Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

AYFER AYTAÇ GAZETECİ YAZAR

http://blog.milliyet.com.tr/ayferaytac

19 Şubat '21

 
Kategori
İnançlar
 

Bugün Cuma

KÜSLERLE BARIŞINIZ, HAYIRDA YARIŞINIZ.
 
Avuç içinizde sakladığınız bütün duaların kabul olması dileğiyle, Cumanız Mübarek Olsun inşAllah...
Yüce Rabbimizin her fiilinin bir amacı vardır. İnsanı da kendisine kulluk etmesi amacıyla yaratmıştır. "Ben, cinleri ve insanları yalnızca Bana ibadet etsinler diye yarattım." (Zâriyât Suresi, 51-56) Allah'ımız kulunun yapıp yapamayacağı şeyleri söyleyerek bu kulluk çerçevesinde insanın hem hedeflerini hem de sınırlarını belirlemiştir. 
 
Kur'an'ı Kerim'de pek çok ayette insanın temel hedefi olarak en başta iman, sonra da salih amel gösterilmiş ve bu hedef doğrultusunda çalışanlar için de büyük bir ecir ve cennet vadedilmiştir. "Muhakkak ki Allah, iman edip salih ameller işleyenleri içinden ırmaklar akan cennetlere koyacaktır. Şüphesiz Allah, dilediğini yapar." (Hac Sûresi, 22-14)
 
Öyleyse salih amellerde bulunmak, hayırlı işler için bir yarış içinde olmaktır Müslümanın gayesi. "İşte onlardır hayırlı işlerde koşuşarak yarışanlar ve onlardır bu işlerde hep önde gidenler!" (Mü'minûn Sûresi, 23- 61)
 
Müminin bir vasfı ve amacı olmalıdır. Söz söylerken hayırlısını söylemelidir. Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Kim Allah"a ve âhiret gününe inanıyorsa, ya hayır söylesin ya da sussun.” (Buhârî, Edeb, 31) 
 
Mümin, hep veren el olmalıdır. Resulullah (sav) "Veren el, alan elden üstündür. Üstteki el, alttaki elden hayırlıdır!" buyurdu. "Üstteki" infak eden, "alttaki" de dilenen demektir." Müslim, Zekât, 94)
 
Cömertlik Müslüman'ın şiarı olmalıdır. "Allah’ın lutfundan kendilerine verdiği nimette cimrilik gösterenler, sakın bunun kendileri için hayırlı olduğunu sanmasınlar, bilâkis bu onlar için kötüdür. Cimrilik ettikleri şey kıyamet günü boyunlarına dolanacaktır. Göklerin ve yerin mirası Allah’ındır. Allah yaptıklarınızdan haberdardır." (Âli İmrân Suresi 3-180)
 
Müslüman aldığı borcu en kısa zamanda ve en güzel şekilde ödemelidir. Peygamberimiz Aleyhissalatu vesselam: "En hayırlınız, borcunu en iyi ödeyendir!" buyurdu. (Buhârî  İstikrâz, 4)
 
Mü'min kimse Kur'an'ı öğrenmeli ve öğretmelidir. Hz. Osman (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Sizin en hayırlınız Kur'an'ı Kerim'i ögrenen ve ögretendir." (Buhârî Fedailu'l-Kur'an 21)
 
Bir Müslüman Yüce  Yaratıcı'nın onun dış görünüşüne, malına mülküne değil amellerine ve kalbine bakacağını bilmelidir. Allah Resûlü şöyle buyurmuştur: "Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama O, sizin kalplerinize ve işlerinize bakar. " (İbn Mâce, Zühd, 9).
 
Peygamberimizin (sav) öğretisinde "Müslümanlıkta birine zarar vermek ve zarara zararla karşılık vermek yoktur" (İbn Mâce, Ahkâm, 17)
 
Müslüman kimse çevresinde yanlış bulduklarına karşı iyiliği emretmeli, kötülükten de men etmelidir. Hayır işlerinde başkalarıyla yarış içinde olmalı, hep önde koşmaya çalışmalıdır. İşte böyle bir Müslüman olduğumuz da ancak Allah'ın rızasını kazanan salih kullardan olabiliriz. "Onlar, Allah’a ve ahiret gününe inanırlar. İyiliği emrederler. Kötülükten men ederler, hayır işlerinde birbirleriyle yarışırlar. İşte onlar salihlerdendir." (Âli İmrân Suresi 3-114)
 
Bir Müslüman etrafındaki kimselerle küsmez, küs olduğunu bildiğiyle hemen barış sağlar. Müslüman'a küslük, kavga yakışmaz. Sevgili peygamberimiz (sav) bu konuda şöyle buyurmuşlar: "Birbirinizle ilginizi kesmeyiniz, sırt dönmeyiniz, kin tutmayınız ve hased etmeyiniz. Ey Allah'ın kulları, kardeş olunuz. Bir Müslümanın, din kardeşini üç günden fazla terkedip küs durması helâl değildir." (Buhârî, Edeb 57, 58, 62; Müslim, Birr 23, 24, 28, 30-32)
 
Evet kıymetli din kardeşlerim bu ayet ve hadisler doğrultusunda birbirimizi sevenlerden ve hayırda yarışanlardan olalım. Sonrasında Allah'ımıza layık kulların mertebesine ulaşalım inşallah. Mübarek cumamızın hayırlara vesile olması temennisiyle... Ey Rabbimiz bugünün hürmetine; içi acıyla dolana, eli darda kalana, gönlü yarda olana, işi zorlaşana, hastayken deva arayana...Sen yardım et Ya Rabbimiz...Bizi kula kul eyleme...Âmin.
 
Ayfer AYTAÇ
www.ayferaytac.com
 
 
Toplam blog
: 622
: 205
Kayıt tarihi
: 08.12.14
 
 

Gazeteci-yazar ..