Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Mart '07

 
Kategori
Pazarlama
 

Burnunuz koku almalı

Burnunuz koku almalı
 

80/20 kuralını duymuşsunuzdur. Örneğin karlılığınızın %80’ini müşterilerinizin %20’sinden gelir gibi. Bu kural 1906’da Vilfredo Pareto tarafından İtalya’nın varlığının vatandaşların %20’sinde olduğunu bulmasıyla hayatımıza girdi. Aslında bu prensip iş hayatının bir çok alanında da doğrulandı yani işlerin gerçekten böyle yürüdüğü artık kabul görüyor.

Demekki enerjinizi size %80 kazanım sağlayacak olan o %20’lik müşteri grubunu bulmaya ayırmalısınız. Bunun anlamı ne?

Şimdi hayal edin, bu kural aynı zamanda müşterilerinizin %20’sinin yada beşte birinin sizin onlara bir şey teklif etmenizi beklediğini gösteriyor. Ve siz bunu değerlendiremezseniz kaybedeceksiniz.

Şimdi size bu müşterileri elinizde tutumak, onlarım müşteri olma ömürlerini uzatmak ve aslında elde etmeyi planladığınız %80’lik kazancı elde etmek için onlara yapacağınız birkaç küçük ve basit ipucu vereceğim;

Yılbaşı, doğumgünü, Anneler - Babalar Günü gibi özel günlerde onları kesinlikle unutmayın. Bir kart yada küçük bir hediye verin.

Onalrı bir araya toplayın. Örneğin bir yemek, parti yada piknik olabilir. Onlara özel olduklarını hissettirin.

Eğer üyenizse bir sonraki sene üyelik ücretinde indirim yapın yada eksra hizmetler hazırlayın. Sizin sürekli müşteriniz olması onun için farketmeli, sizde ona minnettarlığınızı göstermelisiniz.

İndirim, taksit, geç ödeme vb. ile yaratacağınız uygun koşullar uzun vadeli kazançlarınızı olumlu etkileyecektir.

İrtibatı kopartmayın. Belirli dönelerde müşteirlerinizi arayıp hal, hatır sorun, bir istekleri yada sıkıntıları olup olmadığını öğrenin. Hatta eposta ile periyodik mesajlar göndererek sizi sürekli hatırlamalarını sağlayabilirsiniz.

İyi servis verin. İşiniz her ne olursa olun iyi ve kaliteli bir servis sunmak müşterilerinizi size bağlar ve sadık kılar. Ayrıca sizi öneren haline getirir ve onları doğal pazarlamacılarınız yapar.

Gerçekten ihtiyaçlarını karşılamalısınız. Az yada fazla değil tam olarak ihtiyacı karşılıyor olmanız gerekir. Müşteir istediğini tam olarak elde ettiği yeri tekrar tercih eder. Sadece ürün değil, nezaket, temizlik vb. her açıdan düşünmelisiniz. Bir yandanda gelecekteki müşterilerinizin ihtiyaçlarını düşünerek gerekiyorsa yatırım yapmalı yada kendinizi geliştirmelisiniz.

Yapılabilecek sonsuz şey var, yeterki müşterinizi ciddiye alın. Eğer müşterinizi ciddiye alıyorsanız burnunuz iyi koku almaya başlayacak, hem elinizeki hemde yeni müşterileri kaçırmamamak için yapmanız gerekenleri önceden hissedebileceksiniz.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..