Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '12

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Bugün ne giysem diye düşünmeyin, bebeğinizi giyin!

Bugün ne giysem diye düşünmeyin, bebeğinizi giyin!
 

sling


Her sabah kalkıldığında yeni annelerin en büyük dertlerinden biri değil elbette ne giyileceği ama modası geçmeyen, her bedene dikilmiş gibi oturan ve her zevke hitabeden tek bir şey varsa o da bebektir! Başka hiçbir şey için bu kadar kompliman ve “maşallah” alamazsınız.  Yapmanız gereken tek şey bebeğinizi giymenizi sağlayacak bir araç edinmek. O da neyse ki çok kolay!

Şaka bir yana; bebekleri giyme (babywearing) terimi ilk defa bebek bakımında çığırlar açan Dr. William Sears tarafından kullanıldı. Terim her ne kadar yeni de olsa anneler bebeklerini yüzyıllardır giyiyorlar. Bazı durumlarda bu bir mecburiyet olsa da diğer pek çok şey gibi büyük büyük anneannelerimiz farkında olmadan doğru işler yaptılar bebekleri için... Bebekleri wrap veya carrier dediğimiz taşıyıcılarda taşımanın pusete kıyasla pek çok avantajı var. Hatta bazı bebekler için neredeyse mecburiyet durumunda...

Dr. Harvey Karp der ki: “Aslında bebeğin ilk 3 ayını 4. Trimester gibi düşünülmeli”. Çünkü ilk 3 ay bebek hala Dünya’ya adapte olmaya çalışıyor. Anne karnının rahatlığını arıyor. Yeni bebeklere anne karnı ortamını mümkün olduğunca yaşatmaya çalışmak hem onların hem de anne babaların huzuru için gerekli. Bunu sağlamak için “beyaz gürültü” dediğimiz anne karnında bebeğin duyduğu seslere benzeren sesler çıkarmaktan kundaklamaya kadar herşeyi yapmak gerekir. Bunlardan biri de bebeği vücudunuza mümkün olduğunca yakın taşımak. Araştırmalara göre vücuda yakın taşınan bebekler %40-50 oranında daha az ağlıyorlar. [1](Her ne kadar kolik bebek diye bir şeye inanmasam da) araştırmalar aynı zamanda kolik bebeklerin bu şekilde taşınmaktan mutlu olduklarını söylüyor. Kundağımsı sarmalayış ve hareket bebeklere huzur veriyor.

Aynı zamanda fiziksel gelişimleri için de pozitif etkileri var bebekleri giymenin... Çoğu doktor “tummy time” dediğimiz bebeği yüzüstü yatırma egzersizinin yerini tutabileceğini söyler bebekleri bu şekilde taşımanın. Dr. Sears der ki: “ Bebekleri giyiyormuş gibi taşımak tamamen bebeklere bakış açımızı değiştirmekle ilgili. Pek çok anne/baba adayı bebeklerin beşiklerinde melekler gibi uyuyan, şirinlikler yapan ve sadece besleneceği ve sevileceği zaman yerinden kaldırılan melekler olarak hayal ederler.” Oysa hepimiz biliyoruz ki gerçek hiç de böyle değil. Keşke bebekler sadece acıktıklarında ve altları değiştirilmek gerektiğinde huzursuz olsalardı. Hayat ne kadar kolay olurdu değil mi? Maalesef bunların dışında nedenlerle de sürekli huzursuzluklar yaşayabilir ve hiç beklemediğiniz kadar ihtiyaçları olabilir size. Bu ihtiyacın çok büyük bir bölümünü sadece bebeğinizi sling ya da wrap dediğimiz “giysi” lerle taşıyarak karşılayabilirsiniz. Bir noktada bunun neredeyse alışkanlık haline geldiğini ve banyoya bile giysinizi çıkarmadan girmeye kalkıştığınızı farkedeceksiniz.

