Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '16

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Burun Estetiği ile Rahat Nefes Alın!

Burun Estetiği ile Rahat Nefes Alın!
 

burun-estetiği-ile-rahat-nefes-alın


Burun, nefes alma ve koku alma işlemlerini yürüten bir organımızdır. Burnumuzun iç kısmında havanın ciğerlere girip çıkmasını sağlayacak delikler bulunmaktadır. Orta kısımda ise bu iki deliği birbirinden ayıran kıkırdak ve kemik bulunmaktadır. Bu yapı, hava giriş çıkışını sağladığı gibi havanın nemlenmesini, temizlenmesini sağlayan burun etlerini de barındırır. Bu kıkırdak ve kemik kısımda birçok nedene bağlı olarak eğrilik bulunmaktadır. En fazla görülen sebepler ise büyüme çağında yaşanan travmalardır. Bu travmalar burun kemiğinde ya da kıkırdak dokuda C ya da S şeklinde kıvrımların oluşmasına neden olabilmektedir. Tıp biliminde ki adı Septum Deviasyon’dur.
 
Burun Tıkanıklığına Neden Olan Septum Deviasyon
 
Burun eğriliği yani Septum Deviasyon toplum içerisinde birçok kişide bulunmaktadır.  Fakat eğriliğin ileri düzeyde olmaması, kişilerin bu konuyu fazla önemsememelerine neden olmaktadır. Çünkü fark etmezler. Eğer ki burun kemik ve kıkırdak dokusunda travmaya bağlı eğrilik oluşmuş ise aynı zamanda burunda şekil bozukluğu da yaşanmaktadır. 
 
Burun kemiğinde oluşan eğrilik, burun yollarını daralttığı için nefes alıp vermede de sıkıntı oluşmasına neden olmaktadır. Bu durum bazen de tamamen burun yollarının tıkanmasına neden olur. Burun kemiğinde yaşanan eğrilik bir yöne doğru olacağı için eğriliğin olduğu kısımda burun yolunda daralma ve tıkanıklık da söz konusu olabilir.
 
Konka Hastalığı Neden Oluşur?
 
Burun yolunda ki daralma ve tıkanıklık, burun deliklerinin birisinden daha fazla hava geçmek de diğerinden ise daha az hava akımı sağlanmaktadır. Burun deliklerinin her ikisinde de dengeli bir şekilde hava akımının oluşması için burun etlerinde büyüme oluşur. Böyle bir sonuç ise geniş olan burun deliğinde daha fazla daralmaya yol açar. Bu durum, her iki burun boşluğunun da eşitlenmesini sağlamaktadır. Yani tıp dili ile konka büyümesi oluşur.
 
Nefes alma problemlerinin nedenlerinin 2. si bu konkaların büyümesidir. Konkalar burun deliklerinde 3’er tane bulunmaktadır. Konkalar ayrıca yumuşak doku ya da kemik dokusu olarak iki kısımda oluşmaktadır. Bunların büyümesi ya da yapısal bozuklukları nedeni ile çeşitli anormallikler görülmektedir. Bir burun deliğinde eğrilikten dolayı oluşan daralma, diğer burun deliğinde konkadan kaynaklı meydana gelmektedir. Bu sorun ise nefes alıp verme de sıkıntı yaşanmasına neden olur. Hangi yapıda nasıl bir büyüme oluşmuş ise tedavi de ona göre yapılır. Burun içinde bulunan konkalar yerlerine göre üst konka, orta konka ve alt konka olarak isimlendirilir. Üst konkalarda çok fazla sorun yaşanmamakla birlikte, alt konkada yaşanan sorunlar daha sık olmaktadır.
 
Konkalarda meydana gelen büyümeler en sık rastlanan sıkıntılardır. Alt konkalarda meydana gelirler. Alt konkalarda meydana gelen büyümeler genellikle yumuşak dokuda yani ette meydana gelir. Bazı durumlarda da kemikle birlikte büyüme gözlenir. Özellikle gebelik döneminde bayanlarda ki hormonal değişimler bu türlü durumlara neden olabilmektedir.
 
Alerjik bir bünyeye sahip olan kişilerde de konkalarda büyüme gözlenebilir. Hatta burun dokularında yanma hissi, ödem, kanlanma, hücre artışı sebebi olarak ise konka büyümesi gözlemlenmektedir. Bu tür sıkıntısı olan kişilerde burun içerisinde solunum dengesinin sağlanması için burun etinde ya da kemiğinde büyüme gözlemlenebilir.
 
Orta konka bölgesinde yaşanan durumların içerisinde’’ Konka Bülloza’’ denilen konka kemik yapısında hava olması şeklidir. Burun içerisinde ki sinüsleri oluşturan hava keseciklerinin birinin orta konka kemik yapısı içerisinde meydana gelmesi sonucu oluşur. Bazen küçük oldukları için çok rahatsızlık vermemekle birlikte, bazen ise burun içini fazla miktarda daraltarak sıklıkla meydana gelen sinüzitlere sebep olmaktadır.
 
Nazal Valv Sorunları
 
Nazal Vav yani burun valfi, buruna hava girme kontrolünü sağlayan kısımdır. Dış ve iç kısım olarak iki çeşittedir.Hastalarda burun tıkanıklığı, ağzı açık uyuma sorunu, horlama ya da efor sarfedilen durumlarda burun yollarında tıkanıklık ayrıca da ağız açık uyulduğu için ağız ve boğazda kuruluk, yapışma hissi var ise uyku kalitesinin düşmesi nedeni ile genellikle yorgun olma durumu var ise kişilerde Nazal Valv sorunu düşünmelidir. Nazal valv, burun üzerinde bulunan kemik ve kıkırdakların üst dış kıkırdaklar ile yaptığı açının azalması durumudur. Bu durumun ortadan kaldırılması için cerrahi müdahale gerekmektedir.  Bu bölgenin genişletilmesi adına ince ve uzun olan kıkırdak parçaları septumun üst dış kenar kısmına gerektiğinde tek, gerektiğinde çift taraflı yerleştirilmektedir.
 
Dr.Ercan Aydın
 
 
Toplam blog
: 41
: 112
Kayıt tarihi
: 17.02.16
 
 

1977 yılında Almanya'da doğan Op. Dr. Ercan Aydın 2003 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesin..