Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mayıs '13

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Bugün 70 milyonu besleyemeyen Türkiye 100 yıl sonra 300 milyona ulaşacak nüfusu nasıl doyuracak?

Bugün 70 milyonu besleyemeyen Türkiye 100 yıl sonra 300 milyona ulaşacak nüfusu nasıl doyuracak?
 

1900’lerde de Türkiye’de açlık vardı; 100 yıl sonra bu gün de var. Ekonomi her yıl artan bir şekilde gelişiyorsa bir asır boyunca elde ettiklerimizi kırk haramiler mi çaldı götürdü?

1900’lerde 18,5 milyon olan nüfusumuz bugün 4 kat arttıysa imkânlar da arttı. Hem o yıllarda savaş vardı; yani açlığın yoksulluğun olması normal. Görüldüğü gibi koca bir asır Türkiye geçim indeksi açısından ileri gitmemiş.

Bunca yıl gerçekleşmeyen mucizenin bundan sonra gerçekleşmesini beklemek ham hayal. Aslında ülkede yapılanlar anlamlı olsa gelecek için yine de umutlu olunabilirdi. Ancak Türkiye’yi yönetenler ülke kaynaklarının sadece %10’unu kullanıyorlar. Çukurova’yı babam da eker, Ağrı Dağı’nın eteklerinden ekmek çıkaramıyorsan boş. Düz olacak, sulu olacak, dönümden 60 ton verecek… Sanki bana Ganj vadisi!

Bundan önceki yönetimler gibi mevcut yönetim de insan gücünden yararlanmıyor. Veririm ülkeyi 75 milyonun eline santim santim ihya ederim. Çalışan nüfus ne kadar? 25 milyon. Bu kadar akılsızlık olamaz! Sen insanların üçte ikisini çalıştırmıyorsun! Bir de tutmuş çok çocuk doğurun denmez mi? Ve bu ülkede maalesef başbakanın boş konuştuğunu anlayamayacak bir sürü insan var. Yani 100 yıl sonra 300 milyonluk Türkiye gerçekçi tahmin.

İçeriden dışarıdan 600 milyara yakın borç almışsın. 1940–2013  yılları arasında 73 yılda bu ülkede ne yapıldıysa bu borçla yapılmış. Yani insanlar kendileri bir şey üretmemişler. Hükümetler ülke kaynaklarını kullanarak bir şey yapmamışlar. Hani artık 2000’li yıllara gelmişiz, zihniyet değişimi ya da bunun işareti de yok.

75 milyonluk bir ülkede 50 milyon çalışmayan insan olur mu? Ev kadınlığının ekonomiye katkısı mı var? Ev kadınları evde çalışarak plastik boru mu üretiyorlar? 50 milyon kişi oy kullanıyorsa 50 milyon kişi çalışır kardeşim. Yani önümüzdeki 100 yılda ülkemizde üretim anlamında pek fazla şey değişeceğini sanmıyorum. Çünkü anlaşılmaz bir bilgisizlikle 50 milyon faal nüfusun 25 milyonunu çalıştırmayan (25 milyona bile zor iş bulabilmenin nedeni de bu yanlış politika) ve ülke kaynaklarını kullanmayan bu yönetimler maalesef 100 yıl boyunca açları doyurmaya çalışacak, gelecek için artı değer yaratamayacaktır.

Önümüzdeki 100 yılda ülkemizde üretim anlamında fazla bir şey değişmeyecek ama nüfusumuz hızla artarak 300 milyonlara dayanacak. Bu kafayla bugün 70 milyonu geçindiremediğimize göre o gün 300 milyon ne yapacak, düşünmek bile istemiyorum.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..