Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '10

 
Kategori
Haber
 

Bundan sonraki Kurultay stadyumda!

Bundan sonraki Kurultay stadyumda!
 

CHP Kurultayı için Ankara dışından gelen binlerce yurttaş, Atatürk Spor Salonu'na giremedi. Dış alana konulan sinevizyon ise kurultayı evde televizyondan izlemek gibi. Bundan sonra kurultaylar hava koşulları da uygunsa, stadyumlarda yapılmalı.

Elbette demokraside sayısallıktan çok nitelik önemlidir. Nisbeten gelişmiş demokrasilerde asılolan her bir vatandaşın birden fazla demokratik kitle örgütüne üye olmasıdır. Ancak Kurultaylar en üst karar düzenekleridir ve katılımcı demokrasi açısından da bu toplantıların en geniş katılımla yapılması düşünülebilir.

Düşünün, kent dışından bir uzak beldeden kalkıp Ankara'ya geliniyor; iki yılda bir yapılacak ve dahası tarihi dönüm noktası sayılan bir Kurultayı izleme olanağından yoksun kalınıyor. Söz konusu Kurultay için gelenlerin hepsini bu toplantının yapıldığı mekan stadyumda olsaydı da içeri almak olanaklı olmayabilirdi ama mümkün olan en fazla sayıda insana yani spor salonunda üç bin kişiye değil de, stadyumda otuz bin kişiye bu olayı canlı yaşatmak daha uygun olabilirdi.

Yaklaşık otuz bin kişinin güvenliğini sağlayacak deneyime sahip olunduğunu da düşünmekteyim. Güvenliğin sürüdürülmesi konusunda, devletin kolluk güçlerinin yanında, bu alanda yetişmiş profesyonel şirketler ve parti örgütlerinden de katkı alınabilir. Demokrasimizin belli bir olgunluga eriştiğini de umut ediyorum. Kaldı ki, Kurultay Genel Başkanlık ve ekiplerin proje yarışmasının (dileyelim bir sonrakinde projelere de daha fazla değinilebilinsin) olduğu ilk gün stadyumda geniş katılıma açılırken, seçimlerin yapılacağı ikinci gün sadece seçmenlerin ve basının izlemesi için yine spor salonuna alınabilir.

Antik çağlarda kent halkının toplandığı büyük yapıtlarda o beldenin sorunları tartışılırmış. İtalya'da Sienna'daki bir hukuk fakültesi anfisi bildiğim kadarıyla iki bin öğrenci kapasiteli ve bazı dersler orada mümkün olan en üst katılımla verilmekte. Biz Türklerin de devlet yönetimi geleneğinde çok eski çağlarda geniş katılımı önemsediğimizi tarih kaydeder. Belki geribldirim süreci tek tek olsa da (sınavlarda öğrencilerin performans ölçümü), açıköğretim de bu anlamda binlerce öğrenciye aktarılan bilgiler bakımından kapsayıcı bir düzenek. Bu örneklerin tümünde kitlesellik var ama katılımcılık boyutu farklı.

Kurultayın stadyumda yapılması katılımcılığa da bir katkıdır. Gerçi bu noktada süreç gereği ve kaçınılmaz olarak yine pasif birer seyirciden söz ediyoruz ama biçimsel olarak demokrasi kültürünü geliştirmek, kıvamını olgunlaştırmak ve özellikle genç kuşakların siyasete ilgisini kazanmak murad edilirse, bu türden toplantıların en geniş izleyenle yapılması uygun olabilir. dahası bu durum, toplumsallaşma; kalabalıklar içinde bir düzende birarada bulunma karşısındakinin hak sınırları ile kendi sınırlarını ayırt etme gibi reflekslerin gelişimine de katkı sağlar.

Kemal Bey'in konuşmasının sonundaki anlamlı dizeler gibi "Bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine" deyişini aktarmamız ve somutlamamız gereken öyle çok hayat alanı var ki... İşte o büyük toplantıları vakar içinde yapmaya çalışmak ve devranın getiridği yeniliklere ve gereklere uymak da onlardan biri... Kurultayını stadyumda yapacak kadar olgun ve özgüveni gelişkin siyasal organizasyonlara sahip ülkelere 'daha çok' 'demokrasi' denilse yeridir sanırım.

 
Toplam blog
: 374
: 491
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Merhaba! Toplumsal, siyasal, ekonomik ve kültürel olgularla ulusal ve evrensel düzlemde ilgilenme..