Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '20

 
Kategori
Siyaset
 

Bürokrasi...

Geçenlerdeki bir yazısında Sabah gazetesi yazarı Sayın Dilek Güngör, ülkemizdeki “bürokrasi kamburundan” bahsediyordu.

Gerçekten de ülkemizde bürokrasi, yani devlet dairelerinde kırtasiyecilik dediğimiz git-gel işlemleri, iş insanlarını zıvanadan çıkarmakta.

BÜROKRASİ:

“Genellikle devlet hizmetinde belirlenmiş genel kurallar ve işleyiş ilkelerine göre çalışan görevliler grubudur. Aşağıdan yukarıya doğru piramit özelliğinde hiyerarşik bir örgütlenme yapısı vardır. Bürokratlar baştaki yöneticilere göre değil, var olan sisteme ve kurallara uygun olarak çalışırlar ve bunun karşılığında yüksek ücret ya da maaş alırlar. Tarihsel olarak ilk kez İlkçağ’da Mısır’da ortaya çıkmıştır. Mısır’da devlet memurları okullarda yetiştirilir ve büro denilen yerlerde çalışırlardı. Bürokrat sözcüğü de buradan gelmektedir.”[1]

 

--------------------/--------------------

Evet, bürokrasi demek, köklü bir geleneğe sahip olmak demektir. Yine Türk Bürokrasisi şöyle geçmişe baktığımızda, büyük bir deneyime sahiptir. Bürokrasimiz, sahip olduğumuz deneyime istinaden, devlet işlerinde rasyonaliteyi ön planda tutarak, devlet işlerinin aksamadan, düzen içinde işlemesini tesis eder.

Şimdi neden bunları yazdım? Sayın Dilek Güngör, bahsettiğim yazısında, kendisine aksettirilen, iş insanlarının şikâyetlerinden dem vuruyordu. Yani, bürokrasi dünyamızda, iş insanlarını uğraştıracak, yatırım yaptığına pişman edecek işlem sistematiği devam ettirilmekteymiş.

Hâlbuki, Türkiye’de artık tam bir demokratikleşmeden bahsediliyordu. Bürokrasiden ülkemiz; özellikle askerî bürokrasiden ülkemiz fazlaca çekti. Yeni dönem denilen bir süreçte, hâlâ iş insanlarına birtakım zorluklar çıkarmak, kırtasiyecilikte ısrar etmek, devlet işlerinin, yani resmi evrak işlemlerinin sürüncemede bırakılması, bürokrasimizin değişen dünyayla eşanlı değişemediğinin görüntüsüdür.

Umarım, bürokrasi ayak bağı değil, işleri kolaylaştıran bir mekanizma olarak ilerleyen dönemlerde, iş insanlarının önünü açar.



[1] Tarih Terimleri Sözlüğü, A. Timur Bilgiç

 
Toplam blog
: 706
: 83
Kayıt tarihi
: 18.05.16
 
 

Ben, Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunuyum. Şuan için öze..