Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Bugün 7 Mayıs. Dün 6 Mayıstı

Bugün 7 Mayıs. Dün 6 Mayıstı
 

Dün 6 Mayıs’tı. Eski takvimlerde Hıdrellez’in başlangıcıydı 6 Mayıs… Baharın müjdecisi, yazın başladığını bildiren Hıdrellez… Eski takvime göre dedim, şimdiki takvimlerde doğrusu böyle bir şey var mı bilmiyorum.

5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece güneşin Ülker burcuna girdiği bir zaman dilimidir. Bu tarihten 7 Kasım’a kadar bu burcu güneşin batışından sonra görmek mümkün olmaz. İşte 6 Mayıs’tan 8 Kasım’a kadar devam eden Hızır günleri yazın temsilcisi, 8 Kasım’dan 6 Mayıs’a kadar devam eden Kasım günleri de kışın temsilcisi olarak kabul edilir.

Yazın başlangıcını kutlamak üzere 6 Mayıs’ta değişik eğlenceler ve şenlikler yapılırmış bir zamanlar. Geleneksel kültürün insanlara ve topluma faydalı olan, en azından zararı olmayan uygulamalarının hep devamından yanayım. Bu tür özel günler, bayramlar, şölenler, toplumu birbiriyle kaynaştıran, sevgiyi, saygıyı, arkadaşlığı, dostluğu pekiştiren çimentolardır.

Çocukluğumda göz alabildiğine yayılmış yemyeşil tarlalarda, henüz bir çimen boyundaki ekinlerin üzerine bereket olarak Hızır tarafından serpiştirildiği söylenen tükürük (köpük) şeklinde bir sıvının, tam hıdrelleze denk geldiğini hatırlıyorum.

1972 yılında Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamıyla 6 Mayıs’a farklı bir anlam yüklendi. Bu olayın halk arasında bir bayram olarak algılanmış bir güne denk getirilmesini, o gün de hiç sevememiştim.

Biraz rastlantı, biraz basit bir zorlama gibi görülse de, bizi birbirimize kenetleyen manevi duygularımızın zaman içinde bir şekilde hırpalanmasına çok gayret gösterildi. Artık 6 Mayıs bir tarafta şenlik olarak kutlanırken bir kesimin acılı bir gününe dönüşmüştü.

Çok geçmeden 1 Mayıs bahar bayramı da kanlı bir katliamla elimizden alındı. Ölenlerin sağcı veya solcu olması gibi bir ayrıntıya hiç takılmak istemiyorum. Hepsi de bizim evladımızdı. Onlara sahip çıkmalıydık, yanlışlarını düzeltmeli, hatalarının tekrarlanmasını önlemeliydik.

Oysa biz kolay yolu seçtik, ayırımcılığı seçtik. Bayram günlerimizin içine zehir döken bu acılar, ileride daha da şiddetlenerek çatışmaya dönüşen sağ-sol ayırımını getirdi. Düşüncelerin farklı olmasıyla insanların birbirine düşman olması aynı şey değil. Bu konuya dikkat çekmek isterim.

Dün Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının anılması, siyasi kaos yüzünden pek de yer bulamadı gazetelerde. Dikkatimi çeken nokta, anma toplantısına katılanların "darbeye hayır" diye pankart taşımaları ve "ordu kışlaya halk iktidara" diye slogan atmalarıydı.

Şimdi düşünüyorum da, Deniz Gezmiş’i ananların iktidara gelmesini istediği halkla, 2002 seçimlerinde Akparti’yi iktidara taşıyan halk ve Akparti’ye karşı tavır sergilemek için miting meydanlarını dolduran halk… Üçü birbirinden farklı mıdır? Aslında değildir ve olmamalıdır. Olması halka değil, halk düşmanlarına yarar.

