak giderek eğlenceyi bozmuştur, bu olay İskandinavlar'ın en gözde Tanrısı, Balder'in ölümüyle sonuçlanan kavgaya yol açmıştır.

Astrolojiye göre de bir yıl içinde 13 kez dolunay oluşur. Hala kurt adamlara inananlar varsa belki bunu bahane ederek 13. Cuma da dışarı çıkmaz, Jason'un maceralarını izler.

Bizim din adamlarımızdan biri ise Hristiyanların 13. Cumaya inanmalarını 13 ün yanında, Müslümanlar için kutsal gün olan Cuma günü, Haçlılarla yapılan savaşlarda, haçlılara karşı Cuma günleri üstünlük sağlandığına dikkati çekmişti.

Klasik bir korku filmi olan Camp Crystal Lake adlı film, bir erkek çocuğun ruhu olan Jason'un 13. Cuma günü kamptaki çocukların hepsini öldürdüğünü anlatır.

Apollo 13 ün ayın 13 ünde gökyüzünde parçalanmasından sonra Amerikan Uzay ve Havacılık dairesi NASA hiç bir uzay mekiğine 13 numarası vermedi.

Bugün 13. Cuma, ama bizi etkilemez. Cuma bizim için uğurlu bir gündür. Onu bugünün uğursuzluğuna inananlar düşünsün.
 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..