Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '10

 
Kategori
Siyaset
 

Bunları biliyor musunuz acaba beyler?

Bunları biliyor musunuz acaba beyler?
 

İyiki varsın CHP.


Gördüğüm kadarıyla M.B. ta bazı sayın yazarlar acımasız ve haksız ifadelerlerle CHP ye ver yansın ediyorlar.. Elbette herkes CHP nin yaptıklarını takdir edecek diye bir mecburiyet yok ortada ama ne var ki “el insaf ya !”

Tabi ben ne yazarsam yazayım dervişin fikri neyse zikri de odur derler ya!

Kimseyi değiştirme gibi bir derdim de yok zaten.. Sadece bir önemli konuyu ilgilenenlere buradan duyurayım dedim.

Soysal güvenlik nasıl çökertildi?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa’sı Madde 60-“Herkes sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar ” der.

Oysaki AKP nin çıkardığı 5510 sayılı yasa ile bu haklar yok edilmiş, Türkiye’de sosyal devlet tasfiye edilmiştir.

İrdeleyelim bakalım.

5510 sayılı yasa çıkmadan evlenmemiş kız çocukları yaşı ne olursa olsun, çalışmadıkları sürece anne ya da babalarının sigortasından yararlanarak tedavi olabiliyorlardı..

CHP 18 yaşını doldurup, evlenmemiş kız çocukları çalışmadıkları sürece, anne ve babalarının sosyal sigortalarından yararlanarak faydalansın dedi. AKP kabul etmedi.

Tedavi için hastanelerde yatan hastalardan katılım payı adı altında bir para alınmıyordu.

CHPYatan hastalardan para alınmasın dedi. AKP kabul etmedi.

CHP-Cezaevinde çalışıp, gelir elde eden mahkûmlara emeklilik hakkı sağlansın dedi. AKP kabul etmedi.

5510 sayılı Yasaya göre emeklilere refah artışından pay verilmiyor.

Emekli aylıklarının artışında sadece TÜFE(Tüketici enflasyonu ) esas almıyor. Bunun içindir ki 2009’un ikinci 6 ayı için,

Bağ-Kur’luya ayda 5 İşçi emeklisine ayda 11 lira zam yapıldı.

CHP- “Emekli aylıklarının artışında TÜFE değil, milli gelir artışı da dikkate alınsın, bu ülkenin emeklileri ikinci sınıf yurttaş sayılmasın, refahtan pay alsınlar dedi. AKP kabul etmedi.

Ölen sigortalının eşine hiçbir şart aranmadan sigortalının aylığının %75 ‘i oranında ölüm aylığı bağlanıyordu 5510 sayılı yasa ile bu oran % 50 ‘ye indirildi.

CHP-Yasa Parlamentoda görüşülürken “eskiden olduğu gibi başka hiçbir şart aranmadan sigortalının dul kalan eşine %75 oranında ölüm aylığı bağlansın dedi. AKP kabul etmedi.

5510 sayılı yasa ile prim borcu olan Bağ-Kur ‘lu esnaf ve sanatkârın, hem kendisi hem de ailesi sağlık yardımlarının kapsamı dışına çıkarıldı. CHP Bunu yapmayın dedi. AKP kabul etmedi.

CHP-“İşsizlik ödeneğinden yararlanan işsizlerin, bu ödeneği aldıkları sürece sağlık sigortası primi ile birlikte emeklilik primleri de, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılansın” böylece, yeni bir iş buluncaya kadar hem işsiz yurttaş hem de eşi ile yaşlı annesi babası sağlık sigortasından yararlanırken emeklilik hakkı da korunmuş olacaktır dedi. AKP kabul etmedi.

İlk yapılan düzenleme ile sigortalının doğum yapan eşine 1.386 lira emzirme yardımı yapılması esası getirilmişti. Emzirme yardımını 70 liraya düşürdüler.

CHP-Sigortalının doğum yapan eşine ödenecek emzirme yardımını 1.386 liranın altına düşürmeyin, çocuğun anne sütüyle beslenmesi çok önemlidir dedi. AKP kabul etmedi.

