Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

DR İSMAİL BAYRAM ESTETİK CERRAHİ UZMANI

http://blog.milliyet.com.tr/burunestetigisacekimi

16 Mart '08

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Burun estetiği, estetik burun ameliyatı

Burun estetiği, estetik burun ameliyatı
 

Beğenmediğiniz bir burunla ömür boyu barışık yaşamak zorunda değilsiniz.


AMELIYAT ÖNCESİ

Felsefe

Bilmek, yaşamak demek değildir. Estetik burun ameliyatını yaşamış biri olarak, hem hekim hem de hasta gözüyle sizlerle paylaşabilme şansına sahip olduğumu düşünüyorum.

Estetik yaptırmak günah mı?

Hastaların bir kısmı bunu açıkça sormaktadır. Bazıları da belki bu konuda düşünce düzeyinde rahatsızlık duymakta fakat dile getirememektedir. Benim bu konudaki kişisel düşüncem; başkasına zararı olmayan, sizin mutluluğunuzu ve yaşam kalitenizi yükseltecek bir müdahalenin günah olmadığı yönündedir.

Bununla ilgili olarak Kur'an'ın Türkçe Çevirisinden aldığım ayetleri sizlerle paylaşmak istiyorum. A'raf Suresi (7/39. Sure) 31.Ayet: Ey Ademoğulları! Tüm mescitlerde süslü, güzel giysilerinizi kuşanın..., 32.Ayet: De ki; Allah'ın kulları için çıkardığı süsü, güzel ve tatlı rızıkları kim haram etmiş? Secde Suresi (32/75. Sure) 7.Ayet: Yarattığı her şeyi güzel yaratmıştır. Mümin Suresi (40/60. Sure) 64.Ayet: sizi yaratıp donattı ve görünüşünüzü güzel yaptı... Teğabün Suresi (64/107. Suresi) 3.Ayet: sizi biçimlendirdi ve görünüşlerinizi güzel yaptı. Bakara Suresi (2/92. Sure) 195.Ayet: Güzel düşünüp güzel işler yapın. Çünkü Allah, güzellik sergileyenleri sever.

İdeal

Ben güzele güzel demem, güzel benim olmayınca. Sizin için en iyisi, sizin olandır.

Her yüzün kendine özgü dokusu ve yapısı vardır ve hiçbir yüz diğerine benzemez. Başkasında güzel görünen bir burun sizin yüzünüze yakışmayabilir.

Sizin yüzünüz için en iyi burun yine sizin şuan sahip olduğunuz burundan yapılacaktır.

Güzel bir burun, yüzle uyum içinde olmalıdır. Sonradan yerleştirilmiş yabancı bir konuk gibi yüzünüzün ortasında durmamalıdır.

İsteklerin sınırı yoktur. Hastaların çoğunluğu doğal ve güzel bir buruna sahip olmayı ister. Burnun doğallığı, ameliyattan önce sizi tanımayanların burnunuzdaki değişikliği fark etmemesidir. Burnun güzelliği ise izafidir ve buna kesin sınırlar çizilemez.

Her hekim hastası için en iyisini ister. Bu ameliyatın sonuçları sizin kadar hekiminizi de etkileyecektir.

Beklentiler

Kusurluk arzusu, doğamızın bir sonucudur. Beğenmek ve beğenilmek doğal bir olgudur ve ruhumuzu besleyen sevginin kaynağıdır. Bu yüzden öz beğeni ile başlayan samimi bir sevgi, öz saygıya dönüşüp diğer insanlara ulaşınca mutluluk iksiri olur.

Gerçekçi olun. Hoşlanmadığınız bir burun ile hayat boyu barışık yaşamak zorunda değilsiniz. Çıkartıp kenara koyarak en iyisi ile değiştiremediğiniz; ancak elinizdekilerden bir şeylerin yapılabildiği burun ameliyatlarında mükemmeli isterken, gerçeği kabullenecek kadar da olgun olmalısınız.

Burun yüz estetiğinde önemlidir. Kötü bir burun güzel bir yüzün görüntüsünü bozabilir. Fazla dikkat çekmeyen yüzünüzle uyumlu bir burun size hoş bir hava verir. Bu ameliyat bütün sorunlarınızı çözemez fakat öz güvenizi artırabilir. Daha başarılı ve mutlu olmanızı sağlayarak yaşam kalitenizi yükseltebilir.

Adaylar

Burnunuzda nefes alma ve koku probleminiz varsa; septoplasti ameliyatının yanında burun estetiği de (rinoplasti) olabilirsiniz.

Aynada kendinize baktığınızda burnunuzun yüz estetiğinizi bozduğunu düşünüyorsanız. Burnunuzda eğrilik varsa. Burnunuz yüzünüze göre uzun veya kısaysa. Burnunuzda kemer varsa. Burun ucunuz çok büyük veya sivriyse. Daha önce geçirdiğiniz burun ameliyatlarına bağlı şekil ve solunum problemleriniz varsa. Birisiyle konuşurken burnunuzdaki soruna dikkat ettiğini düşünüyorsanız, bir iş yaparken burun sorununuz aklınıza geliyorsa ve sizi rahatsız ediyorsa. Ruhsal ve bedensel olarak sağlıklıysanız ve ergenlik dönemini (17-18 yaş) geçmişseniz estetik burun ameliyatı için aday olabilirsiz.

