Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '10

 
Kategori
Edebiyat
 

Buradan başlayalım

Buradan başlayalım
 

Kitapların bir evren olduğuna inanan kaç kişi var bilmiyorum, kapak arasında yaşanan maceralar siz kapakları kapar kapamaz kendi hayatlarına devam ederler, sonra siz, şanslıysanız kitaptan size kalanları bir dosta anlatır, ona kalanları dinler, kendinizde kalanlarla karşılaştırır çeşit çeşit sonuçlara varırsınız, hayatınızdaki olaylara benzetir, çok farklı bulur, kitabı okudukça kendi filminizi çekersiniz. İşte bu yüzden yazıma 'kitap' tan başlamak istedim. İnsanlar, olaylar, mekanlar kitapta da var çünkü...

Puslu Kıtalar Atlası üzerine söylenmiş çok söz var. Bunlar da benim gördüklerim. Felsefeci yazarımız İhsan Oktay Anar, deniz derya bilgilerini asla gözümüze sokmuyor, aksine kitabın dili öyle tıngır mıngır ilerliyor ki, bilmediğim sözcüklerin anlamlarına bakmak bile kendimi bu eğlenceli ninniden kurtardıktan sonra aklıma geldi. Osmanlı tarihinin fetihler, kahramanlıklar, zenginlikler dışında kalan okullarda asla ayrıntılarını öğrenemeyeceğimiz sosyal yaşamı kitabın bütününe yayılmış durumda.

Yazarımız aslında kitapta üçüncü tekil kişili anlatımı seçmiş bir 'Tanrı yazar' ama olayın içinde de bu rolü onun yerine oynayan bir Uzun İhsan Efendi var! Bu narin adam, bu korkak maceraperest uykular ve düşler alemindeki gerçekliği atlasına işliyor, çünkü hayattaki en önemli şeyler bilmek ve şahit olmaktır yazara göre. ( Bakınız kendiniz ve çevreniz, facebookler, twitterler, şu bloglarımız, her şeyi bilmek, orada bulunmak, hiçbir şeyi kaçırmamak istiyoruz. Buradaki bilgiden kasıt bu olmasa da günümüzdeki şahit olma durumuna karşılık geliyor bence.)

Kahramanımız Uzun İhsan Efendi(yani yazarımız), düşlerle uykuları bir edip, Arap İhsan, Ebrehe, Kubelik , Bünyamin, Hınzıryedi ve diğerlerini, efsanelerle, efsunlarla bezemiş, dünyayı görmeye cesareti olan asıl maceraperestlere selam etmiş, aslında herkesin bir parçası olan 'düş görme' olayını gerçekliğimizin gündemine oturtmuş. Bu arada İnception(Başlangıç) filminden çıkar çıkmaz bu kitabın aklıma düştüğünü de belirtmeliyim. Filmi izlediyseniz kitabı okumalı; kitabı okuduysanız filmi izlemelisiniz derim. Zaten içimizde bir yerlerde, hepimiz, düşler gerçek olsun istemişizdir;)
 
Toplam blog
: 26
: 593
Kayıt tarihi
: 12.08.10
 
 

Dünyada en çok sevgilimi, kardeşimi, kitapları, filmleri ve gezmeyi severim... Hiç birine henüz d..