5510 sayılı Yasa ile her 360 prim gün sayısı için aylık bağlama oranı ortalama % 2, 6’dan, %2’ye, aylık hesaplamada dikkate alınacak gelişme hızı artış oranı ise %400’den % 30’a indirilerek emekli aylıklarını düşük hesaplanmasının yolu açıldı.

CHP—“Emekli aylıkları zaten çok düşüktür. Emekli yaşamını sürdürebilmek için pazardan artık toplamak zorunda bırakılmıştır. Emekli aylıklarını artırmak gerekirken daha da düşürmeyin dedi. AKP kabul etmedi.

Ağır ve tehlikeli işlerde çalışanların yıpranma hakları vardı. Bu hak 5510 sayılı Yasa ile sınırlandırıldı.

CHP “Yürürlükteki yasalara göre, yıpranma hakkından yararlananlar, bu haklarını emekli oluncaya kadar sürdürebilsinler, kazanılmış hakları koruyalım. Dedi. AKP kabul etmedi.

Emekliler emekli olduktan sonra yeniden çalıştıklarında, kendilerinden sosyal güvenlik destek primi kesiliyordu.

CHP-Emeklilik yaşı 65 ‘e çıkıyor, dolayısı ile emekli olan sigortalıların tekrar çalışmaları halinde alınan sosyal güvenlik destek primini kaldırın dedi. AKP kabul etmedi.

Ölen sigortalının yakınlarına hiçbir koşul aranmadan cenaze yardımı yapılmaktaydı. AKP bu yardımı bazı şartlara bağladı ve cenaze yardımı miktarını da 2.079 liradan 280 liraya düşürdü. AKP emeklinin cenaze masrafını bile kıstı.

CHP-Ölen sigortalıların yakınlarına cenaze masrafı ödenebilmesi için, sigortalının hayatta iken en az 360 gün prim ödeme koşulunu getirmeyin, cenaze yardımını düşürmeyin dedi. AKP kabul etmedi.

Bugün Türkiye’de çalışanların yarısı kayıt dışı çalışmaktadır. Sosyal güvenlik temelindeki esas sorun budur. Çünkü kayıt dışı çalışanların sadece kendileri değil, eşleri, çalışanın bakmakla yükümlü olduğu anne ve babası da sosyal sigorta uygulamalarının dışında kalmaktadır.

CHP-“Sosyal güvenlik sisteminde reform yapacaksınız, reforma önce bu alandan yani kayıt dışı çalışanları kayda alarak başlayın” dedi. AKP kabul etmedi.

Bütün Türkiye’de milyonlarca çocuk yatağa aç girmektedir. Açlık sınırının altındaki ailelere, onların onurunu koruyarak yardım yapılması esastır. Müslümanlıkta da “sağ elin verdiğini sol el görmez kuralı vardır. Yoksulları teşhir ederek yapılan yardımlar tüm çağdaş ülkelerde reddedilmektedir.

CHP-Biz de çağdaş ülkeler gibi yoksullukla mücadele edelim, yoksullukla kurumsal mücadelenin yolunu açmak için “Aile Sigortası uygulamasını getirelim dedi. AKP kabul etmedi.

Karşımızda "bilimsel olarak" çalışan, teknolojiyi kullanmayı iyi bilen ve maddi olarak çok güçlü, organize olmuş, meclisteki çoğunluğu elinde bulunduran bir iktidar var. Bunu unutmamak gerekir. Mecliste asla kolektif çalışmayı kabullenmeyen, dediğim dedik hesabı içerisinde olduğundan, bugün Türkiye de büyük bir kaos yaşanmaktadır.

Başbakanın ağzından düşürmediği Milli İrade maalesef mecliste bugünkü durumda sadece sözde vardır.

 
Toplam blog
: 375
: 801
Kayıt tarihi
: 30.04.08
 
 

İstanbul Kadıköy doğumluyum. Herhangi bir menfaat grubuna bağlanmadan, açık fikirli, dürüst, önya..