Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Haziran '12

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Burdur Valisi köylülerle mahkemelik oldu

Burdur Valisi köylülerle mahkemelik oldu
 

BURDUR VALİSİ SÜLEYMAN TAPSIZ KÖYLÜLERLE MAHKEMELİK OLDU


Merkeze bağlı Günalan köylüleri, camilerindeki 200 yıllık tarihi saat, tamir için alan Burdur Valisi Süleyman Tapsız’dan, çeşitli çabalar sonuç vermeyince geri iadesini sağlamak amacıyla imza toplayarak valilik aleyhine dava açtı.     

Günalan köylüleri, camilerindeki 200 yıllık tarihi saati, tamir ettirmek ve geri iade etmek koşuluyla alan ve köylülerin birçok çabasına rağmen geri vermemekte direnen Burdur Valisi Süleyman Tapsız’ı, imza toplayarak saatin köylerine iadesini sağlamak için Burdur Asliye Hukuk Mahkemesinde Burdur Valiliği aleyhine dava açtı.   

Neler olmuştu? 

Günalan Köyüne Abdülhamit zamanında hediye edildiği belirtilen 200 yıllık antik değeri yüksek tarihi saat yaklaşık 2 yıl önce tamir maksadıyla Burdur Valisi Süleyman Tapsız tarafından tutanak karşılığında geri verilmek üzere aldırılmıştı. Daha sonra saatin tamir edilip Vali Tapsız’ın makamında sergilendiği ortaya çıkmıştı. Bunu öğrenen köylüler Valilik makamına dilekçe ile başvurarak saatlerinin köy camisine iadesini talep etmişlerdi. Ancak o sıralarda hem yerel hem yaygın basına haber olması üzerine Vali Tapsız da saati köy iade etmeyerek, saatin antika değerinin çok yüksek olması, bu nedenle köyde korunamayacağı gerekçesiyle Antalya Vakıflar Müdürlüğüne teslim edildiği bildirilmişti.

Köylülerden İmza Topladı

Bu aşamada Günalan köylülerinden Ahmet Kandemir, Günalan köylülerinden imza toplayarak köyün camisinde yüzyıllardır muhafaza edildiğini belirttiği saatin camiye iadesinin sağlanması için dava açtı. Ahmet Kandemir, adliye çıkışı yaptığı basın açıklamasında; Burdur Valiliğine bu yılın şubat ayında saatin geri verilmesi için başvuruda bulunduklarını, verilen cevapta antik değeri yüksek olan saatin Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkililerine teslim edildiğini ifade ettiklerini belirtti.

Antik Değeri Yüksek Olan O Saat Yüzyıllardır Camide Muhafaza Edildi

Kandemir, “ancak köy camisinde bulunan saatin teslim edildiğine dair hiçbir belge veya bilgi verilmemiştir. Söz konusu saatin teslimini gerektirir bir husus da mevcut değildir. Mevcut dava dilekçesinde de belirtilen şekilde dava konusu olan saat 200 yıldır köyümüz camiinde bulunmaktadır. Yöresel tarih ve kültürün bir parçası haline de gelmiştir. Antalya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun ilgili yazılarında da açıkça belirtildiği gibi söz konusu saatin bulunduğu camii zaten koruma kapsamında ve tescil edilmiş bir tarihi yapıdır. Bu karara rağmen eserin korunamayacağından bahisle tarafımıza teslim edilmemesi idari ve hukuki bir çelişkidir. Bu gerekçenin tarafımızca kabul görmesi mümkün değildir.” Dedi.  

“Ayrıca yapıldığı belirtilen teslim işlemine ilişkin olarak yürütülen prosedür hukuka aykırıdır.”Diye değerlendirmede bulunan Kandemir, “ilgili mevzuatta böyle bir prosedür yoktur. Yapılan bu işlemin kabulü durumunda büyük bir tarih ve kültür coğrafyası olan Anadolu’nun hiçbir yerinde zenginliğin anlamı kalmayacaktır. Çünkü dava konusu saat gibi yerel kültür değerlerinin hepsinin müzelerde toplanması gerekecektir” şeklinde konuşarak sözlerine son verdi.   

 
Toplam blog
: 510
: 505
Kayıt tarihi
: 04.04.08
 
 

"Cv" Dedikleri Özgeçmişim 1953 yılının karanlık günlerinde Haziran ayının 24. günü, ağaçların mey..