Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Burun (deviasyon) ameliyatlarında doğru bilinen yanlışlar

Burun tıkanıklarının en büyük sebebi bizim deviasyon olarak adlandırdığımız, burnu ikiye ayıran kemik-kıkırdak duvarın eğriliğidir. Buna sıklıkla “burun eti” olarak bilinen ve burun içindeki havanın nemlendirip ısıtılmasını sağlayan konkaların büyümesi eşlik eder. Bu iki durum doğal olarak burun içindeki hava koridorunu daralttığı için burun tıkanıklıkları baş gösterir.

 

Deviasyonun ameliyat harici tedavisi yoktur. Bu amaçla yapılan “septoplasti” ameliyatlarında büyük çoğunlukla burun içinden yapılan kesilerle kıkırdak ve kemikteki eğrilikler düzeltilir, genellikle büyüyen konkalara da müdahale edilerek tıkalı hava yolu açılır. Bazen aynı seansta “rinoplasti” dediğimiz burun şeklini değiştirmeye yönelik ameliyat da eklenebilmektedir. 

 

Biz bu yazımızda sadece “septoplasti” ameliyatına dair yanlış bilinenleri inceleyeceğiz

 

1- Ameliyat sonrası göz altlarında morluklar, yüzde şişlikler oluyormuş

 

Yanlış. Burun içindeki eğrilikleri düzeltmeye yarayan septoplasti ameliyatlarında göz çevresinde, morluklar ya da yüzde şişlikler oluşmaz. Bu tür etkileri genelde burnun dış şekline de müdahale ettiğimiz rinoplasti ameliyatlarında görebilmekteyiz, estetik burun ameliyatında şişlik ve morluk oluşsa da kısa süreli olmakta genellikle ameliyatı takiben hafta içerisinde düzelmektedir.

 

2- Ameliyat sonrası iyileşme çok geç oluyormuş. 

 

Yanlış. Septoplasti ameliyatı sonrası iyileşme kişiye göre farklılık göstermekle beraber genel olarak oldukça hızlıdır. Hastalar ameliyat sonrası genellikle bir kaç gün içinde rutinlerine dönebilmektedir. Nefesteki değişim ilk günden hissedilebilmekle beraber ikinci haftadan sonra burundaki açıklık en yüksek seviyeye çıkmaktadır.  

 

3- Burun ameliyatı olanlarda belirli bir süre sonra şikayetler geri dönüyormuş

 

Yanlış. İyi yapılan bir septoplasti operasyonu sonrası şikayetler genellikle tekrarlamaz. Eksik, yetersiz cerrahi, ya da uygunsuz yöntem seçimi sonrası şikayetler beklendiği kadar düzelmeyebilir. Bunun yanısıra bazen allerjik bünyelerde küçültülen ameliyat esnasında konkaların tekrar büyüdüğü görülebilmektedir, ancak bunun ameliyat başarısı ile ilişkisi bulunmamaktadır. 

 

4- Burun ameliyatı esnasında yerleştirilen tamponlar çekilirken çok acı çekiliyormuş

 

Yanlış. Aslında artık yanlış diyelim, zira bundan takriben 20 yıl önce yapılan burun ameliyatında konan tampon materyalleri ve yöntemler bu tür ağrılara sebep olabiliyordu. Ne var ki ameliyat yöntemleri ve teknolojideki gelişmeler bizi ve hastalarımızı oldukça rahatlattı. Artık ameliyat bitimde burun ortasındaki duvarı dikişlerle sabitlediğimizden çok nadir tampon kullanıyoruz. İhtiyaç halinde bile çoğunlukla eriyip jele dönen ve alınması gerekmeyen materyaller, ya da esnek silikon plaklar koyuyoruz. Bunlar da ameliyat sonrası hastalarımızın konforunu bozmuyorlar. 

 

5- Burun ameliyatı sonrası ilerleyen dönemlerde burun ucunda düşme olabiliyormuş.

 

Yanlış. Tıpta her tedavi ve her ameliyat onyıllar, bazen yüzyıllar sonrasında oluşan kurallara bağlı kalınarak yapılır. Septoplasti ameliyatı için de belirlenmiş kurallar mevcuttur. Burnun taşıyıcı destek noktalarına saygı duyularak yapılan ameliyat sonrası burunda düşme ya da çökme gibi komplikasyonların olması mümkün değildir. 

 

Sonuç olarak iyi planlanmış ve iyi uygulanmış bir deviasyon ameliyatı (septoplasti) kısa süren bir işlem olması yanında, kısa vadede sonuçlarını gördüğümüz ve hastalarımızın hayat kalitelerini yukarıya çekmeyi başardığımız bir ameliyattır. 

 

Op. Dr. Ahmet Erdem Kılavuz

Kulak Burun Boğaz Uzmanı

Soru ve önerileriniz için tıklayınız

 
Toplam blog
: 4
: 97
Kayıt tarihi
: 13.10.16
 
 

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı ..