Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Haziran '21

 
Kategori
Teknik Bilgiler
 

Bulaşık makinesi ve Bakım

Bulaşık makinesi, önemli bir yardımcı beyaz eşyadır. Mutfakta hanımların ve lokantalarda çalışanların  bardak, tabak, çatal, kaşık gibi bulaşıkların temizlenmesinde kullanılan önemli bir yardımcısıdır.  Temizlenecek parçaların ve deterjanın konulup, yıkamaya başlanmasını takiben tüm işlemler makine tarafından yapılır. Makineyi yükledikten sonra yarı robot sayabiliriz.

Makineye su alınması, suyun uygun sıcaklığa getirilmesi, deterjanın kapağının belirtilen zamanda açılması,  fincan ve kapları temizleyecek suyun fışkırtılması, kirli suyun şebekeye verilmesi, bulaşıkların temiz suyla durulanması ve en sonunda tabakların mevcut sıcaklıktan istifadeyle hava ile kurutulması yapılan işlemler arasındadır.

Elektronik program kartı zamanla gelişmiştir. Kart isteklere uygun olarak işlemlerin sırasıyla ve istenen süre kadar yapılmasını sağlar. Sensörler makineye alınan suyun istenilen miktarda olmasına, suyun istenilen sıcaklığa erişene kadar ısıtılmasına işlemlerin istenilen süreler kadar uygulanmasına karar verir.

Örneğin su 45-70 °C aralığında isteğe göre ısıtılır. Fışkırtma pompası çalışır üstteki pervaneden alta, alttaki pervaneden üste su fışkırtılır. Sıcak suyun pompadan hızla gelişi pervaneleri döndürür ve deliklerden su fışkırır. Elektronik  kart ve zamanlayıcı işlemlerin süresini  ve sırasını isteklere göre uygular. Pompa genellikle bulaşığa su fışkırtan pompa ve kirlenmiş suyu şebekeye sevk eden pompa olarak iki tanedir. Bazı makineler tek pompaya bu iki görevi de yaptırabilir.

Günümüzdeki Bulaşık makinesi tarihi 1886’da Josephine Cocraine’in makinesiyle başlamış,  2. Dünya savaşından sonra ev mutfaklarına yoğun olarak girmiştir.

Bulaşık makinesine tüm elektronik aletleri kullanırken olduğu gibi nazik davranmalıdır. Makinenin kapağını açarken kapak zorlanmamalı ve makine ana kısmına diğer eliniz temas ederek öne gelmesi önlenmelidir. Kapak çarpılmamalı ve acele edilmemelidir.  Makineyi açma, kapama, tabak yerleştirme ve boşaltma işlemi sakince ve dikkatli yapılmalıdır.

Tabaklar yemek artığı dışında bir malzeme içermemelidir. Tabakta unutulan azıcık bir nylon folyo pompaya sicim gibi sarılır, küçük bir cam kırığı pompayı sıkıştırır ve onları çalışamaz duruma getirir. Makineyi yüklerken metal kaplar ve plastik, porselen tabaklar paslanmayı teşvik ettiğinden bir arada konulmamalıdır. Hassas porselen tabaklar çizilmemesi,  zarar görmemesi için elle yıkanmalıdır.

Musluk suyu basıncı yüksek saatlerde örneğin gece bulaşıklar yıkanabilir. Kullanılan deterjan, sensörlerin hava kabarcıklarından yanılmaması için yeterli miktarda olmalı, fazla olmamalıdır. Deterjan suyun sertliğini azaltır ve kirin çıkmasına yardımcı olur. Sert su kireçlenme ve zaman içinde boru tıkanmasına yol açtığından istenmez. Bu yüzden suyun sertliğini azaltan tuz ve reçine bölümü makinelerde vardır. Tablet malzeme yeni olmalıdır. Bazı Amerikan bulaşık makineleri küçük bir öğütücü, Avrupa makineleri de temizlenir, etkin mekanik süzgeçler içermektedir.

1990 yılından sonra üretilen bulaşık makineleri elektrik enerjisini ve suyu ölçülü kullanmaktadır. Hanımların mutfakta geçirdiği süreleri azaltır. Hesaplamalara göre makineler haftada 6 saate yakın zamanı hanımlara kazandırır. Kullanılan su miktarı bir yıkamada 30 litre civarındadır.  Suyu ısıtan, elektronik kart ve pompaları çalıştıran gerekli elektrik enerji miktarı teknolojik gelişmelerden dolayı gittikçe azalmakta ve boyutlar küçülmektedir. Yıkama süresi kısa olanı örneğin 70°C sıcaklıkta 1 saat, normalde 45-55°C sıcaklıkta 2,5-3 saat aralığındadır.

