Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '13

 
Kategori
TV Programları
 

Bunu da gördük ya, sırtımız yere gelmez!

Bunu da gördük ya, sırtımız yere gelmez!
 

Umarım herkesi memnun eder


Yetiti gari! Artık Ocak ayının ortasındayız hala televizyonlar yayın akışlarını oturtamadı gitti. Tam yerini buldu derken bir de bakmışsınız ki hop dizi bir başka güne taşınmış. Acaba bu durum tv seyredenlerin bir kanala takılıp kalmalarından mı? Yoksa yeni arayışlar peşinde koşmaktan mı? Bilemiyorum, ama reytingler alt üst olmuş durumda. Seyirci seyrettiğinden memnun değil demek ki! Sezona 70 diziyle başlayan kanallar reyting alamayan, bütçesi yüksek yapımları art arda yayından kaldırıyor! 2 ay içinde 20 dizi bitti. Bazı yapımların devamlılığını sağlamak için önlemler alınıyor. Oyuncular fiyatlarını indiriyor, starlar yerine tanınmamış oyuncular seçiliyor, bir platoda 3 dizi birden çekiliyor... Bu arada izleyicinin de kafası karışmış durumda, takip ettiği dizi ya aniden yayından kalkıyor ya da yayın günü değişebiliyor. Internetten takip etmek istese yüzlerce yazı ama çoğu eski tarihlere ait. Bir keşme keş ki sormayın gitsin!


