Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Temmuz '19

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Burun Estetiği Ameliyatı

 Burun Estetiği – Burun Ameliyatı – Rinoplasti

Kişinin kendi burun şeklinden, görünümünden memnun olmaması nedeniyle kozmetik amaçlı yapılan ameliyatlara burun estetik ameliyatları  (tıp dilinde rinoplasti  )denilmektedir.

Burnun şekil bozukluğu bir çok nedene bağlı olarak oluşabilir. Önemli bir kısmı kalıtımsal ( ailesel ), ırksaldır ( belli bölgenin insanlarında daha fazla veya az görülebilir). Daha önceden geçirilmiş bir travma( trafik kazası, spor kazası, iş kazası vb.), doğumsal bazı hastalıklar( dudak damak yarığı, yüzde asimetriler vb.), infeksiyon hastalıkları ve en önemli nedenlerden biriside ağız, diş ve ısırım bozukluklarıdır.

Burun Estetiğinde Yaş Sınırı Var mı?
12 yaşında bütün dişlerin kalıcı olarak çıkması ile beraber yüz gelişimi yeni bir aşamaya geçer. Yüzün bütün üniteleri gibi burun gelişimide 18-23 yaşlarına kadar devam eder. Eğer alt ve üst çenedeki diş dizilimi iyi, çene kapanımları ve ısırım düzgünse yüz ve burun gelişimi daha dengeli , daha güzel olacaktır. Örneğin alt çenesi az gelişmiş bir kişinin burnunun daha uzun ve kemerli olması sık görülen bir durumdur. Az gelişen bir alt çene, yüzün iskeletsel dengeleri açısından ancak büyük burunla kompanse olabilmektedir. Aynı şekilde fazla belirgin bir alt çene, daha küçük ve basık bir burunla yüz dengesini bulabilmektedir.

Bütün vücut iskelet sisteminde olduğu gibi yüzün bütün ünitelerinin kendi aralarında bir biomekanik dengesi bulunmaktadır ve gelişimleride bu dengeye uygun şekilde olmaktadır. Erken yaşda bilinçsizce çekilen bir kalıcı dişin yeri boşaldığı için çenenin şekilsel olarak ve ısırım olarak bozulması buna bağlı yüz ve burunda şekilsel bozukluklar yaratması olasılığı çok artmaktadır. Bu nedenle öncelikle 12-18 yaşları arasında dişlerin iyi bir dizilime kavuşturulması ( sorun varsa ortodontistlerden yardım alınabilir)  yüz ve burun estetiğiaçısından çok önemlidir.

Burun Estetiği İsteyen Hastanın Genel Muayenesi
Bütün ameliyatlarda olduğu gibi estetik amaçlı ameliyatlardada kişinin yaşı, genel beden sağlığı ve psikolojik durumu çok önemlidir. 17-18 yaşın altında gelişim tamamlanmadığı için özel durumlar dışında burun estetik ameliyatları uygun değildir. Önemli bir sistemik hastalığın ( kalp, akciğer hastalıkları, anemi, diabet, aşırı sigara-alkol kullanımı, bazı ilaçların kullanımı, infeksiyonlar, tümör hastalıkları, psikiatrik hastalıklar vb.) varlığında burun estetik ameliyatları yapılamayabilir. Bu nedenle hasta  mutlaka hekimini bilgilendirmeli, konu hekim tarafından ayrıntılı olarak değerlendirilmelidir. Bir ameliyatın estetik amaçlı olması teknik olarak diğer ameliyatlardan daha az değerlendirileceği yada daha kolay, basit olduğu anlamına gelmez.

Burun estetiği ameliyatlarında öncelikli değerlendirilmesi gereken en önemli konulardan biriside kişinin içerisinde bulunduğu psikoljik durumdur. İlk muayenede bu konuya yeterince zaman ayırarak hastanın burun estetiğini ne kadar zamandır estetiği, yakın zamanda sosyal hayatındaki değişimler ( evlenme, boşanma, vefat, ani  kararlar, derin üzüntüler, depresyonlar vb.) çok önemlidir. Bir diğer üzerinde durulması gereken konu kişinin motivasyonu ve ameliyattan beklentisidir. Bir burun estetiği ameliyatında elde edilebilecek sonuç kişiden kişiye, burundan buruna doğal olarak farklılıklar gösterecektir. Çünkü standart bir ameliyat tekniği yoktur. Herşey deneyime ve cerrahi öngörüye göre yapılmaktadır. Bu nedenle burun estetiği isteyen kişinin beklentilerinin gerçekliğe uygunluğunun araştırılması ameliyat sonrasında yaşanabilecek beklenti sorunlarını en aza indirecektir.

Yüzün Muayenesi
Burun, yüzün ortasında en önemli estetik ünitedir ve diğer anatomik bölgelerle fonksiyenel ve estetik etkileşim halindedir. Basık veya çıkık bir alın yapısı, küçük veya büyük bir alt çene, belirgin yada silik bir yanak yapısı burnun farklı algılanmasına yol açabilmektedir. İnsanların yaklaşık yüzde otuzunda yüz, kol-bacak ve beden asimetrileri yani iki yarının birbirine eşit olmaması sorunu vardır. Bu bir hastalık durumu değildir. Ancak asimetri biraz belirgin olduğunda bazen burnun bir tarafa doğru eğilmesine yol açabilmektedir. Burnunun eğri olduğunu düşünen insanların önemli bir kısmında yüz asimetrisi bulunmaktadır. Her nekadar yüzdeki asimetri genellikle bir tedavi gerektirmesede burun estetik ameliyatı yapılırken burnun eğriliği dikkate alınarak özel yöntemlerle orta hatta alınmaya çalışılmaktadır. Ayrıca profilden yüzün ve burnun ayrıntılı değerlendirilmesi gerekir.  Alt çene veya alındaki mevcut sorunlar giderilerek daha iyi bir burun estetik görünümü sağlanabilmektedir.

