Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mart '07

 
Kategori
Havacılık
 

Bugün hayal kuralım

Bugün hayal kuralım
 

Hayal kurmayı sever misiniz? Özgürlük olmak size keyif verir mi? Yaşamı iki boyutlu yaşamaktan sıkıldığınız olur mu? Bazı geceler gördüğünüz rüyada, kollarınızı şöyle gök yüzü ne kaldırıp, ayaklarınızın yerden kesildiği, bir kuş gibi özgürce uçtuğunuz? Bu rüyanın etkisi ile mutluluk içinde uyandığınız ?

Güzel bir bahar gününde, Ege Denizi’nin hemen kıyısında, yerden 3000 metre yükseklikte olduğunuzu düşünün bir an için.Sağlam ve güvenilir bir platform üzerinde oturuyorsunuz. Aşağıda inanılmaz görüntüler; dantel gibi Ege Denizi kıyıları, Kuşadası İlçesi, Güvercin Adası, Selçuk İlçesi, Meryem Ana Evi, Efes Antik Kenti altınızda kayıyor, Yollar, binalar, taşıt araçları, insanlar.Hepsi alışık olmadığınız farklı bir açıdan, bambaşka boyutlarda. Bu güzellikleri tüm sevdiklerinizin de görmesini, Dünya’nın bu yükseklikten seyrinin doyumsuz keyfini onlarında mutlaka yaşamaları gerektiğini düşünürken, birdenbire düşmeye başlıyorsunuz. Düşüş hızınız her geçen saniye artıyor. Biraz önce oturduğunuz o güvenilir platformda seyrine doyamadığınız yer yüzü, düşüşün her saniyesinde size artan bir hızla daha fazla yaklaşıyor. Kalbiniz düşüncelerinizle yarışıyor. Düşüncelerinizdeki hıza oda ayak uydurmuş. Her ikisi de çılgın gibiler. Bu hızlı düşüş size bitmeyecek gibi geliyor. Derken düşüş hızınızın yavaşladığını hissediyorsunuz. O çılgın hızdaki düşüş o kadar yavaşlıyor ki, artık süzülmekte olduğunuzu görüyorsunuz. Yeryüzü artık size ürküten bir hızla yaklaşmıyor. Daha net, daha detaylı bir seyir keyfi ile inceliyorsunuz, size iyice yaklaşmış olan yeryüzünü. Sonra bir kuş gibi konuveriyorsunuz. Aklınızda o müthiş maceranın her anı, mutluluk içinde ve hiç yaşamadığınız yeni bir keyifle, yakınlarınıza, arkadaşlarınıza anlatacağınız yepyeni bir deneyimle. Tam “keşke gösterebilsem onlara da, bu güzel duyguları bana yaşatan bu olağan üstü deneyimi” diye düşündüğünüz bir anda, yanınıza yaklaşan birisi size bir kutu veriyor ve “Onlara da izletin. Her izlediğinizde de bu keyfi yeniden yaşayın “ diyor.

Böyle bir hayal kurduğunuz, yada benzer rüyalar gördüğünüz olmuştur. Bu deneyimi yaşamanın, gerçek hayatta olanaksız olduğunu da düşünmüşsünüzdür.

Yazımın girişinde birlikte bir hayal kurduk. Gelin bu hayalimizi geliştirelim. Günümüz teknolojisinin bize sağladığı olanaklarla bu hayalimizi biraz daha somutlaştıralım. İzmir’in şirin ilçesi Selçuk’tan bir uçağa biniyorsunuz. Paraşüt kuşanmışsınız, üzerinizde atlayış için özel olarak tasarlanmış tulumunuz, başınızda kaskınız, gene 3.000 metreye çıkıyorsunuz ve atlıyorsunuz. İlk hayalimizde yaşadıklarımızla çok da farklı şeyler yaşamayız. Değil mi?

THK Selçuk Meydanında geçen yıl başlatılan; tek bir paraşütle, Paraşüt Pilotu ve yolcusunun uygun bir hava aracından, normal koşullarda 10.000 feet ( 3.000 m.) yükseklikten atladığı, 5.000 feet (1.500 m. ) serbest düşüş, 5.000 feet açık paraşütle inişin gerçekleştirildiği bir paraşüt atlayışını, “Tandem Paraşüt Atlayışı”nı anlatmak istedim bu gün. Hayallerinde uçmak, havacılık olan, gerçekleştirmek için fırsat kollayanlar yada “artık bizden geçti.” diyenler için. Hem de uzun bir eğitim dönemi gerekmeden, Selçuk ilçemize gidebilecek kadar zamanı olan, 14 yaşından büyük, 100 Kg.ın altında olan herkes için. Üstelik bir gün önceden telefonla başvurmak yeterli oluyor.

İki kişinin atlayış yapabileceği şekilde tasarlanmış, “Tandem Paraşütü”; taşıma kapasitesi yüksek, serbest düşüş sırasında düşüş hızını yavaşlatacak, stabil düşüşe yardımcı olacak “drog” denilen bir aparatı bulunan ve yolcu taşımak üzere özel olarak üretilmiş bir paraşüt çeşididir. Tükkuşu Paraşüt Okulu Paraşüt Öğretmenleri arasından, en az 1000- 1500 atlayışı bulunan, acil durumdan kurtulma ve yedek paraşüt açma deneyimleri olanlar arasından seçilmiş , “Tandem Pilotu” lisansı ve yolcu taşıma eğitimi almış 9 pilot tarafından kullanılmaktadır.

Atlayış öncesinde yolcuya görüntülü (videodan) olarak verilen brifingde;

Tandem paraşütünün tanıtımı,

Kuşanma ve hazırlık,

Uçak içinde yapılması gerekenler,

Kapı çıkışı,

Serbest düşüş,

Sevk ve idare,

Yere iniş bilgileri veriliyor.

Atlayışa hazırlık olarak da yolcunun,

Atlayış Tulumunu giymesi sağlanıyor,

Özel gözlük takılıyor,

Yolcu harnesi vucuduna uygun olarak ayarlanıyor.

Atlayışı tehlikeye sokmayacak özel ayakkabılar giydiriliyor,

Yolcu Formu dolduruluyor.( Bu form bizzat yolcu tarafından doldurulur ve imzalanır.)

Atlayış sonrasında atlayışı yapan yolcuya “THK Tandem Yolcu Sertifikası” veriliyor.

Böyle bir atlayış ve olağanüstü deneyim için ödenmesi gereken ücret 250 YTL. Bu atlayışı, sizinle aynı anda uçaktan atlayan bir başka paraşütçünün, değişik açılardan hava kamerası ile görüntülemesini ve bu görüntülerin bulunduğu CD ye sahip olmanız için ise , 100 YTL ödemeniz gerekiyor.

 
Toplam blog
: 182
: 2395
Kayıt tarihi
: 29.01.07
 
 

10 Kasım 1954 tarihinde doğdum. Sosyal Hizmet Uzmanıyım. Pilotum. (ultralight licence no:151)..