Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '16

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Bugüne not: 04.01.2016- Hangisi eksik; iş, para, sağlık, aşk, huzur, mutluluk. Nasıl hayatıma getiri

Bugüne not: 04.01.2016- Hangisi eksik; iş, para, sağlık, aşk, huzur, mutluluk. Nasıl hayatıma getiri
 

Yaşamda nelerden mutluyum, nelerden değilim? Sosyal hayatımda, iş hayatımda, özel hayatımda… Yeterli zamanım mı yok, yeterince paraya sahip olmamam mı, aile veya iş arkadaşlarım ile ilişkilerimin yürümemesi mi, sağlığım mı, başarısızlık mı,  başlayamayan veya çabuk biten birliktelerim mi? Nerede tükenmişlik yaşıyorum ben?

” Neden hep benim başıma geliyor?”

“Neden beni sevmiyor, değer vermiyor?”

“Neden hep yanlış insanları buluyorum ki?

“Ya gene bu işte de başarısız olursam?”

Dışarıdan bir bak kendine:

Bu endişeler, korkular niye? Kendimizi yenilemek, değiştirmek, korkularımızı yenmek, yeni bir hayat mümkün mü? Aşkta, ilişkilerimizde, aile hayatımızda, iş hayatımızda, parasal yeterliliğimizi sağlayabilmekte, kısaca hayatımızın her alanında mutluluğu, dengeyi ve başarıyı yakalamak mümkün mü?…

Ne yapmalıyım para kazanamıyorsam, kazandığım parayı doğru kullanamıyorsam, sürekli borç içindeysem?

Sürekli başkalarını mutlu etmek adına kendi özgürlüğümden çalıyor ve istemediklerimi yapmaya devam ediyorsam?

Değerimin takdir edilmediği, verdiğim kadar alamadığım ilişkiler yaşıyorsam?

Stres ve üzüntü beni yıpratmaya başladıysa?

 

“Neler olmaya başladı size?”

Evet, neler olmaya başladı size? Son günlerde kendinizi iyice bıraktınız, kendinize eskisi kadar bakmamaya başladınız, hatta evden çıkarken belki aynaya bile bakmaz oldunuz. Elinizi attığınızı giyip çıkıyorsunuz. Her gün birbirinin aynı geçmeye başladı. Ev-iş arasında mekik dokuyorsunuz. Sabah erken kalkmak bir o kadar zor gelirken, yoğun geçen çalışma saatlerinin ardından akşam olduğunda ah, bir eve bir varsam diyerek yollarda bitap durumunda kalıyorsunuz. Öyle bir trafik var ki; off daraldım der gibi bir haliniz var. Sonunda eve vardınız. Ya sonra?

Eve gelindiğinde günün yorgunluğunu atmak için çoğunlukla ilk bir duş alınır. Ev kıyafetleri giyilir giyilmez evli-bekar, bayan-erkek herkes için çoğunlukla aynı: ev işlerine, ev toparlamaya dalınıyor, çamaşır makinesi çalıştırılıyor, “eyvah, ütülerde yığıldı”, çocuklu olanların çocuklarla ilgilenme saatleri, yemek hazırlama ve yeme, sofra kaldırma koşturmacası…

Bazı evlerde hoş sohbetler, bazılarında ise anlaşmazlık nedeniyle dır dır, vır vır, ah alıp başımı nereye gitsem, nereye kaçsam denen huzursuz anlar. Ve günün son sahnesi; öyle yoruldunuz ki televizyonun karşısında uyuklamaya başladınız: işte en mutlu olduğunuz an… Günü öyle böyle derken bitirdiniz (böyle, böyle günler gelip geçiyor ve ömür bitiyor). Kesinlikle birçok insana çok yakın gelen bir hayat tarzı değil mi?

 

Lütfen dur ve bir nefes al. Ve nefes ver.

Bir an için sadece dur ve bak kendine…

Her yolculukta olduğu gibi, istediğin duruma ulaşmana yardım edecek kaynaklara ihtiyaç duyacaksın. Bu ihtiyaçların neler olduğunu (beceri, teknik, bilgi, ruh hali, vs.) belirle ve bunları elde etmeye çalış.

Eğer son dönemlerde kendinizi boşlukta hissetmeye, hayattan bıkmaya, yürümeyen işlerinizin baskısı altında ezilmeye, sizi bunaltan ya da arayışınızda olduğu gibi olmayan ilişkilere sürüklenmeye, para sorunları yaşamaya başladıysanız veya sürekli zaten yaşıyorsanız bu sorunları;  bunlar neden benim başıma geliyor diye önce kendi içinize dönme zamanı belki de gelmiştir.

