Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '15

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Burun Eğriliklerinde Tek Çözüm Ameliyat mıdır?

Burun Eğriliklerinde Tek Çözüm Ameliyat mıdır?
 

 
Halk arasında kemik ya da kıkırdak eğrilikleri veya tıbbi adıyla septum deviasyonu olarak adlandırdığımız durum, burun tıkanıklığı şikayetine yol açan nedenler arasındadır. Septum Deviasyonu” burun orta bölümünün eğri olması anlamındadır, ameliyatının adı da “Deviasyon Ameliyatı”, "SMR" ya da “Septoplasti” olarak bilinir. Hastalar burunlarının içindeki eğrilikleri çoğu kez bir gribal durum için başvurdukları hekimin muayenesi sırasında öğrenir. Bu andan itibaren çoğu hasta gelecekte bir burun ameliyatının gerekli olup olmayacağı endişesine sahip olmuş olur. Hastaların bazıları ameliyat veya narkoz konusundaki korkuları nedeniyle bu konuyu anında kapatırken, bazıları da ikinci hatta üçüncü görüşler için doktor doktor gezerler.
Hastanın burun tıkanıklığının şiddeti, burnundaki eğriliğinin derecesi ve yeri çok önemlidir. Örneğin deviasyonu olduğu halde burun tıkanıklığı olmayan bireyler de olabilir. Burun içerisini bir labirent gibi düşünmek bu konuyu anlamanıza yardımcı olabilir; yani burun içinde hava akımının sapabileceği alternatif yollar-pasajlar vardır. Bu yolların dar olduğu yerlerdeki hafif eğrilikler ciddi tıkanıklığa yol açarlarken, geniş yollardaki şiddetli eğrilikler belirti dahi vermeyebilir. Dolayısı ile bir burun eğriliğinin/deviasyonun tedavi gerektirip gerektirmediği en başta hastaya ne kadar rahatsızlık verdiği ile ilişkilidir.
Burun tıkanıklığına neden olabilecek başka hastalıklar veya burun içi bozukluklar da vardır. Burun eğriliği tek başına ya da bunlarla beraber de olabilir. Bu durum olumsuz gibi gözükse de, eğer eğrilik şiddetli değilse ve diğer sorun ilaçlarla tedavi edilebilecek bir durumsa, ameliyattan kaçınmak söz konusu olabilir. Örneğin alerjik nezle veya burun etleri (konka) gibi yumuşak dokuların şişmesi ile tıkanıklık yapan hastalıkları tedavi ettiğimizde burun eğriliğini ameliyat etmeyebiliyoruz. 
Günümüzde burun ucundan geniz boşluğuna kadar ayrıntılı görmemizi sağlayan ince endoskoplara sahibiz. Bu sayede sadece deviasyonu değil, tüm anatomik bozuklukları ve içeriyi kaplayan dokunun sağlığını gözle görebiliyoruz. Yine operasyon planlaması sırasında başvurduğumuz tomografik incelemeler ile, daha sonra tekrarlamalara yol açabilecek örneğin sinüzit hastalığı gibi sürpriz durumların gözden kaçmasını da önlemiş oluyoruz. Yani bu işin sırrı tanıyı doğru koyabilmektir.
Herşeye rağmen ameliyat kaçınılmaz bir durumsa tercih Septoplasti olmalıdır. Septoplasti ameliyatı aslında eğri kısımların çıkartılması yerine düzeltilmesi ve düzenlenmesini ifade eder. Böylelikle hastanın kendi dokuları korunarak operasyon yapılmış olur. Bu teknik daha titiz bir çalışma ve incelik gerektirdiğinden klasik "SMR" ameliyatına göre biraz daha uzun sürebilir. Deviasyon ameliyatları genellikle burun içerisinden yapılır, eğriliğin yerine göre kullanılan teknikler ve araçlar farklıdır. Dışarıdan burun eğriliği de olan ya da estetik müdahale talep eden hastalarda ise açık teknikle ya da rinoplasti ameliyatı ile beraber yapılması tercih edilir. Bu tip ameliyatların başarısı, iyi yapılmasının yanında, hemen her zaman burun içerisindeki olası diğer bozuklukların ve işlev sorunlarının farkedilmesi ve beraber ele alınması ile sağlanabilir. Bunun için de Kulak Burun Boğaz gibi geniş kapsamlı bir branş içerisinde ilave olarak özellikle Endoskopi ve Burun-Sinüs hastalıkları üzerine yoğunlaşmış olmanın avantajı büyüktür.
 
 
Toplam blog
: 38
: 265
Kayıt tarihi
: 03.11.14
 
 

Operatör Doktor Atilla Şengör, Etiler'deki muayenehanesinde genel Kulak Burun Boğaz hastalıkları ..