Dün ayrıca Fransa’da bir seçim vardı. Halk cumhurbaşkanını seçti. Türkiye’ye karşı bir tavır sergileyen Sarkozy cumhurbaşkanı oldu. Sarkozy’nin bizim için söylediği şey şu: Asya’nın küçük ülkesi Türkiye.. Müslümanların aramızda ne işi var?

Şimdi buna karşı bizim tepkimiz nedir, ne olmalıdır? Biz müslüman değiliz, sokaklarda günlerdir milyonlarca insan müslümanlığa karşı yürüyor görmüyor musunuz, mu diyeceğiz, yoksa, müslümanlığımıza sahip çıkıp dik bir duruş mu sergileyeceğiz?

Kendi aramızda bu kararı veremeden, dışarıya karşı bir tavır koymamız mümkün mü? Elbette hayır…

Bir haftalık çalışmaya karşılığı 3 aylık maaş almayacağını açıklayan tek bir milletvekili çıkmış şimdilik… Dünkü haberlerden biri de bu…

En acısı ise, tezkereye beş kala iki askerimizi yine şehit vermişiz. Bazı gazetelerin alt köşelerinde, bazılarının iç sayfalarında yer bulmuş kendisine… Çünkü o kadar önemli bir şey değil… PKK diye bir terör örgütü her gün askerlerimizi birer ikişer öldürüyormuş, öldürsün… Biz de asker mi yok… Pek tehlike sayılmaz… Daha öncelikli tehlikelerimiz var. İrtica gibi… Allah korusun…

Nitekim irticaya karşı yapılan mitinglerimizde milyonlarca insan caddeleri sokakları dolduruyor. Her yer bayraklarla donatılmış gelincik tarlası gibi… Tam 200 trilyon harcamışız. Helal olsun… Karşılığında ne mi elde ettik? Böyle soru mu olur, sen de mi "Onlar"dansın yoksa?

Sayın Baykal’ın "Erdoğan cumhurbaşkanı olamaz" tartışması açtığı günden bu yana kaç askerimiz öldürüldü biliyor musunuz? Ben de bilmiyorum. Ama cumhurbaşkanlığı seçimini yapmak için mecliste 367 milletvekili bulunması gerektiğini biliyorum, ilk turlarda bu sayının bulunamadığını da…

Nafile turların fayda getirmeyeceğini düşünen Gül adaylıktan çekildi. "Meclisin itibarını, siyasetin onurunu düşünerek adaylıktan çekiliyorum ve kendimizi millete emanet ediyorum" dedi.. Bu sözler de gazetelerde pek yer almadı. Çünkü hem gerçekçi, hem duygusaldı.

1980 yılında yapılan nafile turlar Türkiye’ye 12 Eylül’ü getirmişti. Bunu hatırlayabilirlerdi insanlar. Ayrıca millete rağmen yapılan bazı şeylere karşı millet sandıkta kendine düşen görevi de hatırlayabilirdi.

Bunun yerine CHP-DSP birleşmesi yer aldı gazetelerde. Millet için, halk için, demokrasi için birleştiklerini söylüyorlardı. Hani bilmesek, birinin şarktan birinin garptan geldiğini ve "birleşmek" için can attıklarını sanacağız.

Vaktiyle ayrılırken, yine halk için, millet için, demokrasi için ayrılmamışlar mıydı? Seçilebildikleri sürece sorun yoktu. Ne zaman ki parlamentoya girmek hayal oldu, birleşmek de kutsallaştı.

Bugünkü gazete manşetlerinin özeti bu. Yine de bakmak isterseniz işte manşetler…

Yarın yeniden buluşabilmek umuduyla…

EYVAH SARKO (Akşam). Türkiye için Asya’nın küçük ülkesi. Müslümanların AB’de ne işi var diyen Sarkozy cumhurbaşkanı oldu.

BENDEN BU KADAR KRİZİ (Akşam). Köşk seçiminde yıpranan Abdullah Gül, çekileceğim, dedi. 5+5 tehlikeye girer diye çekinen AKP yönetimi durdurmaya çalıştı, Gül geri adım atmadı.

