Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '19

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Burun Estetiği Ameliyatı (Rinoplasti)

Burun yüzünüzün tam ortasında olduğu için karşınızdaki kişi ile iletişim halinde iken, bakışlar ilk önce burna takılır sonra gözlere doğru dağılır, eğer burnunuzda kemer, düşüklük, eğrilik, büyüklük veya küçüklük gibi bir problem varsa, bakan kişi bakışlarını kaçırma ihtiyacı hisseder ve siz de bundan rahatsızlık duyarsınız. Bu da iletişimi koparır. Bu nedenle burun tek başına bir organ olmaktan öte kişinin sosyal ve ruhsal gelişimi için de çok önemlidir. Burun estetiği, burnundan memnun olmayanlarda şeklinin düzeltilmesine yönelik işlemlerdir. Burda burnun şekilsel bozukluğunun düzeltilmesinin yanında varsa nefes problemlerine yönelik işlemler de yapılır. Yani estetik burun ameliyatı hem estetik hem de fonksiyonel bir ameliyattır. Rinoplasti diğer adıyla burun estetiği, çoğu insanın düşündüğünün aksine 3 boyutlu kompleks yapısından dolayı yüz estetiğindeki en zor ameliyattır.

Burun Estetiğindeki Önemli Noktalar?
“Doğal güzellik yapılı olandan daha iyidir”. Bize gelen hastaların çok büyük kısmının ortak düşüncesi bu yönde. ‘Güzel olsun ama yapılmış olduğu belli olmasın’ “Tek bir mükemmel burun yoktur”. Burun tek başına ne kadar güzel olursa olsun kişinin oranlarına uyumlu değilse eğreti durur. Bu nedenle ameliyat öncesi planlama çok önemli. Mutlaka her hastanın özel koşulları değerlendirilmeli, yüz oranlarına uygun bir burun yapılmalıdır. Ameliyat öncesi dijital fotoğraf çekimi, bilgisayar ortamında çeşitli programlar yardımıyla simülasyon yapma, burnun derisinin yapısının ve kalitesinin değerlendirilmesi, yüzdeki asimetrilerin ameliyat öncesi belirlenerek bilgi verilmesi çok önemli.
 
“Dokuya saygılı bir şekilde çalışmak”. Burada da diğer ameliyatlarda olduğu gibi daha doğrusu tüm tıp öğretisinde olduğu gibi “öncelikle zarar verme” prensibine uygun çalışmak çok önemli. Kıkırdak, kemik gibi yapıları şekillendirirken zayıflatmamak için çok ince ve titiz bir şekilde çalışmak gerekir.
 
Burun Estetiğini Kimlere Yapalım?
Herhangi bir nedenle, doğumsal veya kaza ile olan, burnun şeklinden şikayetçi olan, beğenmeyen, nefes problemi yaşayan ve ameliyat olmasına engel herhangi bir hastalığı olmayan herkese bu ameliyat yapılabilir.
 
Burun Estetiği Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Burun estetiği olmaya karar verdiğiniz anda iyi bir araştırma yapmakta fayda var ve kendinize sormanız gereken başlıca sorulardan iki tanesi şunlardır:
Gerçekten ihtiyacınız var mı?
Nefes problemi de eşlik ediyor mu?
 
Artık çoğu araştırma internet üzerinden yapılabiliyor ancak yine de birkaç hekimle yüz yüze görüşmekte fayda olabilir. Eğer bir hastalığınız varsa, sürekli kullandığınız bir ilaç varsa, sigara içiyorsanız bunu mutlaka hekiminize söylemeniz gerekir. Eğer sigara içiyorsanız bunu ameliyattan en az 2 hafta önce kesmelisiniz aksi takdirde iyileşme problemi yaşayabilirsiniz.
 
Burun Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Burun Ameliyatı Teknikleri: Rinoplasti genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ortalama 2 ile 2,5 saat sürer. İkincil ve üçüncül ameliyatlarda (revizyon ameliyatları) ise kaburgadan veya kulaktan kıkırdak almak gerekebileceğinden daha uzun sürebilir.
 
En çok gelen sorulardan biri de “açık mı yoksa kapalı mı?” yapılacağıdır. Açık tekniğin kapalı teknikten farkı burnun alt kısmında yapılan küçük bir kesidir. Ameliyat sonrası süreçte genelde bu bölgede farkedilir bir iz kalmaz. Açık veya kapalı teknik kullanımı burnun yapısına ve cerrahın hangi tekniği uygun bulmasına bağlı olarak değişir.
 
Herkesin burnuna uygun tek bir teknik yoktur bu nedenle mutlaka kişiye göre planlama yapılmalı, cilt kalitesi, burnun büyüklüğü, var olan asimetriler vs mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Estetik burun ameliyatında, burunda bulunan kıkırdak ve kemik dokular çatıya zarar vermeden uygun bir şekilde küçültülüp şekillendirilir, burun üzerindeki derinin de verilen yeni forma tamamen uyum sağlayacağı düşünülür. Birçok vakada gerçekten de cilt mükemmel bir şekilde oturur ancak bazen özellikle kalın derili olanlarda veya burunda çok küçültme yapılan hastalarda deri bolluğu çok fazla olacağından iyileşme problemleri yaşanabilir.
 
