Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '12

 
Kategori
Tiyatro
 

Burdur’da Emekli Sen'in çağrılısı olarak gelen Utku Erişik rüzgârı esti

Burdur’da Emekli Sen'in çağrılısı olarak gelen Utku Erişik rüzgârı esti
 

TİYATRO BİRİLERİNİN KURUCUSU UTKU ERİŞİK-HOŞ GELİŞLER OLA OYUNU


Emekli Sen Burdur Şubesinin Çağrılısı Olarak Burdur’a Gelen Ve “Hoş Gelişler Ola” Adlı Oyununu Sahneleyen Utku Erişik Burdurlu Sanatseverleri Fethetti

Emekli Sen Burdur Şubesinin çağrılısı olarak gelen ve “Hoş Gelişler Ola” adlı tiyatro oyununu sahneleyen Utku Erişik, Belediye Düğün Salonunun bütün teknik ve insani elverişsizliğine, kaloriferler yanmadığı için ayaza rağmen öyle bir performans sergiledi ki dolu salon 2 saat boyunca, akşam karanlığına kadar boşalmadı.

Sinevizyon gösterileriyle Kurtuluş Savaşı denen o epik olayı sanatsal bir deyişle anlatan sanatçı Utku Erişik,  Kuvayı Milliye denen o “kutsal ruhun büyük insanlarının, Kocabaş’ın yerine kendini koşan Elifçik’in, kıtlıktan zerdali çekirdeğini yemek zorunda kalan yiğit Anteplilerin, fedakâr analarımızın yetiştirdiği vatan aşkıyla dolu nice yüreğin ve Mustafa Kemal’in yürekli çocuklarının, milli bir şahlanışın öyküsü” olan Hoş Gelişler Ola’yı, sinevizyon gösterisi oyunun can damarı olduğundan yeterli teknik donanımın olmayışının verdiği moral bozukluğuna rağmen öyle bir maharetle ortaya koydu ki, kaloriferler yanmadığı için ayaza rağmen ve akşam karanlığına kadar dolu salon boşalmadı.

Milli Mücadele yıllarının derslerle dolu olaylarıyla mevcut durum ve olaylar arasında canlı bağlantılar kurarak ve Nazım Hikmet’in Kuvayı Milliye Destanı şiirini eksen alarak hazırlayıp sunduğu Hoş Gelişler Ola seyircinin büyük ilgisini ve beğenisini çekti. Zaman zaman ve sık sık ayakta alkışlanan ve genellikle Mustafa Kemal’in öne çıktığı sahnelerin ve günümüz olaylarıyla kurulan ilişki ve bağlantılar esnasında uzun uzun alkışlanan Utku Erişik, 6 Ağustos 1979, Tekirdağ doğumludur…

İlköğrenimini Mersin’in Tarsus ilçesinde, Abdulkerim Bengi Anadolu Lisesi’nde tamamladı. Türkiye 80.’si olarak kazandığı Ankara Fen Lisesi’nin ardından, Türkiye 200.sü olarak başladığı İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’ndeki öğrenimini yarıda bırakarak, İstanbul Şehir Tiyatroları’nın okulu Gösteri Sanatları Merkezi’nde tiyatro eğitimi aldı. Bilge Adam Bilgi Teknolojileri Akademisi ile Başkent İletişim Bilimleri Akademisi mezunudur…

Beş yıl süreyle edebiyatımızın “Koca Çınar”ı Rıfat Ilgaz’ın yayınevi olan Çınar Yayınları’nda yayın editörlüğü görevini üstlenerek, Rıfat Ilgaz, Sunay Akın, Akgün Akova ve Zehra İpşiroğlu başta olmak üzere birçok değerli yazarın kitabının altına; ayrıca Prof. Dr. Türkan Saylan’ın başkanlığında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin proje çalışması olan “Gençler İçin Sorunlar ve Çözümler” adlı kitaba “editör” olarak imza attı.

Kitaplarından “Bir Özkıyımın Özü”, yurt çapında düzenlenen “intihar” konulu psikoloji seminerlerde örnek kitap olarak sunuldu. “Tünel Korkusu” ise, 2004 yılında Orhan Kemal Roman Armağanı’na aday olarak gösterildi; ayrıca 2004–2005 döneminde Almanya’da Duisburg Essen Üniversitesi’nde edebiyat bölümü öğrencilerine “Yazarlıkta Yaratıcılık” dersinde okutuldu. “Hava Atışı”, spor ve sanatın tarihsel bağlarını irdelemesiyle, dünya edebiyatının ender örneklerinden birisi sayılmaktadır… Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet dönemini kıyaslamalı incelemesinin yer aldığı ve büyük ses getiren “Mustafa Kemal’in Yürekli Çocukları” adlı kitabı, Bedri Baykam’ın övgü dolu önsözüyle Kasım 2009'da yayımlandı. Son kitabı “Aferin Çocuk!” ise, alanında Türkiye’de yayımlanmış ilk kitaptır ve Atatürk’ün altı ilkesini çocuklara bir serüven romanı biçiminde eğlenceli bir dille anlatmaktadır… Kitabın önsözünü ünlü Sümerolog-Yazar Muazzez İlmiye Çığ yazmış, kitabın resimlemesini ise Cumhuriyet gazetesinin usta çizerlerinden Mustafa Bilgin yapmıştır…

Utku Erişik, 1998'de üniversite öğrencileri arasında düzenlenen “Cumhuriyetimizin 75. Yılı Şiir Yarışması”nda ikincilik eşdeğerinde “başarı” ödülünü almıştır.

2006 yılının Mayıs ayında düzenlenen “Ulusal Rıfat Ilgaz Sempozyumu”nda, sempozyumun en çarpıcı bildirisi olarak gösterilen “Aynayı Kıramayınca Ayna Tutan Elleri Kırmak” adlı bildirisini sunmuş, bir oturuma da başkanlık yapmıştır.

Cumhuriyet gazetesinde “Olaylar ve Görüşler” bölümüyle Deniz Som’un “Vaziyet” köşesi başta olmak üzere, ulusal ve yerel yayın yapan birçok gazete-dergide çeşitli konularda birçok yazısı ve röportajı yayımlanmıştır.

Utku Erişik, Tiyatro Birileri’nin kurucusu, sahibi ve oyuncusudur.

Oyunun sonunda sahneye çağrılan Emekli Sen Burdur Şubesi Yönetim Kurulu üyeleri Utku Erişik’e bir çiçek buketi sundular.

Daha sonra Utku Erişik kitaplarını imzaladı.

 
Toplam blog
: 510
: 505
Kayıt tarihi
: 04.04.08
 
 

"Cv" Dedikleri Özgeçmişim 1953 yılının karanlık günlerinde Haziran ayının 24. günü, ağaçların mey..