Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '11

 
Kategori
Dünya Kadınlar Günü
 

Bugün 5 Aralık

Bugün 5 Aralık
 

SEVGİLİ ATAM VE BİZ Kadınlar...


Değerli yoldaşlarım;

 

5 Aralık 1934 tarihi tüm kadınlarımıza Seçme ve Seçilme haklarının tanındığı çok önemli bir gündür.  Atatürk kadınların siyasi hayatta, sosyal ve kültürel alanlarda, erkeklerle eşit haklara sahip olmasını istiyordu. Kemal Atatürk bu düşüncelerinle çağdaş, demokratik ve laik bir Türk toplumunu hedeflemişti.

Türkiye’deki kadınlar milletvekili olabilmek için ilk defa 1923’te Nezihe Muhiddin önderliğinde kadın partisi olarak “Kadınlar Halk Fırkası”nı kurmak istediler, lakin 1909 Seçim Kanunu sebebiyle bu parti kurma girişimi,  Türk Kadınlar Birliği adlı derneğe dönüşerek sonuçlandı.

Atatürk’ün önderliğinde 1930 yılından itibaren çıkarılan bir dizi yasa ile kadınlar önce belediye seçimlerine katılma, sonra köylerde muhtar olma ihtiyar meclislerine seçilme hakkını elde etmişlerdi. Kadınların milletvekili seçme ve seçilme hakları ise ancak 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile tanındı.

Dünyanın birçok uygar ülkesinde kadınlara henüz seçme ve seçilme hakkı verilmemişken Ulu Önder Atatürk 5 Aralık.1934 te biz kadınlara Seçme ve Seçilme haklarının verilmesini sağlayarak kadına ne kadar çok değer verdiğini de anlatmıştır.

Toplumsal hayatta gerçekleşen Atatürk Devrimlerinden birisi olan bu oluşumla, 22 yaşını bitiren her Türk kadınına seçme ve 30 yaşını bitiren her kadına milletvekili seçilme hakkı verilmişti. Türk Kadınlar Birliği 7 Aralık 1934’te düzenlediği büyük bir mitingle bu büyük devrimi kutlamıştı.

İşte, bu gün bizler, bize verilen hakların 77.yıl dönümünü kutlamaktayız.Türkiye Cumhuriyeti bu konuda birçok batılı ülkeye de öncülük etmiştir.  Kadın,  bugün yerel yönetimlerde siyasal partilerde ve parlamentodadır. Ancak ülkemizin kadınları siyasete katılım açısından halâ istenilen düzeye gelmemiştir. Günümüzde kadınlarımız erkeklerin yaptıkları her işi yapabilmektedirler. Savaş pilotu, Dr. spor, Prof. futbol dâhil diğer mesleklerde de üstün başarılar göstermektedirler ama dediğim gibi bu yeterli değildir.. Oysaki Atatürk Devrimleri sayesinde okuma, yazma seferberliği ve giyim kuşamın çağdaşlaşmasıyla Türk Kadını kendisini geliştirmek için gereken ortamı bulmuştur. Kadınlarımızın nüfus yapısına orantılı olarak mecliste temsil edilemeyişi bir sorun olarak yüreğimizi yakmaktadır.

Atatürk uyguladığı eğitim ve kültür politikalarıyla, bilimsel düşünceyi dinsel düşünce karşısında bağımsızlaştırmayı amaçlamıştı. Herkesin dini inancı kendisine aittir elbette ancak AKP İktidarı ile din amaç ve araç olarak kullanılmıştır. Küçük bir örnekleme yaparsak bildiğimiz başörtüsü örtü lükten çıkmış, acayip bir şekilde kafa bohçalama gibi sıkma başlara dönüşmüştür.Adına her ne kadar türban denilse de nenelerimizin örtüsünden farklı laik devlet düzenini yıkmayı amaçlayan, karanlık düşünceyi çağrıştıran siyasi bir göstergeye dönmüştür.Din ile siyaseti karıştırmamak, dini çıkar uğruna kullanmamak çok önemlidir. Tıpkı yargının siyasallaşması kadar bu da tehlikelidir.Şimdilik omuzlara dökülen bu örtülerin bir gün yerlere kadar uzayıp kara çarşaflara peçe takmalara dönüştürülerek geleceğimizi karatmasına müsaade etmemeliyiz.

Terörü besleyen en büyük sosyal afetin işsizlik ve yoksulluk olduğu ülkemizde, çağdaş Türk kadını Atatürk ilkelerinin korunması, demokrasinin yerleşmesi adına politikada daha çok yerini almalıdır. Mecliste çoğalmalıdır.

Eğer çocuklarımıza gerçekten demokratik,  özgür, aydınlık bir Türkiye bırakmak istiyorsak el ele verip mücadele etmeliyiz. Çok önemli, günler geçirmekteyiz. Bizlerin misyonu Atatürk ve cumhuriyetimize sahip çıkmak ve temel değerlerimizi silindirle ezmeye kalkanlara varlığımızı hissettirmek olacaktır. Ülkemize hayırlı vatansever çocuklar yetiştirmeliyiz. Mücadeleyi içimizde değil,  dış güçlere ve onlara entegre olmuş güçlere karşı vermeliyiz. 

Bu vesileyle tüm kadınlarımızın ayırt etmeksizin bu mutlu günlerini kutluyorum. Büyük Atatürk’ün gösterdiği hedefe mutlaka ulaşmalıyız. Nice 5 Aralıklara gönlünüzce mutlu ve esen kalınız canlar… 

 
Toplam blog
: 375
: 801
Kayıt tarihi
: 30.04.08
 
 

İstanbul Kadıköy doğumluyum. Herhangi bir menfaat grubuna bağlanmadan, açık fikirli, dürüst, önya..