Alanında son derece saygın bir pozisyona sahip olan İngiliz tarihçi/arkeolog Dr. Timothy Taylor’un yaptığı bir araştırmanın sonucuna göre atalarımız sahip olmuş oldukları zekayı büyük oranda annelerinin kendilerini giyerek taşımalarına borçlular. Kendisi, evrimin çok büyük bir kısmının Darwinist doğal seleksiyondan ziyade taş devri kadınının teknolojik açıdan kritik bir icadı olan “sling”  sayesinde gerçekleştiğini söyler. The Artificial Ape isimli kitabında bastığı çalışmasında şöyle der: “2,2 milyon yıl önce fiziksel olarak daha olgun olan bebekler hayatta kalırken yavaş gelişim gösterenler yok oluyorlardı çünkü bu bebeklerin bakımı çok daha zordu. Aynı zamanda bebeklerini kucaklarında taşıyan tarih-öncesi anneler çok daha rahat saldırıya maruz kalıyorlardı. Üretkenlikleri de sınırlıydı. Ancak bir noktada ilk insanın kafası ani bir büyüme sergilemeye başladı ve bu da slingin icadına denk geldi.” Dr. Taylor’a göre ilk insanın büyüyen beynini tamamen slinge borçluyuz çünkü bu icat yavaş gelişim gösteren; fiziksel ve zihinsel olarak immatür olan bebeklerin hayatta kalmasını ve diğerlerine yetişmesini sağladı. Bu gelişme de yapay olarak gebelik süresini uzattı diyebiliriz çünkü yeterince gelişmemiş olan bebeklere de hayatta kalma şansı verdi. Netice itibariyle atalarımızın zekasını büyük oranda sling’e borçluyuz.

Bugün de prematüre bebeklerin giyilerek taşınmasının gelişimlerinde çok büyük rol oynadığı sonucuyla karşılaşıyoruz. Bu şekilde taşınmak, prematüre bebeklere anne karnı ortamını hatırlatıyor ve kendilerini güvende hissediyorlar. Normal zamanda doğan bebeklere bile pusetler/ beşikler huzur vermezken prematürelerin bunlarda rahat etmesini bekleyemeyiz. Araştırmalar, sürekli sling ile taşınan ve kucaklanan bebeklerin hızlı bir gelişim göstererek çağdaşlarını yakaladığını gösteriyor. [2]

Bebekleri giymenin onlara sağladığı faydaları maddeleyecek olursak:
 
Slingle taşınan bebekler daha mutludurlar. Vaktini ağlamaya ve derdini anlatmaya çalışmayan bebeğin algıları daha açık olur, çevresiyle ilgilenmeye daha çok zaman ayırır.
Sling ile taşınan bebekler 9 ay boyunca aşinalık kazandıkları annelerinin kalp atışlarına, sıcaklıklarına ve hareket ederken oluşturduğu ritme çok daha yakın olurlar. Bu da dünyaya adaptasyon sürecini kısaltır, neticede bebek tanıdık bir ortam içinde olduğu için daha huzurludur.
Bebeğin en güvenli taşındığı yerdir.
Pusetlerden çok daha ekonomiktir.
Anne için hayat çok daha kolaydır çünkü minimum uğraş vermek zorundadır bebeğini taşıdığı aleti kontrol etmek için… Merdivenden indirip çıkarma, kaldırıma çarpmamaya çalışma, manevra kabiliyeti edinme gibi dertleri olmaz.
Anne için bir nevi ağırlık taşıma egzersizidir. Bu da bebek kilolarını kaybetmeye yardım eder.
Profesyonel makyaj gibidir sling. Aslında Mr. Bean’e benziyor olsa da bebeğini giyen her baba Brad Pitt gibi görünür.
Bebek giymek eğlencelidir!

Eğer ne giyeceğinizi bilemiyorsanız atletinizin üzerine bebeğinizi giyip çıkın. Kimse farkı anlamayacaktır!

 [1]Hunziker, U.A. and R.G. Barr (1986). "Increased carrying reduces infant crying: A randomized controlled trial". Pediatrics. 7:641-648.
 [2]   "Current knowledge about skin-to-skin (kangaroo) care for pre-term infants". J Perinatol. 1991 Sep;11(3):216-26.

Eren Kaya

http://bebekyapimbakimonarim.blogspot.com/

 
Toplam blog
: 66
: 6042
Kayıt tarihi
: 24.04.12
 
 

Bir Mart ayında doğdum ve cocukluğumun ilk yıllarını Türkiye'de geçirdim. Sonra biraz Almanya, bi..