Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '06

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Bugün İzmir 'de yağmur soframız da yağmurla gelen salyangoz var

Bugün İzmir 'de yağmur soframız da yağmurla gelen salyangoz var
 

Merhaba sevgili blog dostları...

Bu gün İzmir 'de yağmur vardı. Yağmur bereket hele bu mevsimde İzmir 'de yağmur kent yaşamında zorluk gibi görülsede hava temizlendi sokaklar tozdan arındı, her şeyden güzel bir koku vardı sabah İzmir'de.

Öyle güzel bir toprak kokusuyla uyandık güne. İzmir'de ilk yağmur sonrası benim yöremde insanlar salyangoz aramaya çıkar sabah erkenden. Salyangoz toprak altındaki uykusundan uyanır uyanmaz doğaya güneşe çıkar çıkmaz toplanır. Hiç otlamadan doğanın tadını almadan gelir evlerin mutfaklarına.

Türk insanı için pek bilinmeyen yada mutfaklara pek girmeyen bir yemek olsada İzmir'li bilir salyangozun leziz tadını.

Egenin iki yakasının insanının ortak yaşamından bu güne kalmış bir yemektir salyangoz. Avrupa mutfaklarında her çeşidiyle lüks sofraların yemeği olan salyangoz ege mutfağında eski lezzetiyle hala yerini koruyor.

Benim ailem senede bir yada iki kez hele bu mevsimde mutlaka sofrasında yer verir salyangoza. Salyangoz kolestrolden uzak etin tadına yakın ama içine konulan acı, domates, yeşilbiber ve nar ekşiyle muhteşem ege mutfağının az bilinen lezzetidir.

Şimdi size basitçe anlatayım salyangozun sofraya geliş öyküsünü...

Salyangozlar ilk yağmurla çıktıkları için henüz hiçbirşey yemediklerinden kabukları temizlenip bir kaç kez ovularak bolsu ile yıkanır. En son narekşiyle ovulur salyangoz artık tencereye girmeye hazırdır. (doğada bir kaç gün geçirmiş salyangoz bir kaç gün kepekle beslenirmiş temizlenmesi için) Daha sonra tencereye konup suyunu alıncaya dek kavrulur. Küp şeklinde doğranmış domates ,ince kıyılmış acı yeşil biber, yemeklik doğranmış soğan üzerine ilave edilir. (ben malzemeleri suyunu almış salyangozun üzerine çiğden ilave ettim istenirse soğan ve biber kavrularak konulabilir) Tuz, karabiber arzuya göre sarmısak ve en son nar ekşisi ilave edilerek sıcak su eklenerek pişmeye bırakılır. Yemeğin pişme kıvamı suyunu çekinceye domatesin suyula kalıncaya kadardır, aynen kuzu etinin pişme süreci gibi. Salyangozun etini yiyemeyenler bile ( ki bizim yöremizde şifa olduğu basura iyi geldiği söylenir) sos kıvamındaki suyundan mutlaka yemelidir. Nar ekşinin soğan biber ve domatesle buluşması muhteşemdir. Bulup pişirmek isteyenlere şimdiden afiyet olsun. Ege mutfağında ve yöremde daha neler var neler beni izlemeye devam edin...

 
Toplam blog
: 8
: 2216
Kayıt tarihi
: 23.09.06
 
 

İzmirden hayata sarılan, yemek, yaşam, spor, sağlık, ekonomi ve güncel olan her şeyi seven biriyim. ..