Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Haziran '20

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

BÜROKRASİ

          Bazı kelimeler olumsuz çağrışımlara yol açar. Mesela, memur deyince devlete kapağı atmış, işine gereken özeni göstermeyen tipler akla gelir. Devlet memurlarının tembel olduğu, aldığı parayı hak etmediği, mesai süresince iş  yapmadığına   dair bir imaj oluşmuştur çoğu kişide. Her meslekte işine gereken özeni göstermeyen insanlar mutlaka vardır. Bu tip insanlar devlet sektöründe de var. Sadece görevini yapmayan personele bakarak ‘’Devlet memurlarının hepsi böyle hiçbiri işini yapmıyor.’’demek önyargılı düşünmekten başka bir şey değildir.

       Benzer olumsuz çağrışım ‘’bürokrasi’’için de geçerli. Devlet dairesine işi düşen çoğu insan aksiliklerle karşılaştığında ‘’Bürokrasiye takılmak’ deyimini kullanır. Gereksiz yere bekletilen evraklar, cevaplanmamış dilekçeler, hasır altı edilen belgeler bu deyimin ne anlama geldiğini net bir biçimde açıklıyor.

       Halbuki bürokrasi; arşiv sistemi, geri bildirim mekanizması olan, vatandaşa hizmet konusunda etkin, kurumsal ve hiyerarşik bir sistemidir. Göreceli olarak iyi işleyen bir sistem olmasına rağmen bürokrasinin de eleştirilecek yanları vardır.      Mesela, üzerine düşen görevi layığıyla yerine getirmeyip, vatandaşa tepeden bakan; iş yapmaya gelince kaplumbağa hızıyla hareket edip mesaisi bitince ışık hızıyla işi bırakan sorumsuz kamu çalışanları. Sorumsuzluğu alışkanlık haline getiren kamu çalışanları yüzünden hem vatandaşın devlet kurumlarına saygısını azalıyor hem de görevini düzgünce yerine getiren mesai arkadaşlarının imajını olumsuz yönde etkiliyor. Vazifesini iyi yapmayanlar yüzünden devlet kurumlarını acımasızca eleştirmek pireye kızıp yorgan yakmaktan başka bir şey değildir. Meslek etiği ve liyakat konusunda nesnel adımlar atılmasıyla eleştirilerin sona erdirilmesi işten bile değildir.

       Bürokrasinin insan nedenli aksaklığını ve yavaşlığını aşmanın mümkün olduğunu ancak biraz zaman alacağını düşünüyorum. Görevini iyi yapan kamu çalışanları yetiştirerek, personele etik konusunda etkili eğitimler vererek, teknolojiyi doğru kullanıp iletişim unsuruna daha fazla özen göstererek bürokrasideki aksaklıkların önemli ölçüde giderilebileceği inancındayım.

 
Toplam blog
: 93
: 87
Kayıt tarihi
: 25.02.19
 
 

     TCDD'de makine mühendisiyim. Sanatın iyileştirici gücüne inanan bir insanım.    ..