Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '17

 
Kategori
Özel Günler
 

Bugün Nevruz (Nevroz, Newroz)

Bugün 21 Mart, Nevruz bayramı. Dünya halklarının, özellikle de Balkanlardan Orta Asya’ya kadar uzanan çok geniş bir coğrafyada yaşayan halkların oluşturduğu devletlerin kutladığı bir şölen, bir kutsama. Temelinde ateş kültünün ve büyüsel inançların, işlemlerin yer aldığı üç bin yıllık bir gelenek, bir mitoloji. Her toplum, her türden ve inançtan halk, bu geleneği kendi ortak değerleri ve inançlarına göre anlamlandırıp yorumlamış ve gündüzle gecenin eşitlendiği, doğanın tüm canlıları ve bitkileriyle canlandığı, özgürleştiği baharı müjdeleyen ilk gün olarak kutlamış/kutlamaktadır. 21 Mart, kimilerine göre yılbaşı, kimilerine göre evrenin, Âdem’in yaratıldığı, Hz. İbrahim’in putları kırdığı, Hz. Ali’nin doğum ve halife olduğu gün; kimilerine göre de halkın kurban edilmesine karşı direniş günü, kimilerine göre Türklerin Ergenekon’dan çıkış günü, geleneksel Kürt direniş günüdür!

Ne var ki halkların, bereketin, bolluğun, paylaşımın, barış-kardeşlik ve özgürlüklerin bayramı ve anma günü olan bu halk etkinliği zamanla biçim değiştirmiş ve siyasallaştırılmıştır. Bu nedenle de bugün Türkiye ve Türk halkı bu bayramı kutlayıp tadını çıkaramamaktadır. Önceleri, ateistlerin, solcuların, ateşe tapanların bir eğlencesi olarak nitelenen Nevruz, günümüzde herkesin, her ideolojinin, özellikle de devletimizin sahiplendiği paylaşılmaz bir inanç olarak kimlik değiştirmiştir. Evrenin yaratılış miti olarak ateş kültü, ortak araç olarak kullanılmaya devam etmektedir. Ancak içte ve dışta yaşadığımız acı olaylar, savaş ve katliamlar; iktidar kavgaları, bölünüp parçalanmalar, yakıp yıkmalar, akıl ve bilimdışı hırs ve ihtiraslar; kin ve nefret duyguları bu eşsiz vatan topraklarında halkların bayramı olan nevruzu, tüm anlam ve görkemi ile kutlamamızı, yaşamamızı engellemektedir!

Nevruz, şu ya da bu kavmin, etnisitenin, dinsel grubun, Türklerin, Kürtlerin, Ermenilerin vb. değil, tüm insanlığın ortak değeri, toplumsal dayanışma, bütünleşme ve birliktelik; kısaca insanlık bayramıdır.. O nedenle B.M Manevi Kültür Mirası Koruma Kurulu, Nevruz’u öncelikle Dünya Manevi Kültür Mirası olarak kabul etmiştir. Daha sonra da mitolojisi üç bin yıllık geçmişe dayanan bu sevinç, mutluluk, eşitlik, özgürlük ve yeniden doğuşun kaynağı olan Nevruz’u Dünya Nevruz Bayramı ilan etmiştir. İşte bu nedenle tüm halkımızın Nevruz bayramını kutluyor; acılı/yaslı günlerin, çatışmaların, iktidar kavgalarının, terör ve şiddet olaylarının bitmesini ve ülkemize huzur, güven, barış ve #hayırlı günler getirmesini diliyorum.  21 Mart 2017/Antalya

 
Toplam blog
: 46
: 225
Kayıt tarihi
: 27.03.13
 
 

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Antropoloji (Sosyal Antropoloji) mezunu 1971; F..