Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '07

 
Kategori
Futbol
 

Bunun adı futbol değil. Sanki savaş oyunu...

Bunun adı futbol değil. Sanki savaş oyunu...
 

Bu ülkede aileler, elbette bir arada maçlara gelemezler. Babalar, çocuklarıyla birlikte maçlara gitmek istemezler artık. Hele bir gitmek istesinler, gitmeyi göze alsınlar. Kaçınılmazdır başlarına gelecekler; keyifle gidilen bir maçın sırasında. Tuttuğu takımın maçına gitmek için direnen delikanlının, anne yüreğinde büyür korku dağları.

Oysa çok zor değil bu ülkede tribünlerde maç izlemek. Sadece kültür meselesidir, takımını uygarca desteklemek. Bir kazanan, elbette ki olacak bu oyunda. Ama sen, yeter ki kaybetme insanlığını.

Sonra neyi kazanacak ve değiştireceksin ki; alt tarafı oynanan bir oyun için yakıp, yıktıklarınla? Hangi kaybını telâfi edeceksin; bir mermi gibi sahaya attıklarınla?

Sadece tribündeki koltuklar değildir; söküp, sahaya attıkların. Yüreğinden söküp, attığın insanlığındır aynı zamanda.

Dün akşam İstanbul’da bir derbi karşılaşması oynandı. Ama bu derbi tarihte ne ilkti, ne de tarihteki son derbi olacaktı. Biz öldükten sonra da, oynanmaya devam edecekti derbiler.

Ama olmadı. Yine kirli yüzünü gösterdi bize, sporumuza bir mikrop gibi sirayet eden fanatizm illeti. Spor, artık sadece bir tatmin olma aracı haline geldi. Alınan sonuçlar ise, birer intikam vesilesi oldu. Toplumumuzdaki düşük kültür düzeyi terör olup, sıçradı yeşil sahalara. Ve esir aldı Türk Futbolu’nu.

Başka ülkelerde olsa; futbolu izlemek ne güzeldi. Kaybeden, kazananı alkışlamasını bilirdi. İçi kan ağlasa bile… Ve aileler, tribündeki yerlerini alırlardı başlarına ne geleceğini düşünmeksizin ve hiç korkmaksızın.

Ama bu duruma gelineceği de, daha birkaç gün öncesinden kendini belli etmişti. Ortam bir hayli gerilmişti. Yazılı basın organlarında her gün yeni bir tartışma ve polemik yerini alıyor, gerilen ortamı yatıştırmaları gereken kulüp yöneticileri; her gün yeni bir iddialı demeçle, tansiyonun daha da yükselmesine neden oluyorlardı.

Her şeye rağmen, bir derbi karşılaşması daha bitti. Sporu sadece kazanmak olarak gören bir zihniyet; dünya futbol derbileri arasında da yerini alan Galatasaray- Fenerbahçe derbisinin, hoş olmayan görüntülerle lig tarihine geçmesine neden oldu.

Olan da, her zaman olduğu gibi; hiçbir şeyden habersiz, sadece takımlarına duydukları sevgiyle derbi maça gelen ve sadece takımlarını desteklemek isteyen masum taraftarlara, hatta çocuklara oldu:

Sen sakın korkma çocuğum. Bu gördüğün futbol değil! Bir savaş oyunu olmalı.

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..