Kaygılar

Burun estetiği, bilgi, deneyim, yeteneğin yanında sanatsal bir heykeltıraşlık da ister. Nasıl olacak? Kötü olur mu? İstediğim sonucu alabilecek miyim? Bu endişeleri yaşamış biri olarak size şunu söyleyebilirim. Hiçbir burun estetiği, deneyimli bir plastik cerrahın elinde eskisinden daha kötü olmaz. Nadiren (%5-10) küçük ikinci bir rutuşa gerek olabilir. Bu çoğu zaman basit ve kısa bir müdahaledir.

Anesteziden uyanama korkusu. Bütün cerrahi girişimler küçük de olsa risk taşır. Bütün bunlar günümüz Türkiye'sindeki trafik kazaları riskiyle kıyaslanamayacak kadar azdır.

Ağrı korkusu. Estetik burun ameliyatlarındaki ağrı çok azdır ve hafif sızlama, hafif baş ağrısı şeklindedir. Bunlar da ilaçla kontrol altına alınabilir.

Hayatın kendisi risklidir. Bu; elektrik çarpar diye lambayı yakmamak, kaza olur diye arabaya binmemek gibidir.

Eline diken batma riskini göze almayan gülü koklayamaz.

Öneriler

Burnunuzla ilgili estetik kaygılarınız varsa, septoplasti ameliyatını estetik burun ameliyatı ile birlikte olmalısınız. Estetik burun ameliyatında, burnunuzu şekillendirme ve desteklemede kullanılan septum kıkırdağı sizin için elmas kadar değerlidir. Bu değerli dokunuzun ziyan olmasını istemiyorsanız mutlaka deneyimli bir plastik cerrahın görüşüne başvurmalısınız.

Estetik burun ameliyatını, hastane koşullarında ve genel anestezi ile olmalısınız. Bu sizin sağlınız ve ameliyat konforunuz için daha iyidir. Lokal anestezi ile yaşayacağınız deneyim, hayatınız boyunca hatırlayacağınız hoş olmayan bir anı haline gelebilir. Çağdaş tıbbın sunduğu imkanlardan faydalanmak herkesin en doğal hakkıdır. Lütfen bu lüksü kendinizden esirgemeyin ve hekiminizden isteyin.

AMELIYAT

Estetik Burun Ameliyatı (Rinoplasti), plastik cerrahinin en çok yapılan en zor ameliyatıdır. Sonucu etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar; cerrahınızın deneyim ve yeteneği, burnunuzdaki bozukluğun derecesi ve önceden geçirdiğiniz burun ameliyatları, ameliyat sonu öneri protokolüne uyumunuz, doku iyileşmeniz vb. olarak sıralanabilir.

Bu ameliyatın genel anestezi ile düşük tansiyon altında yapılması idealdir. Hekim ve hastanın ameliyat esnasındaki rahatlığı başarı oranını yükseltecektir. Ameliyat süresi yaklaşık 2-3 saattir. Size bu süre uyuyacağınız için 2-3 dakika gibi gelecektir.

AMELIYAT SONRASI

Burnunuzu darbelerden korumak ve burnunuza dokunmaktan sakınmak ameliyat sonrası en önemli kuraldır.

Hafif bir ağrı, bulantı, kusma gibi şikayetler ilaçlarla kontrol altına alınır. Başınızı yüksekte istirahat etmeniz sıkıntılarınızı azaltacaktır.

lk 4-6 saat yiyip içemeyeceksiniz. Ağzınızda oluşabilecek kuruluk için dudaklarınızı ıslatabilirsiniz. Beslenmeye hafif sulu gıdalara başlamanız önerilir.

İlk iki gün burundan hafif kanlı bir sızıntı olabilir. Dışkınız yuttuğunuz kanlar yüzünden siyaha boyanabilir.

Burun içindeki küçük tamponlar ikinci günde; üzerindeki alçı atel ise 7-10. günlerde alınır. Yüzünüzdeki şişlikler 3-5 günde, morluklar ise iki hafta içinde geçer. İlk 2 ay gözlük kullanmamalısınız. Burnunuzun son şeklini alması 6 ayı bulacaktır.

İlk görüntünüze alışamayabilirsiniz. Bu sabır ve zaman ister.

Lütfen yeni yüzünüze alışmak için kendinize zaman tanıyın.

Değerlendirme

Hiçbir yüz ve burun diğerine benzemediğine göre bu konuda kesin bir şeyler söylenemez. Yine de bir şeyler söylemek gerekirse (iyileşmeniz tamamlandıktan sonra):

- Ameliyattan önce sizi tanımayanlar burnunuzdaki değişikliği fark etmiyorsa.

- Sizi yıllar önce görmüş ama iyi tanımayan birisi, siz de bir değişiklik olduğunu söylüyor fakat ne olduğunu bilemiyorsa.

- Aynanın karşına geçip kendinize baktığınızda (sonuç hayalinizdeki gibi olmasa bile) eskisinden daha iyi olduğunu düşünüyorsanız.

Burun estetiğiniz başarılıdır, denebilir. Artık kendinize ve hayata daha mutlu olarak gülümseyebilirsiniz.

İLETİŞİM: 0532 301 17 37

http://www.estetiksite.com

 
Toplam blog
: 7
: 1903
Kayıt tarihi
: 05.03.08
 
 

Estetik Cerrahi Uzmanı - 1971 Giresun'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini burada tamamladı. Üniversi..