Ön veya son yıkama, durulama 15 dakikada olabilmektedir. Gittikçe süre, sıcaklık ve program tercihleri örneğin Hijyen programı, gecikmeli çalışma, çocuk kilitleme ve internet, mobil uygulamalardan istifade seçenekleri makinelerde yer almaktadır.

Makinenin sessiz çalışanları 39 dB  (normal konuşma seviyesi 60 dB altı) üretilmiştir. Çıkan ses hissedilmez. On yıl önceki bulaşık makinelerinde, çamaşır makinelerinde de benzer ağırlıklar kullanıldı, makinelerde yürümemesi ve sessiz kalması için çimento ağırlık kalıpları örneğin 10 kg civarında bulunmakta ve genellikle bulaşık makinesi motor tabanı, arka kısmında yer almaktadır. Bu yüzden bulaşık ve çamaşır makineleri yere atılarak bırakılmamalı ve ters yüz edilmemelidir.

Orta direğin kullandığı makinelerin fiyatı 250-1,000$ bandındadır. Miele bulaşık makineleri kaliteli fakat fiyatı 1,500-3,000 $ aralığındadır.  Bulaşık makine pazarının yıllık ciro büyüklüğü Dünya’da yedi (7) milyar $’a yakındır. Bu rakam ev, hastane, otel, lokanta, yatılı okul, askeri okullar, birlikler gibi tüm kullanıcıları içermektedir. Bulaşık makinesi Türkiye pazarında alfabetik sırayla Arçelik, Beko ve Bosch popülerdir. Ülkemizde kaliteli beyaz eşya üretilmektedir.

Türkiye’de orta direk servis hizmetlerinin pahalı olmasından şikâyetçidir.  Örnek mi istiyorsunuz, “Makineniz birkaç yıl kusursuz çalıştıktan sonra zamanla su damlatmaktadır. Buna su barındıran depo kısmının contasının eskimesi sebep olmaktadır. Damlayan su toplanmakta ve bir straforun toplanan suyla yükselip, emniyet anahtarını tetiklemesine ve makine motorunun ve elektronik kartın korunması için makinenin çalışmasını durdurmaktadır. ”Arızayı gidermek için davet edilen servis yetkilisi olarak gelen gençler contayı değiştirmeleri gerekirken makinenin motorunun, ısıtıcı direncinin de bozulduğunu iddia etmekte ve hatta iyi bir semtte oturuyorsanız makinenin yenilenmesini önermektedir. Tamirci, pazarlamacı rolünü yüklenmektedir. Bu zihniyeti taşıyan servis çalışanları, makinenizi aldı diyelim. Conta yenilenmesinin sizin için kâbus olacağı, ısıtıcı direncin ve su boşaltma pompasının bozulduğunun iddia edileceği, makinenizi servise bırakmaya zorlanacağınız açıktır. 300-400TL’lik bakım size 4,000TL yeni bir makine al daha iyi teklifine dönüşebilmektedir. Birinci tedbir “Hangi marka olursa olsun makine yedek parçaları piyasada serbestçe satılmalıdır”. İkincisi “Bu ısrafı seven, tüketiciyi zora sokan anlayış /yaklaşım önlenmelidir”.

Tüketici tedbir olarak ilave para ödeyerek uzatmalı garanti almaktadır.Buna rağmen birkaç yıl sonra makinesiyle vedalaşmak zorunda bırakılmaktadır. Servislerin bir kısmı yetkili servis, bir kısmı resmi yetkili servis olduğunu söylemektedir. Satış ve tamir servisleri Google‘da kargaşa içindedir. Firma çağrı merkezlerindeki sekreter hanımlar sanki patrondur. Servis ilgilisi , “Teknisyenler hangi saatte gelecekler? sorusuna “Gün içinde herhangi bir saatte gelirler” şeklinde cevap vermektedirler.

Malı alırken gördüğünüz ihtimam satış gerçekleştiği andan itibaren kaybolmaktadır. Beyaz eşyada örnek mi istiyorsunuz “Size dondurucu satan firma ilgilisi dondurucunuzun paketini açıp çalıştırırken akım koruyucu önermekte, 50TL’lik akım korucuya 100TL istemekte ve almadığınız takdirde garantinin geçerli olmayacağını söyleyebilmektedir”.  Aktarmaya çalıştığım sonuç, servis hizmetleri denetlenmeli ve kullanıcı için maliyet etkin olabilmelidir.

 

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..