Türk milleti çabuk alışır, dizilerin yayın günlerinin ve saatlerinin, yönetmenlerinin, oyuncularının değişmesi, sıradan durumlardı. Alışmıştık. Önce yadırganıp sonra da bu modaya da alıştım deyip değişen dizi isimlerine bile göğüs gerdi yurdumun insanı. Dizi henüz başlamadan konulan isminin değiştiğini de görmüştük. Yurdum insanı için bu da normaldi. Hatta, beşinci haftasında isminin değişmesine bile razı oldu seyirci. Bir başka ismi değişen dizi de “Adını Feriha Koydum” olmuştu, hatırlayacağınız gibi. Ancak onunki zorunlu bir değişiklikti. Çünkü dizinin oyuncu kadrosu dağılmış, Feriha’yı oynayan Hazal Kaya da, “adını Feriha koyan” annesi Vahide Gördüm de başka dizilere transfer olmuşlardı. Bunun üzerine dizinin ekseni Emir karakteri üzerine kaydırılmış ve adı da “Emir’in Yolu” olarak değiştirilmişti. Emir’de yoldan çıkınca seyircinin zoruyla dizi final yapmıştı. Yeri gelmişken söyleyelim: Hazal Kaya’nın Feriha’ya tercih ettiği yeni dizisi “Son Yaz Balkanlar” büyük bir düş kırıklığı yaşadı. Vahide Gördüm’ün dizisi “Merhaba Hayat” içinse işler şimdilik fena gitmiyor, en azından yayınlandığı ilk gün ilk 10’da kalmayı başarıyor.
Tabi bu ‘’dön baba! Dönelim!’’ durumu yapımcısından, oyuncusuna kadar herkesi etkiliyor. Kanal D yönetiminin son olarak bir kez daha yayın gününü değiştirdiği ve pazartesi 21.30'da ekrana getirme kararı aldığı ”Kayıp Şehir”in yönetmeni Cevdet Mercan, projeden ayrılma kararı aldı.
Dizi sektörünün başarılı yönetmenlerinden biri olan Mercan'ın, kanal yönetiminin diziye yaklaşımından rahatsız olduğu ve diziyi bırakma kararı aldığı iddia edildi.
Mercan'ın ayrılığının set ekibinin ve oyuncuların da moralini bozduğu söyleniyor. Bu arada tam bir dedikodu ama söylemeden de geçemeyeceğim. ‘’Kayıp Şehir’’ dizisinden iki ayrı dizi çekilecekmiş. Biliyorsunuz ki dünyaya çok yapılan kurtarma metotlarından biridir. Bizde de uygulandı ve yurdum seyircisi bunu da kabul etmişti. Yani ‘’Kayıp Şehir’’den değil iki, on iki dizi de bölüp çıkarsanız seyircimiz bunu da kabullenir. Ama dizilerin izlenilebilirliği sizi ne kadar tatmin eder bilinmez.
Geçtiğimiz haftalarda salı günü yayına giren Tuba Büyüküstün’ün rol aldığı “20 Dakika” ve hemen ardından perşembe günü başlayan Beren Saat’in başrolü oynadığı “İntikam”, dizi yayın programlarını alt üst etti. Bu bir suçlama olarak alınmasın da bu dizilerin çekileceği, anlaşmalarının yapıldığı, hangi kanallarda yayınlanacağını, başrol oyuncuları, yan rol oyuncularını aylarca önceden bildiğiniz halde dizilerinize ve yayın saatlerinize önem vermeyen kanal yönetiminin hatası. Şimdi de ‘’nereye koysam dikkat çeker?’’ diye dizilerin elinden tuttular, gün gün dolaştırıyorlar.
İntikam dizisinin gösterdiği reyting başarısı üzerine Kanal D yönetimi iki dizinin günü ve saatini değiştirdi. Bir süre önceleri Cuma gününden Pazartesi gününe alınan “Yalan Dünya” dizisi yine eskisi gibi Cuma günü yayınlanmaya başladı. Ancak Yalan Dünya bundan böyle Arka Sokaklar’ın arkasında PT2’de ekrana gelecek. Kanal D’de Perşembe günleri yayınlanan “Kayıp Şehir” dizi ise Pazartesi günleri yayınlanmaya başlayacak. Bu arada bu dizilerin başına bir şey gelir izlenmez korkusundan mı, nedir? Haftada 5 -6 defa her an karşımıza getirip duruyorlar. Bence 2 gösterimden sonrası seyirciyi bayıyor. Bilmem siz bunun farkında mısınız? Yerine yayınlayacak bir şey mi bulamıyorsunuz? O zaman çalışın! Üretin! Becerin! Bu iş uykuyu bile unutturur insana. Emek gerektiren, çok zahmetli bir iştir bu sektör.
Televizyon tarihimizde bir dizi yayınlanmadan yayından kalktı! (Halit Refiy’in ‘’Yorgun Savaşçı’’sı da bu durumdaydı ama o linç edilen filimler ve diziler kategorisinde olduğu için konunun dışında bırakıyorum.) Bu durum böyle süre dursun ‘’Ali, Ayşe’yi Seviyor’’ dizisi geçtiğimiz Perşembe son tanıtım filmi ile ekranlardaydı. Cuma günü yayına girecek derken bir de öğrendik ki yapımcı tv kanalından kendini emniyete almak için bir para talep etmiş. Kanal şu an zor durumda olduğu için bunu karşılayamamış. Yapımcı dizisini kanala vermemiş, koymuş koltuğunun altına yeni kanal aramaya başlamış. Masal gibi anlattım biliyorum ama bu ancak masallarda olur! ‘’Ali, Ayşe’yi Seviyor’’ şu anda Fox tv ile flört ediyormuş. (ben yazımı hazırladığımda flört ediyordu. Anlaşma sağlanmış ve bu pazar seyirciye merhaba diyecek. Hayırlısı olsun.)Show Tv yeni dizi satın almama kararında ve 'Pis Yedili' tek bütçe ayırdığı dizi olarak kalacakmış. Bu da bir 'kurtuluş politikası' olarak alınan kararlardan biri. Çözüm mü? Onu da zaman gösterecek!!!!
Sektörde kazanan iyi kazanıyor, batanda iyi batıyor. İşte tüm bunlar öngörüsüz ve ihtiraslı olmaktan kaynaklanıyor. Kanal D, tutumluluk sergileyip İç Yapımlar’ına bu projelerini yaptırarak biraz daha Dış Yapım’lara az yapım yaptırarak değişik bir politika ile işleri yürütüyor. Baştan büyük düşlerle başlayan, prodüksiyon olarak çok para harcanan dizilerin bazıları büyük hüsranla dertop edilip yayından kalkıyor. Siz istediğiniz kadar dönme dolaba çevirin yayın akışını unuttuğunuz bir şey var. Seyirci isterse seyreder, şöyle bir bakıp bağlanamaz, sevdi mi bitmesin ister: seyirci seçicidir. Ne koysam gider durumu yoktur aslında orda. Kanal yöneticilerinin unuttuğu şudur ki; seyirci sizin değil kendi seçtiğini izler! Zorlama ile bu işler olmaz! Seyirci çektiğiniz diziyi ya da filmi seyretmiyorsa, seyretmez! Yöneten aslında seyircidir!
Hayata seyirci kalmamanız dileği ile…

 www.medyabey.com

 


 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..