Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '17

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Bursa'da Bir Gün - 1

Bursa'da Bir Gün - 1
 

     Bursa' da yaşayan birisi olarak Bursa' yı yazmak istedim. Bursa' nın güzelliklerini anlatmaya çalışacağım. Umarım beğenirsiniz. Bursa' ya gezmeye gelmeyi düşünen arkadaşlara önbilgi olabilir. 

     Aracımızı Tophane Bölgesinde bir yere park ediyoruz. Tabii park yeri bulabilirsek. Bu biraz zahmetli bir iş. Araçtan kurtulduktan sonra;

1- Tophane Parkı

     Bursa' nın en güzel izlendiği yerlerden birisidir. Girişinde Osmangazi ve Orhangazi türbeleri bulunur. Osmangazi Söğüt' te vefat ettiği zaman babası Ertuğrul Gazi' nin türbesine gömülmüş ve daha sonra Bursa' ya getirilmiştir. Park içinde bulunan saat kulesi ilk olarak Sultan Abdulaziz döneminde yaptırılmıştır. Parkın uç kısmında Bursa' nın güzelliklerini yukarıdan izleyebileceğimiz, manzaranın keyfini çıkartabileceğimiz seyir terası bulunmaktadır. 

     Tophane Parkı ziyaretimizin ardından aşağıya doğru yürümeye başlıyoruz. Saltanat Kapı ve Balibey Han önünden geçerek Ulu Cami' ye geliyoruz.

2- Ulu Cami 

      Yıldırım Bayezid tarafından 1396 yılında yapımına başlanmış ve 1399 yılında tamamlanmıştır. Yirmi kubbe ile örtülü ve ortasında onaltı köşeli büyük mermer bir şadırvan bulunmaktadır. Caminin doğu-batı ve kuzey cephelerinde olmak üzere 3 kapısı bulunmaktadır. Minberin doğu yakasında Güneş Sistemi, batı yakasında Galaksi Sistemi yer alırken gezegenlerin büyüklük oranları ve yörüngeleri gerçek oranlarla örtüşür. İçindeki şadırvanı, tüm uzay sisteminin oymacılıkla işlendiği duvarları, sanatının doruklarındaki hat sanatı eserleri, yanındaki havuzlupark ve kapalı çarşı ile Bursa' nın göz bebeğidir.  Meşhur Karagöz ve Hacivat bu caminin inşaatında çalışmıştır. 

     Ulu Cami' den çıktıktan sonra Ulu Caminin batısında yer alan Havlucular Çarşısını geziyoruz. Tarihte Köfüncüler Çarşısı olarak ta bilinir. Kapalı Çarşı nın girişinde bulunur. 

3- Kapalı Çarşı

      Kapalı Çarşı Bursa çarşısının en eski bölümünü oluşturur. 15. yüzyılın ilk yarısında Uzun Çarşı olarak adlandırılmıştır. Küçük işyerleri bulunur. Bu çarşıda keyif alarak gezebilecek, aynı zamanda alış-veriş yapabileceğimiz, ağırlıklı olarak kuyumcu ve giyim esnafına ait dükkanların bulunduğu bir çarşı olarak hizmet vermektedir. 

4- Koza Han

     Kapalı Çarşı da gezerken çay molası vermek üzere Koza Han' a giriyoruz. Koza Han II. Bayezid tarafından 1490 yılında yaptırılmıştır. Asırlık çınar ağaçlarının gölgesinde nezih bir ortam sunan Koza Han, çayımızı yudumlayıp, sohbet etmek için eşsiz yerlerden biridir. 

     Bursa yolcularına iyi eğlenceler dileyerek şimdilik Bursa gezimize burada ara veriyoruz. 

 

 
Toplam blog
: 2
: 133
Kayıt tarihi
: 25.10.17
 
 

Gezgin ..