Burun Estetik Muayenesi
Burun estetik ameliyatı isteyen kişinin şikayetleri dikkatle dinlendikten sonra burun öncelikle boyutları (kendi içerindeki en-boy -yükseklik oranları açısından) değerlendirilir, deri yapısı incelenir. Derinin inceliği-kalınlığı, üzerindeki bir iz, aşırı gerginliği yada gevşekliği önemlidir. Daha sonra burun 3 anatomik bölgeye ayrılarak detaylı değerlendirilir.

1. bölge üstte kalan kemik bölgedir. Kemiğin özellikleri, kalınlığı-inceliği, kemerin varlığı-yokluğu, genişliği, varsa bir aks yani eğrilik sorunu, iki taraf arasındaki herhangi bir faklılık dikkate alınır ve not edilir.

2. bölge burnun orta bölgesidir. Burada ortada septum dediğimiz orta kıkırdak ve üst yan kıkırdaklar bulunmaktadır. Bunlar burun sırtının estetik çizgilerini oluşturmanın yanı sıra havanın buruna giriş hızını ayarlayan dinamik bir sisteminde yapı taşlarıdır. Bu bölgenin dar olması, kıkırdakların zayıf ve dayanıksız olması hava girişini etkileyecek ve ileri yaşlarda değişik kalp hastalıklarının muhtemel nedenlerinden birisi olarak yerini alacaktır.

3. bölge burnun uç kısmıdır. Bu bölge; septum ve alt yan kıkırdaklar tarafından meydana getirilmektedir. Bu bölgenin aşırı büyüklüğü veya küçüklüğü, şekil bozukluğu, basıklığı, düzensizliği, asimetrisi,  dudak burun açısı vb. ayrıntılı olarak değerlendirilir.

Burun Estetiği Ameliyatı
Hastanın muayenesinde not alınan ve hasta ile paylaşılarak düzeltilmesine karar verilen, burnun şekil ve nefes sorunlarının bir plan dahilinde sıra ile düzeltilmesi işlemidir. Cerrahın deneyimine göre farklı teknikler kullanılabilirse de ideal olanı burnun gerektirdiği uygun ameliyat tekniğinin seçilmesidir. En sık kullanılan ameliyat teknikleri açık, kapalı veya yarı açık dediğimiz Delivery tekniğidir. Hangi yöntemin daha iyi olduğu çok anlamlı bir tartışma değildir. Çünkü aynı sonuca farklı araçlarla ulaşılması bilimin kendi doğası içinde vardır. Her tekniğin avantaj ve dezavantajları veya detaylarda farklı üstünlükleri vardır. Temel olan bir tekniğin üstünlüğünü savunmaktan ziyade bütün tekniklere yeterince hakim olacak kadar deneyim kazanarak hastaya en uygununu yapmaktır.

Ameliyat genel anestezi ile yapılır. Buruna kanamayı azaltmak amacı ile özel bir sıvı injekte edilerek başlanılır. Burun ucundan veya deliklerin içerisinden girilerek kemik ve kıkırdak yapılar ortaya konur. Önce septum dediğimiz orta kıkırdak bölme düzeltilerek gereksinim duyulacak olan kıkırdak dokusu buradan alınır. Daha sonra burun sırtındaki kemik ve kıkırdak fazlalıklar törpülenerek veya kesilerek çıkarılır. Burun kemikleri yanlardan küçük kesicilerin yardımı ile ince bir şekilde kesilerek daraltılır. Burun orta kısmında bulunan ve nefes alıp vermede ayarlama (Valv) görevi bulunan üst kıkırdaklar düzeltilir, gereksinim varsa septumdan alınan kıkırdaklar burada kullanılır. Burnun uç kısmı içinse alt kanat kıkırdaklar ve septumun alt ucu beraber düzeltilir bunun için yine septumdan alınan kıkırdaklar kullanılır. Estetik görünüm için en önemlisi kişinin yüz yapısıdır. Olabilecek en doğal görünüm fonksiyonu bozmadan verilmelidir.

Burun Ameliyatı Sonrası
Burun ameliyatı ortalama 2 saat civarında sürer ve ameliyat sonunda plastik bir atel burun üzerine konur. Burun uç kısmında küçük birkaç dikiş konulur. Burun içerisinde yapılan işleme göre silikon bir tampon yerleştirilir. Bunların çıkarılması 7. Gün olmaktadır ve Ağrısız bir işlemdir. İyileşme yaklaşık 7-10 gün kadardır. Burnun son halini alması 3 aydan bir yıla kadar bir süreyi kapsamaktadır.

 

Özgeçmiş

Kemal UĞURLU

 
Toplam blog
: 13
: 145
Kayıt tarihi
: 14.02.19
 
 

Prof. Dr. Kemal Uğurlu Kimdir?   1 Şubat 1965 tarihinde Ceyhan'da doğdu. 1982 yılında İstanbul Ün..