Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '09

 
Kategori
Öykü
 

Bunda bir hayır var

“Yükselip düşmekten, olduğu yerde durmak daha iyidir.” ( Çin )

Afrika’da bir kral varmış. Beraber büyüdüğü bir arkadaşını yanından hiç ayırmazmış. Bu, kral olmazdan önce de böyleymiş kral olduktan sonra da.

Kralın bu arkadaşının bir huyu varmış. İster iyi olsun ister kötü, bir olay karşında hep “vardır bunda bir hayır” dermiş.

Kral ava meraklı birisiymiş. Bir gün arkadaşı ve çevresindekilerle dağa ava çıkmışlar. Tüfeği arkadaşı doldurur krala verirmiş. Kral da ateş edermiş. Arkadaşı krala silahı verirken silah patlamış ve kralın bir parmağı kopmuş. Bunu gören arkadaşı :

-Vardır bunda bir hayır, demiş.

Kralın parmağına üzülen avcılar avı vazgeçmişler. Hep beraber eve dönmüşler.

Canı yanan kral arkadaşının “vardır bunda bir hayır” sözüne çok kızmış. Askerlerini gönderip arkadaşını huzuruna getirtmiş. Arkadaşı gene “bunda da vardır bir hayır” demiş. Bu söze daha fazla kızan kral arkadaşını hapse attırmış.

Kral arkadaşı zindandayken gene adamlarını ve avcıları toplayıp ava çıkmış. Dağda bu kez yamyamların baskınına uğramışlar. Yamyamlar bütün ava katılanları toplamışlar. Hepsini ayrı ayrı birer kazana koyarak, kazanların altını da yakmışlar. Kazanların altını yakmazdan önce bütün avcıları bir kontrol edelim demişler. Çünkü o yamyam kabilesi, yakaladığı bir insanın herhangi bir yeri eksik olursa onun etini yemezlermiş. Bakmışlar ki kralın bir parmağı yok. Onu kazandan çıkarmışlar. Kıçına bir tekme vurup kovalamışlar. Diğer adamları pişirip afiyetle yemişler.

Kral koşa koşa sarayına gelmiş.

Yamyamların elinden kopuk parmağı yüzünden kurtulduğunu düşünerek hapse attırdığı arkadaşını affedip, özür dilemek için saraya çağırtmış. Arkadaşına olup bitenleri anlatmış.

-Haklıymışsın arkadaşım. Parmağımın kopmasında gerçekten bir hayır varmış. Onun sayesinde yamyamlara yem olmaktan kurtuldum. Seni uzun süre zindanda tuttuğum için özür dilerim demiş.

Arkadaşı:

-Olabilir sayın kralım. Elbet bunda da bir hayır vardır, demiş.

Bu kez kral tekrar gürlemiş:

-Bunun neresinde hayır var arkadaşım. Sen bu yüzden, boş yere bunca zaman hapiste yatmadın mı? demiş.

Arkadaşı şöyle cevap vermiş:

-Kralım iyi güzel de ben size böyle söyleyip hapiste olmasaydım, o ava siz beni de götürürdünüz ve yamyamlar beni de şimdiye kadar çoktan yemiş olurlardı “ bunda da var bir hayır” demiş.

 
Toplam blog
: 165
: 646
Kayıt tarihi
: 16.02.09
 
 

Recai Şahin: 1941 yılında Fethiye- İncirköy'de doğdum. İlkokul köyümde, ortaokulu Fethiye'de okud..