Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ağustos '08

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Bugün çevre için ne yaptın?

Bugün çevre için ne yaptın?
 

Biliyor musunuz?

Bir plastik poşet ortalama 12 dakika kullanılıyor.

Bir plastik poşetin doğada çözünebilmesi için en az 500 yıl en çok 1000 yıl geçmesi gerekiyor.

Sadece İngiltere’de yılda 200 milyon plastik poşet kullanılıyor.

Bir plastik poşet denize atıldığında deniz canlıları için büyük bir tehdit haline geliyor. Pek çok deniz canlısı poşetleri yutarak ölüyor.

Türkiyede yılda yaklaşık 1 milyon ton kağıtla gereksiz yazışma yapılıyor.

Otomobilinizi hortumla yıkadığınızda yaklaşık 550 litre su harcamış oluyorsunuz.

Büyük bir kayın ağacı 72 kişinin 1 günlük oksijen ihtiyacını karşılıyor.

Türkiyede günde 65 bin ton çöp üretiliyor.

Lavaboya dökülen her 1 litre atık yağ 1 milyon litre suyu kirletmekte.

Dünyanın en acımasız, en vahşi, en zararlı canlısı olan bizler son hızla dünyaya, kendimize, çevremize, gelecek nesillere, dünyayı paylaştığımız canlılara zarar vermeye devam ediyoruz. Bilinçsizce tüketiyor, bilinçsizce çoğalıyor, bilinçsizce yok ediyoruz. Çöp kutusuna attığımızda kurtulduğumuzu sandığımız birçok atık geleceğimizi kirletiyor.

Kızartma yaptığınız yağları, kullanılmış pillerinizi, eski cep telefonlarınızı, eski televizyonlarınızı, marketten bolca aldığınız naylon poşetleri düşünün.

Neredeyse tüm mağazalarda ve alışveriş alanlarında naylon poşetler ücretsiz ve sınırsız olarak sunuluyor. Bu da ihtiyacın üzerinde naylon poşet kullanımını teşvik ediyor. Eskiden olduğu gibi bez torbalarımıza, alışveriş filelerine dönme zamanı geldi de geçiyor bile.

Ya atık yağlar? Kızartma yaptıktan sonra lavabolardan döktüğümüz yağlar. “Atık yemeklik yağlar etkin çevre politikası olan tüm ülkelerde önemli bir sorun olarak görülüyor. Çünkü atık yağların yemeklerde veya yemlerde tekrar tekrar kullanılması insan sağlığını tehdit ediyor. Atık yağların kanalizasyona gitmesiyse, bu yağlarla beslenen mikroskobik canlıların sayısında patlama yarattığı ve ekolojik dengeyi bozduğu için tehlikeli. Çevre Bakanlığı bu yüzden nisan ayında bir yönetmelik çıkardı. Yönetmelikle toplu yemek üretimi yapan yerlerde çıkan atık yağların 'doğaya atılması, yakılması, doğrudan veya dolaylı olarak yemeklik yağlara katılması, doğrudan yakıt olarak kullanılması' yasaklandı. Yemek firmalarının bu yağları lisanslı olarak toplayıp bertaraf edecek veya biyodizele çevirecek şirketlere vermesi gündeme geldi. Atık yağların kontrolü de belediyelere bırakıldı. Türkiye 2008 yılında, tıpkı Avrupa'da olduğu gibi, 'evlerden çıkan atık yağları da' toplamayı hedefliyor.” Bunun için bizler neler yapabiliriz? Evlerimizde kullandığımız atık yağları bir bidona biriktirerek 5 lt ve üzeri olduğunda 444 28 45 numaralı telefonu arayarak atık yağ toplama merkezlerine ulaşabiliriz. Evinizden gelip atık yağı teslim alıyorlar.

İnanın bizim de evlerimizde yapabileceğimiz pek çok şey var. Daha az naylon kullanmakla başlayabilirsiniz. Kullanılmayan ışıkları kapatmak, bir ürün alırken enerji verimliliği sınıfına dikkat etmek, enerji tasarruflu aydınlatmalar kullanmak, sebze meyve yıkanan suları tuvaletlerde ya da çiçeklerin sulanmasında, balkon yıkamakta kullanmak, televizyon ve diğer aletleri düğmesinden kapatmak gibi.

Hükümetlerin bu konuda yapacağı çok şey var ancak her şey insanla başlar. Toplumu oluşturan bireyler olarak, geleceğimiz için, bu güzel dünya için, hayatını mahvettiğimiz canlılar için, çocuklarımız, torunlarımız için daha duyarlı, daha dikkatli, daha bilinçli olmak zorundayız.

Tüm dengelerini altüst ettiğimiz, kurtarılmayı bekleyen dünyamız için yapabileceğimiz çok şey var ve hemen şimdi başlamalıyız.

 
Toplam blog
: 20
: 1266
Kayıt tarihi
: 08.01.08
 
 

İzmir'de yaşıyorum. Hayvanları çok seviyorum. Düşüncelerimi yazmanın ve bunları paylaşmanın keyif..