Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Haziran '09

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Bulmaca meraklılarına TRT nin telegün sayfasını öneririm!

Bulmaca meraklılarına TRT nin telegün sayfasını öneririm!
 

TRT televizyonunun benim tanımımla teletex, TRT nin tanımıyla telegün sayfasına, haberlerde kullanılan harfler yüzünden sinir oluyorum. Örneğin,

y'snks= nin anlamı nedir?

Yalnız hemen ekleyeyim, s lerin üzerinde v şeklinde bir inceltme işareti var. Bu sorunun cevabını yazımın sonunda vereceğim. Ancak son iki günde TRT nin telegün sayfasındaki iki haberi örnek olarak burada vermek istiyorum. Önce TRT nin diliyle:

Ale'a'veria'lerde fia' ale'ne'p ale'nmama konusu yine gsndemde. Fia' alınmamase'yla bsysk vergi kaybe' yaa'ne'rken bu durum yetkilileri yeni araye'a'lara yzneltti. Fia' alma ale'a'kanleue'ne' yayge'nlaa'te'rmek amace'yla a'imdilerde kaze'-Kazan modeli konua'uluyor. Yani a'lenacak her fia' vatandaa'a eve, araba a'anse' getirecek.

Bu yazının tercümesini biraz uğraştıktan sonra şu şekilde yaptım.

Alışverişlerde fiş alınıp alınmama konusu yine gündemde. Fiş alınmamasıyla büyük vergi kaybı yaşanırken bu durum yetkilileri yeni arayışlara yöneltti. Fiş alma alışkanlığını yaygınlaştırmak amacıyla şimdilerde kazı-kazan modeli konuşuluyor. Yani alınacak her fiş vatandaşa ev, araba şansı getirecek.

Diğer bir haber de şöyle:

Cuia'leri bakane' Bea'ir Atalas hsksmet (C nin üzerinde ve s lerin üzerinde v harfi var) ve bakanle'k olarak kamu ye'netiminde a'effafle'ue' esas alde'klare'ne' ve base'n kanununda e'nemli dszenlemek yapte'klare'ne' söyledi.

Fazla uzatmadan onun da tercümesini şöyle yapalım.

İçişleri bakanı Beşir Atalay, hükümet ve bakanlık olarak kamu yönetiminde şeffaflığı esas aldıklarını ve basın kanununda önemli düzenlemer yaptıklarını söyledi.

Bu durumda,

Eğer c üzerinde v görüyorsanız o Büyük harf İ demektir.
a' görürseniz bu ş demektir.
e üzerinde v görürseniz, bu da ö harfi demektir.
z nin üzerinde v harfi görürseniz bu da ö demektir.
e' ise ı harfi yerine geçmektedir.
t' görürseniz bu büyük harf Ş harfini ifade ediyor.
u' harf ise ç demektir.
u üzerinde 45 derece yan yatmış kare görürseniz bu da ğ oluyor.
c üzerinde v ise Büyük harf I oluyor.
s üzerinde v harfi görürseniz bu da ü demektir.
y' ise ç oluyor.

Bu duruma göre başta sorduğum kelimenin türkçe karşılığı y'snks= çünkü kelimesini ifade ediyor.

Telegün veya teleteks sayfalarının uluslararası alfabeye göre yazıldığını düşünsek bile TRT nin neden kendini bu kadar zora soktuğunu anlamakta güçlük çekiyorum. İlk PC ler Türkiye'ye geldiği zaman klavyelerde i, ç, ş, gibi türkçe karakterli harfler yoktu. Onun yerine ı yerine i, ç yerine c, ş yerine s kullanılıyordu. Tıpkı e-mail adresi hazırlarken yapıldığı gibi. Zaten diğer televizyon kanalları aynı yöntemleri kullanmakta devam ediyor. Ama TRT nedense hayatımızda görmediğimiz harfleri kullanarak bize haber diye sayfalarında sunuyor.

Acaba TRT nin uluslararasından anladığı çin, japon, ve diğer ülkelerin harflerinden bir karışım yaparak bize sunmak mı?

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..