KRİZ ÇANKAYA’DAN SANDIĞA TAŞINDI. (Birgün). AKP 367’yi bulamayınca Gül cumhurbaşkanlığı adaylığından çekildi. CHP seçimin erkene alınmasını isterken AKP Anayasa paketi peşinde.

NERDE BU MİLLET? (Bugün). İlk kez uygulanan adrese dayalı nüfus sayımı bitmek üzere. Şu ana kadar 60 milyon sayıldı. Toplam rakam 70 milyonu bulmayacak. Oysa 2000 yılı sayımında nüfusumuz 67 milyon çıkmıştı. O halde ya azaldık, ya da eksik sayıldık.

VEKİLİN SEÇİMİ, HALKIN SEÇİMİ (Bugün). Türkiye’de milletin iradesi pranga altına alında. Cumhurbaşkanını meclise seçtirmedikleri gibi, halka da seçtirmiyorlar. Fransa’da halk cumhurbaşkanını seçmek için dün güle oynaya sandığa gitti. Demokrasi saat gibi işledi. Halkın dediği oldu.

TARİH TARTIŞMASI (Cumhuriyet). AKP cumhurbaşkanlığı için yine 367’yi bulamayınca Gül adaylıktan çekildi. Hukukçular 22 Temmuz kararına karşın derhal seçime gidilmesi gerektiğini vurguluyor. CHP de takvim sıkıştırılmalı görüşünde.

SOLDA GÜÇBİRLİĞİ (Cumhuriyet). CHP lideri Baykal ile DSP lideri Sezer bir araya gelip anlaşmaya vardı.

YARIŞI SARKOZY KAZANDI (Cumhuriyet). Fransa’da sokaklar gergin…

SAL ARTIK GÜVERCİNİ (Güneş). DSP’de genel eğilimin CHP ile bütünleşme yönünde olduğu, ancak Rahşan hanımın buna partiyi Baykal’a kaptırmam diye direndiği bildiriliyor.

BURAYA KADAR (Güneş). Meclis tekrar edilen turda da 367’yi bulamadı. Gül adaylıktan çekildi. Meclis 16 Mayıs itibariyle fesholdu.

DELİKANLI ÇÖMEZ (Güneş). 1 hafta çalışıp 3 aylık maaş almaya 542 vekilden bir tek AKP milletvekili Turhan Çömez itiraz etti.

367 ÇIKMADI GÜL ÇEKİLDİ (Hürriyet). Cumhurbaşkanlığı seçiminin tekrarlanan birinci turunda yine sonuç alınamadı. Salonda 367 milletvekili olmayınca seçim yapılamadı. Nafile turlar meclisin onurunu zedeler diyen Abdullah Gül adaylıktan çekildi.

HALKIN GÜCÜ (Posta). Cumhuriyet mitinglerinde halkın birleşin diye çağrıda bulunduğu CHP ile DSP nihayet anlaştı. İki parti seçime CHP çatısı altında katılacak. Seçimden sonra bütünleşme çalışmalarına devam edecek ve tek partiye dönüşecek. Seçim kampanyasında Atatürk, İnönü ve Ecevit motifleri birlikte kullanılacak.

TEZKEREYE BEŞ VARDI (Posta).

SOLDA BİRLİĞE İLK ADIM (Radikal). Baykal ve Sezer’in gece yarısı buluşmasından sonra solda bütünleşme umudu çıktı. İlk aşamada DSP seçime CHP çatısında girecek, ikinci aşamada ise birlik var.

GÜL SÖZ MİLLETİN (Radikal). AKP köşk için yine 367’yi bulamazken Gül artık söz milletin diyerek adaylıktan çekildi. Erdoğan bu erken açıklama için Gül’e sitem etti.

FENER UYUMADI (Sabah). Fenerbahçeliler şampiyonluk kapısını açan Beşiktaş zaferini sabaha kadar kutladı.

SOLDA SÖZ KESİLDİ (Sabah). Sağda DYP-ANAP birleşmesinden sonra solda da CHP ile DSP seçim ittifakı için adım attı.

MECLİSTE 367 YİNE YOK GÜL ÇEKİLDİ (Sabah). TBMM Çankaya seçimini dün tekrarladı. 367 yine aşılamadı. Gül adaylıktan çekildi.

MİLLETİN VEKİLLERİ NEREDE? (Star). Cuma akşamı parlamentoya silah gösterildi. Halkın parlamentosundan ne beklenir? Ayağa kalkması ve oylarına sahip çıkması… Ne gördük? Parlamentonun bazı üyeleri kendilerini seçen halka değil, silahlı bürokrasi içindeki darbeci eğilimlere kulak verdi.

DENİZ GEZMİŞ ANILDI (Star). 6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş ve arkadaşları 35. ölüm yıldönümünde Ankara’da mezarları başında anıldı. Öğrenciler “Muhtıraya hayır” dövizi taşıyıp “ordu kışlaya, halk iktidara” sloganları attılar.

ÖLÜMÜN DİLİ ( Takvim). Bodrum’un ünlü ailesi Karapınarlar’ın oğlu dil eğitimi için ABD’ye gitti. Başarısız olunca bunalıma girdi. Kendini av tüfeği ile vurarak intihar etti.

ÇÖMEZ’DEN MAAŞ DERSİ (Takvim). Turhan Çömez haketmediğim maaşı vermeyin çağrısı yaptı.

AKP’DE PANİK (Tercüman). Cumhurbaşkanlığı seçimleri süresince art arda hayal kırıklığı yaşayan AKP’de şimdi de liste savaşı başladı. Arınç’ın da etkisiyle vekiller arasında çatlakların oluşması bekleniyor.

GÜL MİLLETE BIRAKTI (Tercüman). Adaylıktan çekildi. Türkiye hareketle bir haftaya giriyor.

CUMHURİYET İÇİN 200 TRİLYON HARCADILAR (Tercüman).

SÖZ SANDIĞIN (Türkiye). Cumhurbaşkanlığı süreci bitti. Meclis Genel Kurulu’nda 367 yine sağlanamadı. Gül adaylıktan çekildi. Türkiye seçime kilitlendi. Gözler 22 Temmuz’da..

MECLİS YARALANDI (Türkiye). Gül Muhalefet liderlerini halka şikayet etti. CHP bunun aynısını Özal’a da yapmıştı.

MEYDANLARIN OYU (Vatan). Vatan’ın kamuoyu araştırma şirketi Estima’ya yaptırdığı çalışma, meydanların siyasi profilini ortaya çıkardı. Buna göre mitinglere katılanların yarısından çoğu CHP’li.

SİYASETİN CİLVESİ (Vatan). 13 gün önce yeni cumhurbaşkanı gözüyle bakılan Gül, dün buruk bir şekilde adaylıktan çekildiğini açıkladı.

CUMHURBAŞKANLIĞI GASP EDİLDİ (Yeni Şafak). Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün hakedilmiş cumhurbaşkanlığı yıllarca tartışılacak 367 yorum engelledi. Baykal’ın çatışma tehdidi ve Mumcu Ağar ittifakının CHP’nin mahkeme projesine verdiği desteğin ardından seçim süreci demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçti.

KENDİMİ MİLLETE EMANET EDİYORUM (Yeni Şafak).

367 ŞARTI MECLİSİ KİLİTLEDİ GÜL KÖŞK ADAYLIĞINDAN ÇEKİLDİ. (zaman). Yapılan oylamada 367’ye ulaşılamayınca nafile turların gereksiz olduğunu belirten Gül, meclisin itibarını, siyasetin onurunu düşünerek adaylıktan vazgeçtiğini açıkladı.

 
Toplam blog
: 859
: 979
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu, ekonomik..