Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Kasım '16

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Burun estetiği sonrası beslenme nasıl olmalıdır?

Burun estetiği sonrası beslenme nasıl olmalıdır?
 

Burun estetiği sonrası beslenme nasıl olmalıdır?


Burun estetiği sonrası beslenme nasıl olmalıdır?

Günümüzde yapılan estetik operasyonlar arasında en zor olarak kabul edilebilecek olan burun estetiği sonrasında, hastalarında dikkat etmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Başarılı bir burun estetiği ameliyatı geçirilmiş olsa bile, hastaların doktorun önerilerine uyarak bu başarıyı destekleyecek şekilde hareket etmesi gerekir. Bu konuların arasında beslenmede yer almaktadır. Estetik ya da sağlık amaçlı olarak gerçekleştirilen burun estetiği ameliyatı sonucunun hastanın isteklerini tam olarak yansıtması için, hasta ve doktor arasında işbirliği olmalıdır.

Burun estetiğinden sonra özel bir beslenme listesi var mı?

Burun estetiği olan kişiler için belirlenmiş özel bir diyet listesi bulunmamaktadır. Fakat hastaların beslenme sırasında bazı konulara dikkat etmesi haline, daha hızlı bir iyileşme dönemi geçirilebilir.

  • Öncelikle kabız olmamak için posalı besinler menülerde yer almalıdır. Çünkü kabızlık beraberinde ıkınmayı ve zorlanmayı getireceğinden, hastalarda burun kanamasını tetikleyebilir. Yara yeri henüz taze olduğundan, böyle bir riskin alınmaması daha doğrudur.
  • Yemek yerken yüze geçecek sıcak buhardan kaçınılmalıdır. Bu nedenle çorba, yemek, çay, süt gibi ısı temasına neden olacak, buhar etkisi olabilecek şekilde sıcak yiyeceklerden kaçınılmalıdır.
  • Protein içeren besinlerle, C vitamini içeren yiyeceklerin tüketilmesine önem verilmelidir. Bunun nedeni bu tür besinlerin yara iyileşmesi üzerine olumlu etkiler yapmasıdır.  Bunun için et, balık, beyaz et, yumurta gibi protein içeren besinler, portakal, çilek, limon, mandalina, kivi gibi C vitamini içeren gıdalar belirli oranlarda tüketilmelidir.
  • Ayrıca sigara, puro, pipo gibi nikotin içeriği olan tütün ürünlerinden uzak kalınmalıdır. Çünkü nikotin insanlarda sağlıklı kan dolaşımını olumsuz şekilde etkilemekte, başarılı bir burun estetiği ameliyatının sonuçlarını olumsuz şekilde etkileyecektir. Bu nedenle iyileşme sürecinde bunlardan uzak kalınmalıdır.
  • Burun estetiği sonrasında hastalarda belirli süre ödem, şişlik gibi etkiler olacaktır. Bu etkilerin tam olarak geçmesi için, 6 ayla 1 yıl kadar bir süre geçmelidir. Bu nedenle ödemin daha kısa sürede inmesine yardımcı olmak amacıyla tuzsuz diyet yapılmalıdır. Besinlere ek olarak tuz atılmamalıdır. Zaten gıdalardan doğal olarak bir miktar tuz alınacaktır. Bunun daha fazlasını almak ödemin artmasına ve daha uzun sürede geçmesine neden olacaktır. Bu arada tüketilen peynir, zeytin gibi ürünlerde de tuzsuz ve yağsız olanlar tercih edilmelidir.
  • Ayrıca hastaların genel sağlıklılarına dikkat etmeleri açısından, yağlı besinlerden uzak durmaları, kızartma besinler yerine haşlama, ızgara, buğulama, fırınlama gibi yöntemlere başvurmaları tavsiye edilir. Vücut direnci ne kadar iyi olursa, hastaların iyileşme sürecindeki yaşam kalitesi de o kadar iyi olur.
  • Vücut için gerekli olan sıvı desteğinin de gerektiği gibi alınmasına özen gösterilmelidir. Günde 2,5-3 litre su içilmeli, gerekiyorsa bitki çayları tercih edilmelidir.
  • Ameliyattan sonra gaz ve şişkinlik sorunu yaşanmaması amacıyla, gaz yapıcı baklagiller, lahana, karnabahar, brokoli, soğan, süt, kavun gibi besinler mümkün olduğu kadar tüketilmemelidir. Yine gaz oluşumuna engel olmak için, yemekler ağır yenmeli ve iyice çiğnenmelidir.
  • Hastaların yine ödem yapıcı özelliği bulunan maden sularından uzak durması tavsiye edilir. Çünkü maden sularının içeriğinde sodyum oranı yüksektir. Bunların içilmesi ödem sorununun artmasına neden olacaktır.
  • Burun estetiği sonrasında hastaların öksürme, hapşırma gibi eylemlerden bir süre uzak kalması gerekir. Çünkü yara henüz taze olduğundan, burundaki kemikler ve yumuşak dokular yerine adapte olacağından, bu eylemler burnun şekillenmesine olumsuz etki yapar. Bu yüzden beslenmeden soğuk yiyecek ve içeceklerden uzak kalınmalı, hastada alerjik etki yapabilen gıdaların beslenme listesinde olmamasına özen gösterilmelidir.
Prof. Dr. Selçuk İnanlı
Kulak Burun Boğaz Baş Boyun ve Yüz Plastik Cerrahı
 
Site:            http://www.selcukinanli.com/
 
Toplam blog
: 150
: 48
Kayıt tarihi
: 09.06.16
 
 

Burun estetiği, hekimin sanata ilişkin felsefesinin canlı dokular üzerinde hayat bulmasıdır… Este..