Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ekim '06

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Bugünün işini yarına bırakanlardan mısınız?

Bugünün işini yarına bırakanlardan mısınız?
 

Sizde işlerini erteleyen insanlardan mısınız? Eğer yanıtınız ' evet ' ise klübümüze hoşgeldiniz. Pek çok insan var ertelemeciliği seven ve bu insanlar erteleme davranışının getirdiği gerginlik, suçluluk ve pişmanlık gibi sonuçların yıkıcı etkilerine maruz kalmaktalar. Sizin bu yazıyı okumanızın nedenide budur.Yani önceden yaptığınız ertelemelerin şu anki yaşamanızı etkilemesi.

Ümitsizliğe yer vermeyin. Çünkü birazdan size erteleme alışkanlığını yok etmenize yarayacak stratejileri anlatacağım.Unutmayın ki erteleme bir alışkanlıktır ve alışkanlıklar çabuk değişebilirler. Şimdi erteleme alışkanlığınızı yok etmek için stratejiler neymiş görelim:

1.) İlk önce şimdiyi yaşamayı öğrenin. Ertelediğiniz bir işe en azından beş dakikanızı ayırın. Bu beş dakika boyunca size daha çok zevk vereceğini düşündüğünüz herhangi bir şeyi unutun. Oturun yada kalkın ve ertelediğiniz bir işe başlayın. Örneğin bir arkadaşınıza mektup yazacaksanız kalkın ve yazın. Ertelediğiniz davranışın üzerine beş dakika bile gitmeniz size ertelemenizin ne kadar gereksiz olduğunu gösterebilir, hatta ertelediğiniz işten zevk almanızı sağlayabilir.

2.) Kendi kendinize 'eğer ertelemiş olduğum işi yapmaya başlarsam başıma en kötü ne gelebilir ki?' diye sorun. Cevaplarınız o kadar önemsiz olacaktır ki belki sizi eyleme bile geçirecektir. Burada önemli olan neden korktuğunu bilmektir. Hemen kendinize gün içinde bir zaman aralığı belirleyin. Örneğin; 11.15-11.30 aralığında onbeş dakikanızı ayırdığınızı farzedelim. Bu onbeş dakika boyunca kendinizi ertelediğiniz işi yapmaya vermelisiniz.Bu sayede erteleme alışkanlığınızı defedebileceğinizi göreceksiniz.

3.) Kendinizin daima değerli olduğuna inanmanız gerekir. Erteleme davranışının getirdiği tedirginlik duygusunu yok etmek için, kendine değer veren insanların böyle bir acıya katlanmak istemeyeceklerini düşünün. Kaçınmış olduğunuz şeyin ne olduğuna karar verin ve etkili bir yaşamdan korkmayın. Erteleme, bugünü gelecek bir olaydan dolayı gerginlikle doldurmaktadır ve siz gelecek bir olaya şimdi müdahale ederseniz gerginlik kendiliğinden kaybolacaktır.

4.) Erteleme davranışına götüren bir inançta, 'kendinizin gerçekte güçlü olmadığınıza' dair inancınızdır. Bu zihinsel bir tercihtir ve bugün hepimizin de bildiği gibi inançlarımızın yerine yenilerini koyabiliriz. Artık altından kalkamayacağınız bir iş olmadığına inanın ve hemen harekete geçin. Sigarayı mı bırakacaksınız? Hemen bırakın! Yoksa iyi bir diyete başlayacağım deyip sürekli erteleyenlerden misiniz? Kalkın ve şimdi başlayın! Aslında tüm bu işlerin ne kadar basit olduğunu gördüğünüzde şaşıracaksınız.

5.) Şu andan itibaren artık yatağa gidene kadar yorulmayan bir kişi olmaya karar verin böyle olduğunuza inanın. Yorgunluk, halsizlik, tükenmişlik ve hastalık gibi etkenleri bir kaçış olarak görmeyin. Bu durumları oluşturan nedenleri bulun ve ortadan kaldırın. Göreceksiniz hiçbiri bir kaçış yolu olamayacak. Eğer ortadan kaldırdığınız nedenler yerine sizi harekete geçirecek nedenler koyarsanız, fiziksel sorunların bile kendiliğinden kaybolduklarını farkedeceksiniz.

Aslında erteleme alışkanlığını yok etmek için daha fazla strateji yazılabilirdi. Ertelemecilerin mazeretlerinden biride ' bu stratejileri ben yapamam daha çok alternatif olsaydı iyi olurdu' şeklindeki mazerettir. Madem böyle bir mazertiniz var yukarıda yazdıklarımı bir deneyin. Eğer hala alışkanlığınız değişmediyse alternatifler üzerinde düşünebiliriz-ki bu stratejiler alışkanlığın yok edilmesi için yeterlidir.

Keşke şöyle olsaydı, umarım böyle olur yada belki böyle yapılır gibi cümleler kurmaktan vazgeçin. Hayatı dolu dolu yaşayın. Hayatta bir eleştirmen olmak yerine işyapan, katkı sağlayan bir birey olun.

Sevgilerimle..

 
Toplam blog
: 10
: 8406
Kayıt tarihi
: 18.10.06
 
 

Merhabalar ben ErkanÇok meraklıyım ve herşeyde hakkında bir şey, birşey hakkında herşeyi bilmem gere..