Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '11

 
Kategori
Yurtdışı Eğitim
 

Burcu Göker Concord Orkestrası eşliğinde Khachaturian konçerto çalıyor.

Burcu Göker Concord Orkestrası eşliğinde Khachaturian konçerto çalıyor.
 

Burcu Göker Newyork Birleşmiş Milletler Büyük Elçiliğindeki konser sonrası


Burcu Göker konser çalışmaları, okul, öğretmenlik arasında geçen ocak, şubat ayının ardından mart ayı geldiğinde heyecanlı, bir okadar da coşkulu idi. Wiskonsin'de kış çok soğuk geçiyordu. Ama havaların böyle soğuk olması Burcu'nun kapalı alanda çalışmasını teşvik ettiği için işine gelmişti. Burcu, soğuk ülke insanlarının neden enstürman konularında daha söz sahibi olduklarını bu deneyimle daha iyi anladı. Nihayyet mart ayı geldi, çattı. Mart  ayında Concord orkestrasının 3 konseri olacaktı. Bunların en önemlisi 12 mart 2005 de gerçekleşecek son konserdi. 9,11 ve 12 mart  günleri Wauwatosa Wiskonsin'de gerçekleşecek konserlerden sonuncusu kayda alınacak ve cdsi Amerika'da satışa cıkacaktı. Ayrıca Burcu'nun birlikte konser vereceği Condord Orkestrası her yıl Wiskonsin, Şikago ve Amerika'nın çeşitli yörelerinden bir çok kişi ve kuruluşun sponsorluğu ile etkinliklerini  gerçekleştiren   bir Orkestra idi. Bunu ilk duyduğumda çok hoşuma gitti. Sponsorluk tek bir kuruluşun üzerinde değildi. Her yıl onlarca kişi ve kuruluş değişen paylarda sponsor olarak bu Orkestra'nın konser vermesini ve ayakta durmasını sağlıyordu. Daha sonra Amerika'da bu şekilde bir çok  Orkestra ve oda müziği topluluğu olduğunu öğrendim. Aynı şekilde Üniversiteler'de de kişi ve kuruluşlar öğrencilere burs sağlama işinde sponsor olmak için  yarışıyorlardı. Son zamanlarda Ülkemizde de bazı kuruluşlar bu tür kültürel ve sanat olaylarına  sponsor oluyorlar. Gönül istiyorki bu sponsorluk işi gelişsin ve daha çok topluluk ve kişi bu burslardan yararlansın. Çok iyi hatırlıyorum. Burcu Üniversite eğitimi için kendine kişisel burs veren ailelerle mektuplaşır, haberleşırdi. Burs veren kişiler Burcu'yu konserlerinde hiç yanlız bırakmazdı.

Comcord orkestrası provalarına giderken bir gün Burcu ve Eric'in  arabaları karda kaldı ve donma tehlikesi atlattılar. Çünkü prova ve konser verecekleri yer ile Üniversitede kaldıkları yer arasında araba ile en az 3 saat mesafe vardı ve Burcu ile Eric prova için bu yolu devamlı kar ve buz demeden gidip geliyorlardı.

Bu yoğun günlerin sonunda konser günleri geldi ve çattı.  Eric'in akrabaları son konsere geleceklerdi. Üniversiteden hocaları, rektör ve diğer yöneticiler, arkadaşları da son konsere geleceklerdi. Çok başarılı geçen ilk iki konserin ardından son gün  konser salonunda Eric'in tüm ailesini teyze, hala, kuzen, anneanne, dede bir arada gören Burcu birden gülmeye başladı. Aklına Münir Özkul, Adile Naşit filmlerindeki aileler geldi. İki çocuklu tenha bir aileden gelen Burcu için bu kalabalık aile örneği çok hoştu. Bütün bu sevdikleri ve kendisini bu kadar takdir eden insan selinin önünde Concord Orkestrası eşliğinde Aram Khachaturian'in keman ve Orkestra için bestelediği konçertoyu çalarken  çok mutlu idi. Eserin sonunda alkışlar, alkışlar. Dinmeyen alkışlar sonunda tekrar tekrar orkestra şefi tarafından sahneye cağrılıyor ve selam veriyordu. Dinleyicinin Burcu'yu bırakmak gibi bir niyeti yoktu. Sonunda Orkestra şefinin de ikazı ile bis yapmaya karar verdi. Bis olarak çalacağı esere hemen orada karar verdi. 1998 yılında ülke özlemi ile Paris'te bestelediği ve birçok kez konserlerde çaldığı Anadolu adlı solo keman parçası idi bis eseri. Burcu Wiskonsin'de aralarında hiç Türk olmayan sadece Amerikalılardan oluşan yüzlerce kişilik dinleyici kitlesine kendi bestelediği Anadolu'da bir günlük yaşamı anlatan, Anadolu ezgileri taşıyan  eserini yorumlarken  mutluluktan gözlerinden süzülüp dudaklarına akan yaşları silemeyecek kadar yorgundu.Burcu yorgun ama çok mutlu idi.

 
Toplam blog
: 826
: 1068
Kayıt tarihi
: 26.04.11
 
 

Ben emekli bir iktisatçıyım. 21 yıldır bir sanatçı annesiyim. Küçük kızım klasik müziğe eğilim gö..