Tip plasti, burun sırtı güzel olan ancak burun ucunda düşüklük, büyüklük gibi bozukluklar bulunan hastalarda yapılan burun ucu estetiği ameliyatıdır. Bu hastalarda genellikle kemik kırma (osteotomi) işlemine gerek duyulmaz, sadece burun ucu dikiş ve kıkırdak greftleriyle şekillendirilir. Septum deviasyonu, burnun ortasında bulunan ve arka tarafta kemik, ön tarafta ise kıkırdak dokudan oluşan, burnun direği diyebileceğimiz yapının yani septumun eğriliğidir, bu eğrilik nedeniyle genellikle burun deliklerinden biri tıkanır ve hasta o taraftan nefes alamaz. Eğer burnun şekli güzelse sadece bu eğriliği düzeltmeye yönelik cerrahi girişim yapılabilir. Burnun şeklinde de problem varsa estetik burun ameliyatı sırasında septum deviasyonu da düzeltilir.
 
Burun Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci?
Burun Ameliyatı Sonrası Ameliyat sonrası bir gece hastanede kalmak gerekir. Şekil verilen kemik ve kıkırdak dokuların korunması amacıyla burun üzerine plastik bir atel konulur ve burun içine ortası delik silikon bir tampon yerleştirilir. Ayrıca açık teknik yapılmışsa burun ucunda dikişler bulunur. Bu tampon ve atel ile dikişlerin tamamı 1 hafta sonra alınır. Tampon silikon olduğundan kolayca çıkartılır. Ameliyat sonrasında ödem ve göz çevresinde morluk olabilir, ameliyat sonrası 2 gün buz uygulamak, morluk giderici kremleri kullanmak bu durumu iyileştirir.
 
Ancak son yıllarda hem teknolojinin gelişmesi ve hem de  atravmatik teknikler ile ameliyat sırasında kullanılan özel ilaçlar sayesinde morluk artık çok daha az karşımıza çıkmaktadır. Ameliyat sonrası ilk haftada konulan silikon tamponun temizlenerek açık tutulması yaşam kaliteniz açısından önemli, bu sayede nefes alabilirsiniz. Başınızın en az 30 derece yüksekte olması da ödemi ve morluğu azaltır.
 
İlk 6 hafta gözlük kullanımı önerilmez ama ertesi gün lens kullanabilirsiniz. Ateli ıslatmadan duşunuzu alabilirsiniz. 1 ay kadar ağırlık kaldırma gibi sporlara ara vermek uygun olacaktır, 2-3 gün sonrasında yürüyüşe başlayabilirsiniz.
 
Burun Estetiği Sonrası Karşılaşılabilecek Problemler (Komplikasyonlar) Nelerdir?
Erken dönemde; Kanama: Ameliyat sonrasında özellikle ilk 24-48 saat içerisinde burun deliklerinde sızıntı şeklinde kanama olması normaldir, bu daha sonraki günlerde rengi açılarak 1 haftaya kadar da devam edebilir. Aşırı kanama, damlama şeklinde durmayan kanama olmadığı sürece müdahale etmeye gerek olmaz. Sizin de kanamayı arttırmamak için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır; mesela aspirin ve kanamayı arttıran ilaçları almamak, bitki çayları içmemek, yatarken başınızı yüksekte tutmak gibi.
 
Darbe alınması: Ameliyat sonrası erken dönemde darbelere karşı iyi korunmak gerekir. Hafif darbeler genelde bir problem yaratmaz ancak şiddetli olanlar içerdeki dokulara hasar vererek şeklini bozabilir. Böyle bir durumda mutlaka doktorunuz haber vermelisiniz.
 
Enfeksiyon: Enfeksiyon çok sık karşılaştığımız bir durum değildir, ameliyat öncesi ve sonrası verilen antibiyotikler sayesinde çok nadir görülür.
 
Geç dönemde; En sık gördüğümüz sorun burun şeklinin istenildiği gibi olmamasıdır. Genel olarak hastalarımıza ilk 6 ay çok yorum yapmamak gerektiğini söyleriz. Bu dönemdeki ödem ve şişlikler bizi yanıltabilir. Hastalar haklı olarak sonucu hemen görmek ister ancak iyileşme için gerekli sürenin geçmesi gereklidir. Genelde bu süre de en az 6 aydır. 6 ay sonunda ödem ve şişlikler geriler ve burun şekli oturur. Eğer şekilsel bir bozukluk varsa bu da kendini 6. ayda belli eder. Revizyon ameliyat dediğimiz ikincil ameliyatlar da bu süreden sonra, eğer cilt de yeterli yumuşaklığa erişmişse yapılabilir. Burun ucunda his kaybı yaşanabilir ama bu da yüksek ihtimalle geçicidir ve 6. ay sonunda geri döner.
 
Bazı hastalarda da solunum problemleri devam edebilir, genel olarak hastaların çoğunda ameliyat öncesi solunum problemi olmamasına rağmen veya solunum problemine yönelik girişimler yapılmasına rağmen ilk 3 ay nefes problemi yaşanması normaldir çünkü iyileşme devam etmektedir, gerek burun içi mukozasında olan ödem ve gerekse de kabuklanmalar bu soruna yol açabilir. Bu dönemde yağ bazlı burun spreyleri faydalı olabilir. Eğer nefes problemi 6 ay sonrasında da devam ederse alerji probleminiz olabilir, buna göre ilaç tedavisi uygulanabilir.


drmemetyazar.com
 
 
Toplam blog
: 9
: 42
Kayıt tarihi
: 08.08.19
 
 

Doç. Dr. Memet Yazar 1975 yılında Kars'ta doğdu, Kars Endüstri Meslek Lisesi, Elektronik Bölümünü..