Kendimizi ya da çevremizdeki insanları hatta kaderi suçlamak yerine, “Ben değerliyim ve bunu kimse değiştiremez çünkü kendimi seviyorum.” diyebilmeyi denemekle başlayalım değişime…

 

Ne yapmalıyım?

Belki şunları sorarak başlayabilirsiniz kendinize… Hatta bu soruları oturup yazarak cevaplayın.

  1. Hayatımda eksik olan nedir? Hayatımı ne daha tatminkar yapabilir?
  2. Değerlerimi ya da Hayat Çarkı puanlarımı yükseltmek için ne yapabilirim?
  3. Önemli iş hedeflerim neler?
  4. Hangi aktivitelerin benim hayatımda bir anlamı ve heyecanı vardır?
  5. Şu anki durumumdan daha üst seviyeye çıkabilmem için en büyük değişikliği yaratabilecek hangi adımları hemen atabilirim?
  6. Hangi hayalimi halen gerçekleştiremedim?
  7. Hayatımda değiştirmek istediğim şey/şeyler ne olurdu?
  8. Ben gerçekten ne istiyorum?
  9. Hayatımda şimdi nelerden mutluluk duyuyorum? Ya da beni neler mutlu eder?
  10. Güçlü yanlarım neler, zayıf yanlarım neler?
  11. Beni besleyecek ve bana tatmin sağlayacak olan gündelik alışkanlıklarım neler? Eksik olan şeyler neler? Bunları tamamlamak için neler yapabilirim?
  12. Stresle başa çıkabiliyor muyum? Çıkamıyorsam hangi yöntemleri denemeye başlamalıyım?
  13. Korkularım yüzünden gerçek, hakiki benliğimi saklamayı tercih mi ediyorum?

Her insan çevresindekilerle farklı bir etkileşim biçimine ve farklı bir düşünce yapısına, farklı bir kişilik profiline sahiptir.

Yaşam çarkı; birlikte, kişinin bütün bir yaşamını tanımlamanın bir yoludur. Bu çark sekiz bölümden oluşur. Her kişi bu çarkı 1’den10’a kadar her alana verdiği puanlama ile bu alanlardaki tatmin düzeyini ölçer. Burada belirlenmek istene her alandaki kişinin tatmini üzerindedir.

Çarktaki bölümler şunlardır:

Sağlık

Para

Fiziksel Çevre

Kariyer

Kişisel Gelişim

Romantizm

Arkadaşlar ve Aile

Eğlence

 

Çarkın ortasını ‘0’ ve en dış noktasını ’10’ kabul ederek, hayatınızdaki alanları o alanları o alana verdiğiniz derece boyunca bir çember ya da düz bir çizgi çizerek derecelendirin. Çemberin oluşan bu yeni çevresi sizin hayat çarkınızı temsil eder.

Sizce bu gerçek bir tekerlek olsaydı gezintiniz ne kadar sarsıntılı ya da ne kadar tatminkar olurdu?  Çemberde eğer kariyer 8-9, romantizm 3, sağlık 3, Para 2, Eğlence 2, aile ve arkadaşlar 5, fiziksel çevre 5 ise diyelim bu çarktaki dengesizlik sizi ne kadar ayakta tutar? Amaç çarktaki bölümleri dengeye getirmek ve dengede tutmak…

Hayatınızı tatmin edici ve iyi yaşanmış saymanız için neleri başarmanız sizle ne gerektiğini düşünüyorsunuz?

Hangi değişim düzenli olarak yapılırsa hayat çarkınızdaki alanlardan birinde ya da birkaçında sizin için fark yaratabilir?

 

Yaşam alanında değer verdiğimiz konularda sorun yaşıyorsak, neden aşk, iş, aile, arkadaşlık, para alanlarında yeteri kadar başarılı değilim diye düşünüyorsak, hedefleri gerçekleştirmemizde korkularımız hedeflerimizin önüne geçiyorsa, hayata bakış açılarımızı yeniden değerlendirmek istiyorsak nereden başlamalıyız? Önce isteyerek ve kararlı, istikrarlı olarak… Hayatımızda major değişiklikler yapabilme gücünün bize getireceği harika yaşam için heyecan duyarak.

Hepimiz bize sunulan hayatı en güzel şekilde yaşamayı hak ediyoruz. Hayata bakış açılarımızı değiştirebilecek, gerekli enerjiyi hissedebilecek sadece kendimiziz aslında.

 

Yeşim Buyurgan

İlişki ve Yaşam Koçu, Eğitmen

 

*Telif hakları gereği isim ya da link belirtilmeden kullanılamaz.

 
Toplam blog
: 92
: 4767
Kayıt tarihi
: 10.11.10
 
 

İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Bölümü'nden Kimyager olarak mezun olmuştur. 1996-1997 yılları ..