Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ocak '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
3419
 

Bulgurlu Pazı sarması

Bulgurlu Pazı sarması
 

BULGURLU PAZI SARMASI (ALINTI)


Bulgur dolması çeşitli şekillerde yapılır. Bazı kimseler bulgurun içine pirinç, bazen de kıyma koyuyorlar. Pirinç şeker içerdiği için ben koymuyorum. Geçen gün bir yazımda bulgurun sağlık açısından çok yararlı olduğunu, özellikle hamile annelerin yemesi gerektiğini yazmıştım. Bulgurun hangi hastalıklara karşı ilaç özelliği gösterdiğinden bahsetmiştim. Zeytinyağlı bulgur dolması, asma yaprağı, pazı, yapraklarına sarıldığı gibi, Kırmızı biber, yeşil dolmalık biber, kabak ve patlıcanlara da doldurulur. Bugün sizlere bulgurlu pazı sarmasını anlatacağım.

Yapılışı:

2 adet soğan, ve 2 diş Srımsak soyulup, ince, ince kıyılır. Tavaya 1 bardak sıvı yağ konularak sotelenir. Kabukları soyulmuş 2adet  büyük domates rendelenir, 1 kaşık salça eklenir, hepsi birlikte çevrilir. 2 bardak bulgur yıkanır sıck suda yarım saat bekletildikten sonra süzülür ve soğanlı karışama ilave edilir,isteye bağlı tuz, karabiber, kimyon, kekik, yarım demet kıyılmış maydanoz,  nane,  konularak tavada çevrilir ve 1 bardak sıcak su ilave edilerek, bulgurlar suyunu çekene kadar pişirilir. 2 bağ pazı iyice yıkanır 15 dakika sirkeli suda bekletildikten sonra süzülüp sapları koparılır. Yaprakları kaynayan tuzlu sıcak suya batırılıp çıkarılır. Suda fazla tutulmasın ezilir. Tencerenin altına pazı sapları döşenir. Hazırlanan iç pazı yapraklarına sarılarak, tencereye yerleştirilir. Üzerine 1 bardak su, 2 kaşık sıvı yağ, 2 kaşık nar ekşisi  eklenerek üzerine porselen bir kapak yerleştirilip tencerenin kapağı kapatılır. önce harlı ateşte, sonra kısık ateşte pişirilir. Soğuduktan sonra servis tabağına alınır. Bazı kişiler yerken üzerine sarımsaklı yoğurt koyuyorlar, isterseniz sade de yiyebilirsiniz. Afiyet olsun.

NAHİDE ÇELEBİ

Cemile Torun bu blog'u önerdi.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Elinize sağlık Nahide hanımcığım, Önceki yazınızı da okudum bulgur eskiden köylü gıdası olarak düşünülürdü, ancak kazandı hak ettiği itibarı milli yiyeceğimiz, teşekkür ediyorum anımsattığınız için ben de çok kullanırım hem çeşitli pilavlar şeklinde hem de dolmalara mutlaka ilave ederim. Sevgilerimle selamlıyorum

Cemile Torun 
 22.01.2013 20:22
Cevap :
Size de bulgurlu yiyecekler sağlık getirsin, afiyet olsun canım, teşekkürler, sevgiler.NAHİDE ÇELEBİ  22.01.2013 21:49
 

Ellerinize sağlık Nahide Hanım.Daha okurken ağzım sulandı.En kısa zamanda yapacağım. Sevgiler.

GOKOYA 
 22.01.2013 19:16
Cevap :
Afiyet olsun, sağlıkla mutlulukla tüketin.Teşekkür ve sevgilerimle.NAHİDE ÇELEBİ  22.01.2013 21:50
 

Kıymetli Öğretmenimiz Nahide Çelebi:Bizim Bingöl'deki bahçemizin bağ yaprağı meşhurdu H.İkram onu koparır iplere serer sonra kaynatır sonrasını bilmiyorum ama onun yaptığı sarmalar işte şimdi sizin yazdığınız gibi olurdu.Ah Anam ah..bazen söylerim evin sultanı git Annen sana yemek yapsın der işte o zaman dahada yüreğim yanar Ah,Anam ah derim..Selam ve saygılar sunuyorum..

Mehmet Burakgazi 
 22.01.2013 18:44
Cevap :
ALLAH ANNENİZE RAHMET EYLESİN, MEKANI CENNET OLSUN.NE YAZIK Kİ O DEĞERLİ ELLERİ ÖPÜLESİ ANALARIMIZ, KUŞ OLUP UÇTULAR, ALLAH BİZLERE DE HAYIRLI SONLAR NASİP ETSİN.SAĞLIK VE MUTLULUK DİLEKLERİMLE, SELAM VE SAYGILAR, TEŞEKKÜR EDERİM.NAHİDE ÇELEBİ  22.01.2013 21:57
 

Eminim tadı güzeldir, hele de siz yapınca daha da güzeldir...Sevgiler

Sündüs Akkaya 
 22.01.2013 18:01
Cevap :
iNŞALLAH BİR GÜN YEDİRECEĞİM SİZE, HELE O GÜN HAYORLISI İLE BİR GELSİN.İYİ GECELER, SELAM VE SEVGİLER CANIM .NAHİDE  22.01.2013 23:04
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 1823
Toplam yorum
: 11111
Toplam mesaj
: 162
Ort. okunma sayısı
: 1018
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster