Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '11

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Burun Estetiği (Rinoplasti)

Burun Estetiği (Rinoplasti)
 

BURUN ESTETİĞİ (RİNOPLASTİ) 

Ülkemizde son yıllarda artan estetik ameliyatlarında en çok sayısı artan ameliyatlardan birisi olan burun estetiği hakkında internette bir çok bilgi bulunmakta ve neredeyse her plastik cerrahın olduğu hastanelerde bu ameliyatlar rahatlıkla yapılabilmektedir. 

KİMLER OLMALI ? 

Doğumsal burun gelişimi yetersiz veya darbe sonucu şekli kötü hale gelen burunlar kesin estetik adayı burunlardır. 

Estetik herkesin bildiği gibi kişiye has bir durumdur ve toplumdaki genel kanıya bağlı olarak kötü burun iyi burun ortaya çıkmıştır. Burun herşeyden önce nefes alma organı, koku alma organı ve yüzün ana temasını oluşturan bir organdır. 

Ameliyat olmak isteyen kişi öncelikle burun ile ilgili problemlerini sıralamalı ve kendisini rahatsız eden asıl probleme odaklanmalıdır. 

Nefes almakta zorluk? 

Şeklinde beğenmediği ana unsur ? 

Kişi burun şeklinden rahatsız ise bir plastik cerraha başvurmalı ve kesin kararlı ise bu ameliyatı olmalıdır. Burun şekli değişimi ile birtakım sosyal sorunların çözüleceği kanati hastada uyanmamalı ve bu şekil değişikliğine aşırı umutlar yüklenmemelidir. 

NEFES ALMA PROBLEMİM VAR, ESTETİK OLMAM BU DURUMUN DÜZELTİLMESİ İÇİN ŞART MI ? 

Nefes alma problemi çözümü için burun ameliyatı olunması gerekir ancak bu estetik ameliyat değildir. Kişinin burnunun şekliyle nefes alması ilişkili değildir. Nefes almayı etkileyen ana unsurlar dışardan görünmeyen burun içi yapıların şekilleridir. 

Nefes alma problemi olan bir hasta sağlık sigortası var ise ücret ödemeden bu problemini çözebilir ve ameliyat çıkışı eski burnunun şekli değişmeden bu şikayetinden kurtulabilir. Çünki septoplasti denen nefes açma ameliyatlarında sadece iç yapılara dokunulur. 

Bizim hastalarımız çoğunlukla nefes alma problemi olan ancak bu ameliyatı olacağı esnada burun şeklininde düzeltilmesini isteyen kişilerdir ki bu kişilerin avantajı aynı ameliyat süresi içerisinde her iki ameliyatı olmuş ve bir kez sıkıntı çekmiş olur ayrıca da normal estetik ameliyatlara göre sağlık sigortasına daha az ücret ödemiş olurlar çünki nefes açma ameliyatı dediğimiz septoplasti operasyonu sağlık sigortasınca karşılanmaktadır. 

AMELİYAT SÜRESİ  

Yönteme göre, cerrahın tecrübesine göre, kişinin burnunun karmaşıklığına göre yaklaşık 2-4 saat arası sürmektedir. Hastanın ameliyathaneye alınıp uyutulması ve uyandırıldıktan sonra bir süre gözlenmesinide bu süreye katarsak ortalama 3-3, 5 saat sürmektedir. 

Kapalı burun ameliyatları açık burun ameliyatlarına göre yaklaşık 1 saat daha kısa sürmektedir. 

YATIŞ SÜRESİ  

Devlet hastanelerinde ve tıp fakültelerinde 1 gün sonra, özel kliniklerde 1 gün sonra yatış süresi veya aynı gece taburculuk olabilmektedir. 

AĞRI  

Ağrı her ameliyatta olduğu gibi burun ameliyatında da olmakta, özellikle ilk 24 saat aşırı boyutta olmakta ancak hastanede yatan hastalarda uygun ağrı kesici iğnelerin yapılmasıyla şikayet görülmemekte, taburculuk sonrasıda verilen ağrı kesiciler ile şiddeti azalan burun ağrısının önüne geçilebilmektedir. 

TAMPON - ALÇI  

Burun ameliyatlarında şekillendirme amaçlı burun kemiği kırıldığında yeni şeklin korunması amaçlı burun alçısı kullanılmalı ve içerideki kanamayı kontrol altında tutabilmek amacıyla burun tamponu uygulaması yapılmalıdır. 

Alçı genellikle 2-3 kez değiştirilir ve bu süreç ortalama 2 hafta sürmektedir. Ameliyat sonrası meydana gelen şişlikler zaman içerisinde azaldığından mevcut alçı bollaşmakta ve işe yaramaz hale gelmektedir. Bu yüzden alçı değişimleri yapılmaktadır. 

Tampon 3-7 gün arası kanama riski ile doğru orantılı olarak tutulmakta ve süreç bitimi çıkarılmaktadır. Bilinenin aksine tampon çekilmesi aşırı ağrılı olmamakta ve çıkarılma öncesi uygulanan anestezik madde içerikli ıslatmalar ile bu ağrı tamamen ortadan kaldırılabilmektedir. 

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER 

Burun ameliyatları sonrası vücut burun kemiğine darbe alınmış gibi hisseder ve bu burun kırılmasına cevap olarak bölgede ödem yani şişlik ve morluklar meydana gelir. 

Şişlikler ve morlukların %80 i ilk 2 hafta içerisinde ortaadn kaybolur, 1 aylık süre sonrası burun % 95 mevcut şeklini alır, 6 aylık süre sonrası ise son şekline ulaşır. 

İlk 1 aylık süreç önemli olmaktadır ki bu süreç içerisinde burun şeklini korunması amaçlı darbelerden uzak durulmalı, yan yatmamalı, gözlük takmamalı ve aşırı burun sümkürücü hareketlerden kaçınılmalıdır. Bu önlemlerin mantığı burun kemiğiniz kırıldığı için, kemik iyileşme süreci yaklaşık 1 ay sürmekte bu süreç içerisinde dayanıksız olan burun kemiği mevcut şeklini çok kolay kaybedebilmekte hatta bu yüzden ilk 2 haftalık süreçte alçı ile dolaşılmaktadır. 

AMELİYAT KAÇINILMAZ SONUÇLAR DOĞURUR MU? 

Burun ameliyatları basit gözüken ancak estetik sonucun mükemmelliği açısından yoğun tecrübe gerektiren karmaşık ameliyatlardır. 

Günümüzde cerrahlar artık doğala yakın bir burun şekli için uğraşmakta bu yüzden eskiden ortaya çıkan pinokya burunlar, ucu aşırı kalkık burunlar günümüzde artık görülmemektedir. 

Burun nefes alma probleminin ameliyat öncesi yoksa ameliyat sonrasıda olmamaktadır. Estetik ameliyatda şikayet yoksa nefes alma kısmına dokunulmaz. 

Nefes alma probleminiz mevcutsa eş zamanlı ameliyatla bu kısımlarada müdehale edilir ancak konka hipertrofisi denen alerjik bünyelerde daha çok olan burun mukozal kısımların büyümesi sonucu nefes yolunun tıkandığı hastalığınız mevcutsa bu genetik yapınızdan dolayı konkalarda ameliyatdan 1-2 sene sonra bir miktar daha büyüme meydana gelebilmekte ve bu sıkıntı yaratabilmektedir. 

İKİNCİL AMELİYAT İHTİYACI 

Burun estetik operasyonlarından sonra nadir de olsa kişinin beğenmediği bir takım ayrıntılar ortaya çıkabilmekte, burun ucunda masaj düzgün uygulanmazsa bir miktar düşme meydana gelebilmektedir. 

İkincil ameliyatlar mümkünce aynı cerraha yaptırılmalıdır. İlk ameliyatdan en az 1 sene sonra yapılabilmektedir. 

İlk ameliyata göre daha kısa sürer ve ameliyat sonrası daha konforlu geçer. Burun kemiği kırılmaz ise alçı konmaz ancak tampon bu ameliyatda da kanamayı kontrol etmek için konar. 

YAŞ SINIRI 

Burun estetiği burun gelişimini tamamlamış bireylerde yapılır. 18 yaşından önce bu yüzden yapılmamaktadır. 

SAYGILAR... 

Araş. Gör. Dr. Mehmet Haşim GÜNER 

Z.K.Ü Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kliniği 

 
Toplam blog
: 15
: 20762
Kayıt tarihi
: 18.07.11
 
 

          Op. Dr. Mehmet Haşim Güner  ortaokul ve lise eğitimini memleketi olan Giresun'da il sek..