Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

13 Şubat '11

 
Kategori
Çocuk Sağlığı
 

Bulaşıcı Hastalıktan Kim Korkar?

Bulaşıcı Hastalıktan Kim Korkar?
 


Okulların faal olması ve havaların da soğuk olmasıyla birlikte okullardaki bulaşıcı hastalık riskleri halen gündemde...


Lâkin panik yapmaya da gerek yok...


Sağlık üzerine okullarda en sık görülen, çocukların birbirlerine bulaştırdıkları Hepatit A (sarılık), grip, bağırsak solucanları, uyuz ve kabakulak gibi hastalıklardan basit tedbirler alarak korunmak mümkün.


Hepatit A (Sarılık) :

Çocuklarda önemli olan bir hastalık, Hepatit A, yâni sarılık... Bilhassa dışkı ile, kirlenmiş yiyeceklerle bulaşan sarılık okul çocuklarında sıkça görülür...


Sarılıktan korunmanın yolu aşılama, gıda ve tabii ki el temizliğidir. Özellikle ilkokula yeni başlayan çocukların beslenme tenefüsünün ve tuvaletin ardından mutlaka ellerinin yıkanması sıkı sıkı öğütlenmelidir.


Kızamık, Suçiçeği, Kızıl, Kızamıkçık :

Okul çağı çocuklarında görülen döküntülü hastalıklardan kızamık, suçiçeği, kızamıkçık aşı ile önlenebilir...


Kızıl ise boğaz ağrısı, ateş, döküntü ile seyreder. Aşısı yoktur ve antibiyotik tedavisi ile düzelir. Boğaz kültürleri ile taşıyıcı çocuklar saptanıp tedavi edilebilir.


Bağırsak Solucanları :

Çocuklarda, tuvalet ve el temizliğine yeterince dikkat edilmediği durumlarda bağırsak solucanları (parazitler) da görülebilir. Açıkta, uygun olmayan gıdaların satışı da bağırsak solucanlarının bulaşmasına sebep olur...


Bağırsak solucanı olan çocuklarda burun kaşıntısı, ağızdan yastığa su akması, makatta kaşıntı, zaman zaman karın ağrısı, kilo alamama, iştahsızlık görülür...


Tuvaletten sonra sabunla güzelce ellerin yıkanması, açıkta satılan gıdaların tüketilmemesi, meyve ve sebzelerin çok iyi yıkanması bağırsak solucanlarından korunmayı sağlar.


Kabakulak :

Aşılama ile önlenebilen bir hastalık... Bir ya da her iki kulak arkasında şişlik ve ateş ile kendini gösterir...


Bu hastalığı geçiren çocukların okula gönderilmemesi gerekir. Çünkü bu hastalık damlacık yolu ile bulaşır. Şişlikten 2 gün önce ve şişlikten 4-5 gün sonra bulaşıcıdır.


Menenjit :

Solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bazen grip, üst solunum yolu enfeksiyonu olarak başlayıp daha sonra menenjit gelişebilir. Farklı mikroplarla meydana gelen tipleri vardır. Zamanında ve uygun tedavi edilmezse kalıcı sakatlıklara yol açabilir.


Grip :

Solunum yoluyla bulaşan, öksürük, ateş, halsizlik, nezle ile seyreden bir hastalıktır. Hasta çocukların okula gönderilmemesi, kapalı alanların havalandırılmasıyla önlenebilir. Grip aşısı ise 6 aylıktan itibaren doktor önerisiyle yapılabilir.


28.02.2011

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..