Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mayıs '10

 
Kategori
Sinema
 

Burn After Reading - bir komedi ama bildiğiniz anlamda değil

Burn After Reading - bir komedi ama bildiğiniz anlamda değil
 

Genelde seyrettiğim bir filmi hazmetmek, yorumlamak için sinema çıkışı - veya DVD'nin bitişindeki ilk izlenimimden önce film ile ilgili bilgi ve yorumlara ulaşmaya çalışırım. Pek çok defa ilk düşüncemi değiştirecek bir materyale rastlamasam da bazen filmle ilgili bilgi ve doyurucu analizler filme bakışımı tümden değiştirebilir. Bu şekilde 1-2 gün geçmeden tekrar seyredip haz aldığım ve kişisel beğeni listemin başlarına yerleştirdiğim pek çok film var. Coen filmleri aşina olduğum bir mecra olduğu için araştırmalarım başlangıçtaki fikirlerimin pek de değişmesine neden olmaz. Ancak konu ile ilgili profesyonel olmayan sinema severlerin yorumlarını okurken gerçekten şaşkınlığa uğradığımı ifade etmeliyim. "A Serious Man" adlı son filmlerinden önceki iki filmleri "Burn After Reading" ve "No Country for Old Man" bilinen türk sinema internet sitelerinde sinema seyircisinin çoğu tarafından yerin dibine sokulmuş ve izlenmesi zaman kaybı olarak yorumlanmış. Beğenilerin kişisel olduğuna şüphe yok ancak sanat eserlerinin yorumlanmasında bazı objektif kuralların olduğu da kabul edilmeli. Bu yorumun yapılabilmesi için de "fikir sahibi olmadan önce bilgi sahibi olmak" için araştırma yapılması gerekli diye düşünüyorum.

Filmlerin yorumlanmasında her film kategorize edilemese de bir film türünün içinde değerlendirilmesi uygun bir yaklaşımdır. Ancak tür derken basit sınıflama mantığı pek çok zaman yeterli olmayacaktır ve o türün alt türleri açısından değerlendirmek gerekecektir. Basit bir örnekle "Recep İvedik" ile "Burn After Reading" tür olarak komedi olarak değerlendirilse de aynı yolda ilerlemediklerini saptamak için bir sinema profesyoneli olmaya gerek olmadığını sanıyorum.

Burn After Reading Coen kardeşlerin tipik dokunuşlarıyla şekillenmiş bir kara komedi örneği. Coen kardeşlerin uzun süredir bir döngü şeklinde uyguladığı şiddet gösterilerinden kaçınmayan bir kara film (No Country For Old Men) denemesini takip eden bir kara komedi filmi. Tipik Coen Kardeşler kara komedisine aşina olanlar için bu filmleri oluşturan hemen her öğe yerli yerinde. Gündelik yaşam veya sıradan bir Hollywood filminde rastlayabileceğimiz, ancak film boyunca giderek karikatürize olan karakterler, önemsiz gibi görünen ancak daha sonra dramatik sonuçlar doğuran ve film karakterlerinin yollarını birbirleriyle kesiştiren gündelik olaylar tam bir Coen komedisinde oldğumuzu hissettiriyor. Karakterlerin ortak noktası hepsinin mevcut durum ve konumla ilgili yanılsamalar içinde olması. Malkovich'in canlandırdığı Osbourne Cox alkol problemi olmasına rağmen bunu farkedemeyen ve hiç kimsenin ilgisini çekmeyecek anılarının kitap haline getirilmesinin büyük sansayon yaratacağını sanan bir CIA görevlisi. Clooney ile hayat bulan Harry Pfarrer ise kendi görevinin olduğundan önemli olduğunu sanan ve bu nedenle şiddetli bir takip edilme paranoyası yaşayan biri. McDormand ve Pitt'in canlandırdığı karakterler ise biri fiziki görünüşü diğeri zeka ve kurnazlığı konusunda yanılsamalar yaşayan ve ortak olarak buldukları Osbourne Cox'un lüzumsuz anıları ile dolu CD'nin paha biçilmez değerde olduğunu sanan iki spor salonu çalışanı rolünde. Bu muhteşem kadrodan alışılageldik performanslarını bekleyen izleyenler için hayal kırıklığı olası görünüyor. Çünkü tam da Coenlerin istediği gibi bu harika oyuncuların hepsi bildiğimiz karakterlerinden sıyrılıp birer karikatür kişilik haline dönüşüyorlar. Bunu gerek abartılı oyunculuklar gerekse de kulağa anlamsız gelen diyaloglar ile destekleyip tam bir Coen filmi havasını oluşturuyorlar. Bu anlamda her bir oyuncunun harika bir iş çıkardığını söylemek lazım.

Son söz olarak "Burn After Reading" bir "Barton Fink", "Big Lebowski" veya pek çok kişi takdir etmese de benim kişisel olarak sevdiğim bir "Hudsucker Proxy" ayarında bir Coen başyapıtı değil. Ancak bir Coen kara komedisi olrak kesinlikle vasatın üstünde, süresini hissetirmeyecek düzeyde akıcı ve eğlenceli bir film. Kahkahalar atacağınız bir komedi, gözleriniz yaşartacak dramatik oyunculuklar beklediğiniz epik bir yıldız oyuncular geçidi seyretmek istiyorsanız tercihinizi başka filmlerden yana kullanmanızı öneririm.

IMDB puanı 7, 2 olan film için benim puanım 6

 
Toplam blog
: 14
: 894
Kayıt tarihi
: 22.04.10
 
 

36 yaşında ve doktorum. Yaş olarak yolun yarısını geçtiğim iddia edilse de ve pek çok iş alanında 35..