Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '08

 
Kategori
Haber
 

Buldunuz da ne oldu?

Buldunuz da ne oldu?
 

http://i.milliyet.com.tr/GaleriHaber/2008/05/30/fft20_mf51231.Jpeg


Flash, Flash! "Brezilya ve Peru arasındaki Amazon Ormanları’nda, dış dünya ile daha önce hiç tanışmamış bir kabile bulundu." Bende "İyi halt ettiniz" diyorum. Haber Dünya' ya öyle bir sunuluyor ki sanırsınız hayatlarını daha güzelleştirecekler, daha mutlu bir topluluk haline getirecekler.

Bu haber için hepinize şunu sormak istiyorum; kim daha mutlu? Bu sayfayı gerçekten Dünya sorunlarına duyarlı insanların okuduğunu bildiğimden hemen hemen herkesin bu soru karşısında; "Onlar" dediğini duyar gibiyim. Evet bence de onlar çünkü onlar yeşilin en çoğunun ortasında, binbir bitki ve hayvan ortamının içinde; insanoğlunun ormanları nasıl yok ettiğini, olmayan bir küresel ısınmayı nasıl yarattığını, sırf daha fazla kazanmak için ne olmaz atıklarla suları nasıl kirlettiğini, demokrasi getirmek için nasıl başka ülkelerin topraklarına girdiğini bilmeden yaşayıp giderken, şimdi uygar dünya onların da farkına vardı. Ne yapacaklar biliyormusunuz? Önce boy boy fotoğraflarını çekecekler, konuşmaya çalışıp "Aaa bunlar bizim dilimizi anlamıyorlar" deyip onlara kendi dillerini öğretmeye çalışacaklar, bir kaçını uygar dünyaya götürüp ürkek bakışları ile televizyon stüdyolarında ; televizyon karşısında hamburger, cips tıkınarak obez olmanın basamaklarını tırmanan izleyicilerine sunacaklar.

Bu mutlu orman adamları önce yeşilin azaldığını görecekler gittikleri yerlerde, şehir ışıkları ve atmosfer kirliliğinden yıldızların görünmediğini görecekler. Daha önce atalarına demokrasi ve uygarlık getirmiş deneyimli uygar dünya, onları keşfedip kendi dünyalarına alıştırmaya çalışırken, rüyalarındaki çağlayan gürültüleri ve binbir yeşilin kokusunu, sadece beslenmenin, nefes almanın, aşk yaşamanın, yıldızlara bakmanın, bitkilerle dost olmanın yettiği bir dünyayı kaybetmenin acısını duyacaklar. Resimde kabile üyelerinden bazıları kendilerini ilk gören helikopterlere ok atıyor ya sanki başlarına neler geleceğini biliyorlar diye düşünüyorum, sanki atalarının başına gelenlerin tecrübesi genleriyle taşınmış gibi. Saygılarımla...

 
Toplam blog
: 251
: 916
Kayıt tarihi
: 06.10.06
 
 

İ.Ü Edebiyat Fak. Coğrafya bölümü mezunuyum. Lise, üniversite ve  öğretmenliğim boyunca yaşamı şi..