Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mayıs '10

 
Kategori
Turizm
 

Bursaspor- şampiyonlar ligi turizmi

Bursaspor- şampiyonlar ligi turizmi
 

Şampiyon oldunuz. Tarih yazdınız. Bütün Türkiye sizinle mutlu oldu, gurur duydu.

Fanatik bir Fenerbahçe taraftarıyım, ama ben de gizliden sevindim. En azından ezeli rakiplerimizden birisine değil, sevdiğim bir Anadolu Kentine gitti kupa.

Şimdi sokaklarda eğlenme ve coşma zamanı. Helal olsun.

Ama, sizin için gündem farklı.

Hemen zafer sarhoşluğunu atlatıp bu başarıyı Bursa’nın geleceğine bir yatırım fırsatına dönüştürmek için çalışmak durumundasınız.

Öncelikle, bu şampiyonluğun tesadüfe bağlı olmadığını kanıtlamak için bir sonraki başarıya odaklanma zorunluluğu var.

Türkiye liglerinde bir şampiyonluktan bahsetmiyorum.

Daha ötesi…

Önce gruptan çıkmak…

Yine de daha ötesi…

Çeyrek finale kadar yürümek, hatta koşmak…

Gidebildiğiniz yere kadar.

Elinize geçen fırsatı doğru ve bütün boyutları ile okumak gerekiyor. Bence ilk boyutu Bursa’nın ve Bursaspor’un Avrupa’nın gündemine girmesidir. Bu bir ölçüde gerçekleşti. Avrupa’nın bütün spor medyası sizi ve başarınızı manşetlere taşıdı.

Ama geldi ve geçti. İnsanlar okudular, takdir ettiler ve unuttular.

Asıl fırsat gruplarda ve eğer başarırsanız finallerde yatıyor. Daha doğrusu muhtemel rakipleriniz ve onların Dünya futbolundaki popülaritesinde.

Barcelona… Manchester United… Chelsea… Arsenal… Bayern Münih… Milan… İnter… Sevilla… Lyon… Real Madrid… Roma… Valencia… Werder Bremen.

Duyguları aklının önünde uçmayan bir teknik direktörünüz var. Mutlaka hesaplarını yapıyor ve önüne gelen muhteşem fırsatı o da idrak ediyordur.

Ama sizin fırsatınız bambaşka.

Hayal kurmalısınız.

Bursa Atatürk Stadı’nda Real Madrid… İkinci maç ve Bursaspor olmazı olduruyor, Real’i kupanın dışına itiyor. Zor mu? Evet. Olanaksız mı? Hayır.

Yukarıda saydığım rakiplerin içinden üç tanesi ile Bursa’da üç maç yapacaksınız. Üç maçınız da rakip sahalarda olacak.

Bursa’daki maçlarınıza binlerce rakip takım taraftarı gelecek.

Maçlarınızı bütün dünyada milyonlarca insan izleyecek. Medya ve televizyonlar günlerce, haftalarca Bursa’dan bahsedecek.

İşte tam da bu Bursa’nın dünya turizminin vitrinine çıkması için Tanrı’nın size bir lütfudur.

Bursa’nın turizmde bir dünya markasına dönüşmesi için heybesinde gerekenden kat be kat fazlası vardır, eksiği yoktur.

Bursa binlerce yıldır hem Asya hem Avrupa’dır.

Hititler, Lidyalılar, Frigyalılar, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Bursa’ya binlerce yılın öyküsünü yazmıştır. Bu öyküler her bir taşında, sokağında yazılıdır.

Antik çağın Prusa’sı bugünün Bursa’sı işte…

Termaliniz var…

Adı üstünde, Yeşil Bursa…

Deniziniz var…

Uludağ’ınız da…

Havaalanı mevcut…

Kültür her ne anlama geliyorsa, hepsi sizin Kentinizde var.

Şimdi helva yapma zamanı. Hem de en tatlısından.

Sayın Vali,

Hemen yarın Kentin turizmcilerini, sivil dinamiklerini, taraftar birliklerini, yöneticileri toplayıp bu vizyonu ortaya koymak ve yakın geleceği planlamak durumundasınız.

Muhteşem bir konukseverlik için bütün Kent hazır olmalı. Zaten bu özellik tarihi mirasınızda var. Hayata geçirmelisiniz.

Grup ve final maçları için Bursa’ya gelecek on binlerce taraftar, otellerinizin hizmet kalitesinden, sokaklarda gördüğü hüsn-ü kabulden, Bursa’nın hakiki İskender’inden, kestane şekerinden, manzarasından, Kentin sıcacık enerjisinden sarhoş olmalı, daha önce neden gelmediklerini kendilerine defalarca sormalı, geç kalmış olmanın pişmanlığını iliklerine kadar hissetmeli.

Bilgi artık yeryüzünde birkaç dakika içinde bir tam tur atıyor.

Her maçtan sonra yüz milyonlar facebook’ta, twitter’de, daha onlarca sosyal medya platformunda Bursa’dan bahsetmeli… Gruplar kurmalı… Dünya’da Bursa fanatikleri ortaya çıkmalı, sizi anlatmalı…

Kentinizi, futbol takımının başarısını ve centilmenliğinizi…

Maçlar boyunca Dünyanın sayılı kanalları yayın için Bursa’ya gelecek. Sayın Belediye Başkan’ı, lütfen o bizi hayran bırakan alçakgönüllülüğünüz ile kanalların sorumlularına bizzat ev sahipliği yapın.

O gün sizin ev sahipliğinizden etkilenecek olan o yayın sorumluları, Uludağ’ın havasından, Erikli suyundan, İskender’den, Yeşil Bursa’dan, Osmanlı’nın ilk Başkentinden sarhoş olacaktır. Bundan emin olun.

Başka bir zamanda böyle bir reklam için onlarca milyon usd harcamak gerekir, ama daha etkin ve bedava reklam fırsatı ayağınıza geldi. Lütfen değerlendirin.

Size konuk gelecek futbol takımlarının yöneticileri, futbolcuları, teknik ekibi de tatil yapar. Bunu unutmayın. Bir sonraki tatil için Bursa’mızı tercih etmelerini sağlayabilirsiniz.

Beş yıl sonra bütün Dünyanın tanıdığı ve tatil için tercih ettiği Bursa ateşi o maçlardaki minik kıvılcımlardan ortaya çıkar.

Sayın Belediye Başkanı,

Aman öncelikle esnafa göz kulak olun. Fırsat bu fırsat kolaycılığına kaçmasınlar. Yıllarca Bursa’yı ziyaret edip sizlere para kazandıracak insanları daha ilk gelişlerinde şişirilmiş fiyatlar ile hayal kırıklığına itmesinler.

2010/2011 Şampiyonlar Ligi, Bursa’yı 22 yüzyıla fırlatacak bir ekonomik mancınık olabilir.

Ya da birkaç on yıl sonra dedelerin torunlarına ah çekerek anlattığı bir masal.

Bir varmış bir yokmuş dememek için karar sizin.

Yılda on milyon turistin, termal, welness, kültür, spor, deniz, kayak, kongre, ekoturizm, için geldiği bir Bursa hayal edin.

Gerisi gelir.

 
Toplam blog
: 34
: 682
Kayıt tarihi
: 01.07.06
 
 

Hiç bir şey göründüğü gibi değildir. Olmamalı da. Biraz beynimizi yormalıyız. Dayatılan hiç bir dogm..